top of page

Живот и образование в чужбина: поглед към Виена

Актуализирано: 14.02.2022 г.

Текст: @bulgarianonthego


Привет! Казвам се Любомира и много се радвам, че имам честта да гостувам на блога на We Matter. Бих се определила като човек с нестихващ дух за пътешествия и постоянно желание за научаване на нови неща.


В следващите редове ще ви споделя малко повече за моя опит със следването в чужбина. Преди близо 5 години се преместих да уча и живея в Австрия, и смея да твърдя, че това беше едно от най-правилните решения в живота ми. Ако и ти винаги си се чудел какво би било да живееш в чужбина, тази статия е за теб!


В стремежа си винаги да изживявам и научавам нови неща, се опитвам и да пътувам колкото се може повече. Имам блог, в който споделям пътешествията си, разни съвети относно пътувания и живота като цяло. Може да ме намерите под следния линк - www.bulgarianonthego.blog , както и в Instagram - @bulgarianonthego . Не се колебайте да ме потърсите при всякакви въпроси, било то свързани с кандидатстване в чужбина, пътувания, или каквото ви хрумне в тази насока.


А сега да започваме.


Снимка: @bulgarianonthegoКъде и какво си завършила?

Наскоро завърших бакалавърска степен по журналистика и комуникационни науки в главния университет във Виена, Австрия (Hauptuniversität Wien).


Как избра точно Виена?

Завършвайки 91-ва немска гимназия в София, знаех че искам да уча или в Германия, или в Австрия. Везните се наклониха към Виена поради няколко причини - бях ходила 2 пъти на екскурзия там преди това и се бях влюбила в града, имах вече познати там, а и разстоянието между Виена и София е сравнително по-късо отколкото другите ми варианти в Германия. Освен това Виена продължава да бъде избирана за най-добрия град за живеене в света от години насам."Следването в чужбина ще ви промени

по начин, който дори няма да подозирате,

и ще ви научи на много уроци.

Така че... смело напред!"Какво ти харесва най-много там?

Харесва ми колко е уреден животът. Като студент, тук човек може спокойно да работи и да учи едновременно. С почасова работа би могъл дори и да се издържа изцяло сам.


Сигурността също е голям фактор, който допринася за спокойния живот тук. Много често ми се случва да се прибирам през нощта сама, и не изпитвам грам страх. За жалост не мога да твърдя същото за родния ми град.


Обожавам и факта, че Виена е изключително мултикултурна. Това е част от чара ѝ. Тук живеят хора от абсолютно целия свят, което прави цялата среда много по-шарена и интересна.


Също така винаги има какво да се прави и няма как да ти стане скучно. Постоянно се организират публични събития, много често дори безплатни. Пример за това е филмовият фестивал, който продължава цяло лято и всяка вечер се излъчват филми/концерти пред сградата на кметството, музикалният открит фестивал Donauinselfest, където идват известни изпълнители, ежегодният концерт на Виенската Филхармония в градината на двореца Шьонбрун, и много други.


Снимка: Изабела Георгиева

С какво се различава учебната система в чужбина от тази в България?

Доколкото знам от приятели, които следват в България, тук университетите доста наподобяват училището. Не мога да говоря с голяма точност как стоят нещата в България, но във Виенския университет нямаш някакъв стриктен план, който да следваш.


В началото на обучението си получаваш един списък с изпити и упражнения, които трябва да вземеш, за да завършиш, и оттук нататък се оправяш сам. Сам се бориш за записване за упражненията (местата са малко и свършват бързо), сам си създаваш графика според собствените задължения и възможности. И сам избираш кога да караш изпитите, избирайки от предложените дати.


Това означава, че нямаме един сплотен випуск, който да се движи заедно, а всеки един има свое темпо и най-често кара различни упражнения и изпити от повечето около него.


Няма кой да те побутва и да те гони да си предадеш проектите. Няма кой да ти подари оценка, по каквато и да е причина. А когато идват изпитите, почти всички от нас прекарват всеки ден, от сутрин до вечер, в библиотеката, и то дни и седмици наред.


Снимка: @bulgarianonthego


Колко е трудно да се адаптираш към живота в чужбина?

В самото начало всичко ти се струва много вълнуващо. Нямаш търпение да завържеш нови приятелства, да опознаеш нови места, да живееш сам и да станеш по-самостоятелен. Представяш си как животът ти изведнъж ще се превърне в приказка и всичко ще се случва като по филм. Поне аз си го представях така.


Но по някое време те удря реалността, че си напълно сам в чужда държава, и че често няма на кого да разчиташ за неща като например някой да купи хляб вместо теб, да ти направи супа, ако се разболееш, или да ти помогне с бюрократичните неща, с които изведнъж се сблъскваш. На всичкото отгоре комуникацията се случва на друг език, което само по себе си представлява един малък шок в началото.


Адаптацията се случва постепенно, което е напълно нормално.


Моите първи месеци след преместването ми във Виена не бяха никак розови, даже напротив. Преминах през доста тежък период в началото, особено докато учех първата си специалност, която в последствие прекъснах. Но точно тези периоди ни помагат да израснем и преодоляването им определено не е мисията невъзможна. Аз бях убедена, че искам да завърша образованието си в чужбина, и единствено ми трябваше време, за да намеря своето място. И в един момент всичко започна да се нарежда."Преместването в чужбина е една

стъпка към това себеосъзнаване,

че самите ние можем да направим всичко,

колкото и да ни се струва страшно."Колко време отнема човек да свикне да живее на ново място?

Това при всеки човек ще бъде напълно различно. Зависи дали отиваш да живееш на място, където имаш семейство/близки приятели, дали от самото начало откриеш правилните хора, с които да прекарваш свободното си време, на какво ниво е езикът ти и колко време ти трябва, за да свикнеш да учиш на чужд език.


Някои хора още първите месеци/година осъзнават, че животът в чужбина не е за тях, и решават да се върнат. И в това няма нищо лошо! Дошъл си, видял си как е и си преценил, че не е за теб. Даже окуражавам всякакви решения, които биха донесли щастие и спокойствие на човек.


На мен адаптацията ми отне около половин година. Това се дължеше на няколко факта: първоначално бях записала специалност, която не ми допадна и реших да прекъсна след първия семестър. Отне ми и малко време да свикна с езика. Немският, който се учи в училище, няма нищо общо с говоримия немски, особено пък в Австрия.


Но всичко това се промени щом настъпи втората година и успях да запиша специалността, която в крайна сметка завърших.


Смея да кажа, че втората година във Виена беше най-хубавата и авантюристична година в живота ми. Студентската приказка, която си бях представяла, най-после се сбъдваше. Намерих си самостоятелна стая в общежитие и се запознах с прекрасни хора, с които предприемахме страшно много неща. Също така започнах работа на непълен работен ден, за да си припечелвам по някой лев (или евро). Общо взето, постоянно имах нещо за вършене и това ме караше да се чувствам добре.


Снимка: @bulgarianonthego


Какво ти липсва най-много от родината?

Липсва ми храната! Баница, мекички, пълнени чушки и всички тези вкусотийки, които само мама и баба знаят как да сготвят по най-добрия начин. Липсва ми вкусът на истинските розови домати, а не тази 'пластмаса', която продават по супермаркетите тук.


Липсват ми разговорите на български, колкото и странно да звучи. Да, говоря често с близките си, но повечето ми приятели тук са чужденци.


Липсва ми неподправената емоционалност, която повечето хора на запад успяват да замаскират с едно по-студено отношение.


Но най-вече ми липсва семейството.


Какъв съвет би дала на хора, които искат да кандидатстват в чужбина?

Информирайте се възможно най-рано за всичко, свързано с кандидатстването - срокове, приемни изпити, нужни документи и т.н. Не се плашете от формалните процедури - хиляди кандидат-студенти са минали през тях успешно, и вие няма да сте изключение.


Също така, изберете специалността си според това, с което вие искате да се занимавате, а не спрямо очакванията на други хора. Не всички сме създадени да бъдем адвокати, лекари и инженери.


Следването в чужбина ще ви промени по начин, който дори няма да подозирате, и ще ви научи на много уроци. Така че.. смело напред!"Животът в чужбина малко по малко те

променя и на по-дълбоко равнище,

дори без да го осъзнаваш."А имаш ли съвети за по-бързо адаптиране?

По мои лични наблюдения, колкото по-зает е един човек, толкова по-добре се чувства. Запознай се, с колкото се може повече хора още в началото, излизай навън, предприемай повече неща. Колкото по-бързо опознаеш новата и 'чужда' среда, толкова по-добре.


Намери си хоби, с което да се занимаваш в дните, в които ти е самотно. Ще ти се наложи да си готвиш доста повече от преди, така че използвай свободното си време да научиш нови рецепти. Спортувай - помага за повдигане на тонуса и здравия дух.


Но най-вече гледай да не изоставаш с материала в университета, опознай системата, колкото се може по-добре и бъди готов за яко учене!


Как те промени животът в чужбина?

Начинът на мислене и навиците ми се промениха не малко.


Научих се да разчитам главно на себе си и да се оправям сама във всякакви ситуации.


Научих се да ценя труда и парите в пъти повече от преди, и да планирам разходите си по възможно най-добрия начин. Научих се да спестявам и да преценявам за кои неща си заслужава да се харчат пари, и за кои не.


Научих се да готвя и да поддържам дома си (или по-скоро стаята си). Научих се да съм отговорна и организирана, и да преследвам интересите си.


Придобих и някои полезни навици, които са присъщи за голяма част от хората в Западна Европа. Започнах да се интересувам много повече от екологията и опазването на околната среда - винаги си нося платнена торбичка от вкъщи при пазаруване, изхвърлям боклука си разделно (при възможност) и се старая да купувам повече неопаковани продукти.


Но покрай всичките тези банални неща, животът в чужбина малко по малко те променя и на по-дълбоко равнище, дори без да го осъзнаваш.


Още след първите месеци започна да ме облива едно чувство на вдъхновение и вяра, че всичко, което искам да постигна, може да бъде постигнато.


Преместването в чужбина е една стъпка към това себеосъзнаване, че самите ние можем да направим всичко, колкото и да ни се струва страшно. Запознаваме се с хора от всякакви култури, носещи със себе си всякакви истории, и виждаме, че границите ни са само тези, които сами си поставяме. Когато един ден се запознаеш с човек, който на 20-годишна възраст вече има собствен бизнес, а на следващия срещнеш някого, който от година обикаля света само с една раница, тогава осъзнаваш колко възможности има, от които можем да се възползваме. Стига да имаме куража.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Любомира, позната още като Bulgarian On The Go, е травъл блогър и фотограф с нестихващ приключенски дух. Една от целите на блога й е да покаже богатството и красотата на България пред целия свят и да вдъхнови колкото се може повече хора да посетят нашата родина. Предоставяйки полезна информация за различни дестинации по света, Люба би искала все повече хора да се влюбят в магията на пътуването, да разширяват мирогледа си и да опознаят нови култури.

Снимка: @bulgarianonthego

Можете да я откриете тук:

Instagram: @ bulgarianonthego

Blog: https://bulgarianonthego.blog/

Facebook: Bulgarian On The Go

0 коментара

Последни публикации

Виж всички