Живот по нотите на музиката

Текст и оформление: Цветелина Димчовска


Здравейте! Днес ще ви запознаем с Йоанна. Тя е на 19 години и е от Русе. Целият ѝ живот е бил обвързан с музиката, но интересното е, че сама се е насочила натам, още когато е била малка. Днес тя е пианистка, учи в Рим и развива кариерата си. Ходила е на много представления и концерти както тук, така и в чужбина. Имала е както солови така и групови изпълнения. Свирила е за Русенската Филхармония. Това е интервюто, което проведохме с нея, за да ви представим един млад талант, който слави нашата страна:


Кога започна да се занимаваш с пиано?

Започнах да свиря сравнително късно, на 8 години. Разбрах, че в НУИ Веселин Стоянов се създават музикални паралелки от първи клас, подготвих се , явих се , бях приета и така започна обучението ми по пиано.


Как избра да се занимаваш именно с музика? Имаше ли някой, който да те подтикне да го направиш?

В семейството ми няма музиканти, но всички обичат музиката. От малка се впечатлявах от нея и семейството ми ме насърчи да се занимавам с това.


С течение на годините си била на много участия и концерти. Кои места посети и как те прие публиката там?

Била съм във Виена, Париж, Лондон, Кардиф, Маркобурдоф, Букурещ и Рим. Хората там са много мили, любезни и навсякъде ме посрещат топло.


Коя е страната, в която би искала да се върнеш отново? Къде беше най-запомнящото се за теб изживяване?

Страната, в която искам и се връщам е Италия. А може би най-вълнуващото за мен преживяване беше, когато преди години спечелих награда за първо място на Flame piano competition в Париж. Бях преживяла доста разочарования и тази награда ми даде увереност в самата мен.


Разбрах, че учиш в чужбина. Защо избра точно тази консерватория?

В момента съм студентка на проф. Иван Дончев в консерватория Clivis в Рим. Избрах този професор, тъй като бях много впечатлена от неговите качества на пианист и педагог.


Какви са плюсовете и минусите? Само пиано ли изучаваш или свириш и на други инструменти?

Свиря само на пиано. Засега съм много доволна от обучението си и не виждам нищо отрицателно.


А как се справвяш със сценичната треска?

Преди изява винаги се вълнувам много, но когато изляза на сцената се концентрирам върху това, което правя. Ако не се чувствам добре подготвена, се притеснявам много, но когато свиря произведения, които много обичам и съм успяла да стигна някакво по-високо ниво в интерпретацията им, тогава удоволствието е огромно.


По колко време ти отнема, за да подготвиш някое произведение по начин, който те удовлетворява напълно и да си сигурна в себе си изцяло?

Зависи от произведението. По принцип винаги има какво още да се постига в интерпретацията на едно произведение. При всяко изпълнение се получава нещо различно.


Ами извън музиката? Какво друго обичаш да правиш? С какво се занимаваш?

Обичам да яздя коне, да се разхождам сред природата, да снимам неща, които ме впечатляват по някакъв начин.


След края на своето обучение в Clivis, къде би желала да продължиш своето кариерно развитие?

Засега съм се концентрирала върху обучението си по пиано и развитието си в областта на музиката, но е хубаво човек да има много и различни знания и умения, така че може би бих учила и нещо по-различно.


Имаш ли свои произведения, които да са плод на лична емоция?

За съжаление, нямам качествата на композитор, а що се отнася до музикалните произведения, смятам, че всеки изпълнител трябва да влага своите мисли и емоции в изпълненията и творчеството си. В противен случай, биха звучали сухо и механично, а това винаги се усеща от публиката.


Какво за теб са щастието и любовта?

За мен щастието не е непременно свързано с любовта. В много случаи, когато свиря се чувствам безкрайно щастлива.


Представихме ви момиче с високи качества и големи успехи. Ако искате да чуете някои от нейните изпълнения, можете да се абонирате за YouTube канала ѝ – Yoanna Ivanova. Надяваме се, че сме ви зарадвали и сме ви накарали да се гордеете, че има такива българи, които показват своя талант навсякъде по света. Вярваме, че Йоанна ще успее и ѝ пожелаваме някой ден да бъде световноизвестна пианистка с много награди и завоевания!Казвам се Цветелина Димчовска и съм на 17години. Живея в град Перник и уча в Езикова гимназия „С.Радев”. Хобито ми са танците и го практикувам почти през целия си живот - 13 години. Когато открих WE MATTER, веднага харесах идеята. Подкрепям споделянето на мнение, особено когато го изразяват младите. Това е и основната причина да се включа в този проект.

17 views