Животът се променя. Ами ние?

Updated: Mar 27, 2020

Текст: Йоана Тачева

Животът не е нещо константно. Той е изменчив процес, намиращ се във вечно движение и динамика. Ние често се заблуждаваме, мислейки някои неща за сигурни и непроменливи, но в определен момент ни става ясно, че това далеч не е така. Има моменти, които ни разтърсват точно защото разбираме, че нищо не е вечно. Знам, че звучи страшно, но някога представяли ли сте си, че един ден ще затворят цели държави? Няма как да бъдем подготвени за подобно нещо.


Именно заради това, че е нова, непозната територия ние, хората, сме склонни да изпаднем в крайности от страх. Но нека спрем и се замислим какво е най-важното качество, което човек трябва да притежава в такава ситуация.


Това е адаптивността.


"И когато преместим фокуса си

от „няма” към „има начин”,

започваме да виждаме промяната."


Очаквахте ли този отговор? Сигурно ще се съгласите с мен, че светът, в който живеем, се променя с огромни темпове. Намираме се в един забързан свят, който става все по-трудно предсказуем. За да се справим с него е нужно да се адаптираме към създалите се обстоятелства, да намерим начин да променим себе си, така че да сме съвместими с околния свят. Това става, когато приемем положението такова, каквото е.


Хората имаме тази вродена потребност от контрол. Вярваме, че когато контролираме нещата, те се случват по най-добрия начин. В определен момент, ситуации като тази ни напомнят, че ние нямаме власт над всичко, което се случва. Оказва се, че единственото, което контролираме, са собствените ни мисли спрямо обстоятелствата, в които се намираме.Не можем да променим случващото се навън, но можем да променим мислите си. Мога да избера своя фокус на внимание и да го преместя от страха към благодарността. Вярно е, че сме лишени от много и нямаме яснота за това, което ще се случи. Но имаме дома си, семейството си, нас самите. Имаме онлайн пространство, чрез което можем да се учим или да се свържем с хората, с които в момента е невъзможно да се срещнем. Действително, на всяко нещо може да се намери алтернатива. И когато преместим фокуса си от „няма” към „има начин”, започваме да виждаме промяната.


Докато пиша това, аз ви призовавам да спазвате приетите мерки, да си стоите вкъщи и да бъдете отговорни към случващото се! В този момент е необходимо да се обединим, да си помагаме и да се подкрепяме. Нека, освен обществените места, поставим на пауза и егото, и да помогнем с каквото можем на хора, които имат нужда от това. Нека бъдем хора с главна буква поне за малко (а защо не и завинаги..?).


„Животът не е нито добър, нито лош.

Той е такъв, какъвто човек го преживява.”


След като се уверим, че горните условия са спазени, хайде да проверим как можем да се възползваме от ситуацията. Замислете се за всички неща, които искате да направите, но все не ви остава време за това. Ежедневието, в което обикновено препускаме, е поставено на пауза. Така че, поспрете. Отделете си малко време само за вас. Седнете с чаша ароматен чай и си дайте равносметка за живота ви до сега. Как се чувствате? Кои са нещата, за които сте благодарни? Помислете кога за последно прекарахте пълноценно времето си със семейството. Колко много неща искахте да споделите, но все не беше подходящият момент...


Сега е идеалното време да бъдете с най-близките си, да се погрижите за себе си и за своя микросвят. Сега е времето да наваксате с уроците и с всички неща, които отлагате, да се погржите за дома си. Навярно имате някоя интересна книга, която хваща прах на рафта, или някоя вкусна рецепта, която се каните да изпробвате? Бъдете креативни и превърнете дома си в място на споделеност, вкусна храна и време, прекарано с любимите хора.


Има толкова стойностни неща, които можем да направим, използвайки обстоятелствата, в които се намираме. Точно това е адативността. Тя ни позволява да се справяме по най-добрия начин с изпитанията, които животът ни поднася. И първата крачка е правилната нагласа. За мен правилната нагласа звучи така: „Животът не е нито добър, нито лош. Той е такъв, какъвто човек го преживява.” Намерете своя собствен начин на мислене и на живеене. Бъдете отговорни, бъдете човечни и намирайте доброто навсякъде!

Ние от екипа на WE MATTER ви желаем здраве!Здравейте, аз съм Йоана! Студентка съм по психология и вярвам, че тази наука изразява личността ми. Много съм благодарна, че участвам в списанието, защото мога да изразявам мнението си и да бъда чута, както и да работя с много мотивирани хора. Интересите ми са свързани най-вече с пълноценния начин на живот и междуличностните отношения. Ако трябва да опиша списанието с една дума, то тя би била Вдъхновение!

285 views