top of page

Защо е важно да изберем професия, която обичаме?

Актуализирано: 14.02.2022 г.

Текст: Гергана Вълчева


Много пъти, когато сме били малки, са ни питали какви искаме да станем, като пораснем. Обикновено сме отговаряли с професия, която ни е впечатлила от предаване, което сме гледали, или от възрастните, на които сме се възхищавали. Но наистина ли първоначалните ни желания са най-добри за нас? Някои избори в живота трябва да се осмислят повече от други. Един от тях е този за правилната професия.

Ако искаме да водим пълноценен живот, трябва да си изберем професия, която обичаме, за да сме щастливи и да се зареждаме от това, което правим. Сферата на дейност, към която ще се насочим, ще отнема голяма част от ежедневието ни, затова трябва да я подберем внимателно.


Работата минава неусетно, когато ни е приятно да я вършим. Същото е и с часовете в училище – тези, които обичаме, минават бързо, а след тях се чувстваме щастливи и изпълнени с енергия. Докато има и такива, които ни се струват изключително дълги. Изберете си професия, която ви кара да се чувствате добре.Попитах няколко души дали обичат професията си и те ми отговориха с „да“. Въпреки трудностите, които им носят понякога задълженията и колективът, те са щастливи от това, което правят и искат да продължат. Тук не става дума за паричното възнаграждение, което получават, а за това че им е приятно да работят.


Голяма част от учениците не са сигурни какво искат да учат, нито какво искат да работят. Това е нормално за етапа от живота, в който се намираме, но е хубаво да проучим професиите, с които искаме и е възможно да се занимаваме. Така ще имаме време да преценим обстоятелствата. Въпреки че винаги можем да сменим работата си, е хубаво да се ориентираме правилно още в началото. Това ще ни спести много притеснения и нерви. Ще ни даде възможност също така да се развиваме в правилната посока.


Трябва да започнем да се ориентираме към дадена професия още в гимназиален етап. Не става дума да започнем да работим, а да се насочим към онова, с което искаме да се занимаваме, да подредим изборите и постепенно да проучваме дали това е за нас и наистина ли искаме да го практикуваме. Така имаме по-големи възможности. Всъщност, не е толкова важен въпросът „Какво искаш да работиш?“, колкото „Какво в действителност правиш, за да получиш работата, която искаш?“. Истина е, че не винаги нещата ще вървят така, както се надяваме. Но имаме ли желание и работим ли упорито, ще постигнем това, което сме си наумили.


Голяма част от хората, които попитах, не харесват професиите, които практикуват, смятат или че не могат да се справят с друга професия, или че тази им носи сигурен доход, с който живеят добре. Но наистина ли парите имат по-голямо значение от личното щастие на човека? Отговорът за всеки е различен.


Сега, в последния гимназиален етап, част от съучениците ми се отказват от професиите, свързани с изкуство, които първоначално са избрали, защото не са сигурни дали ще могат да се справят с парите. Главният им довод е запомнената от поколения фраза: “артист къща не храни“. Дали това е признак на слабост или логичен избор, зависи от начина на живот, който искаме да водим. Поради тази причина попитах част от учителите си, които се занимават с изкуство: „Обичате ли професията си?“. Въпреки че на някои им се налага да работят на две места, като свободно практикуващи художници и като учители, те ми отговориха с „да“. Причината е, че обичат работата си.


Животът е изпълнен с променливи и поради тази причина, стига да сме достатъчно мотивирани и амбициозни, винаги можем да променим онези неща в него, които зависят от нас. Ще се учудите колко много от обстоятелствата можем да поправим сами. За да намерим професията, която обичаме, е възможно да ни се наложи да сменим няколко работни места и няколко колектива, но в крайна сметка, най-важното е да достигнем до това, което ни носи щастие.


 Текстът на Гери можете да прочетете в брой 6 на списанието, с тема „Любов“. Разгледайте го тук.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page