top of page

Заедно за океана, климата и бъдещето

Текст: Веселин Даскалов


Световният ден на океана е на 8 юни. Отбелязването му започва през 1992 г., като то свързва хората по целия свят, повишава популярността на океаните и вдъхновява непрекъснати действия през цялата година за защитата им.Замърсяването с пластмаса се превръща в глобален проблем както за хората, така и за животните, живеещи в морските и океанските води. За щастие има подобна инициатива, която има за цел да помогне с решениeто на този проблем.


Младежите играят все важна роля в честването на Световния ден на океана още от самото му начало. Те организират събития за почистване, разпространяват информацията за проблема и набират осведоменост, създават кампании. Въпреки че по света има много младежи и други хора, които се грижат за нашия океан, все още има нужда от активисти, които да се включат не само в честването на Световния ден на океана, но и в ежедневното му опазване и възстановяване.Защо почистването е важно?

  • Намалява количеството пластмасово замърсяване, което достига океана или вреди на дивата природа;

  • Някои от предметите, които събираме може да се рециклират.


Защо пластмасата е толкова вредна?


Основните източници на пластмасови отпадъци, открити в океана, идват от градски и дъждовни води, преливане на канализация, замърсяване и неадекватно изхвърляне на отпадъци. Пластмасовото замърсяване на океанските води произхожда до голяма степен от риболовната индустрия, морските дейности и аквакултурата.


Под въздействието на слънчева UV радиация, вятър, течения и други природни фактори пластмасата се разпада на малки частици, наречени микропластмаси (частици по-малки от 5 mm) или нанопласти (частици по-малки от 100 nm). Малкият размер ги прави лесни за случайно поглъщане от морските обитатели.Как можем да бъдем полезни?

  • Повишаване на осведомеността за негативните ефекти от замърсяването с пластмаса;

  • Редовни почиствания на плажове, местности около потоци, езера, реки, заливи или други водни тела;

  • Помолете и насърчете приятелите и семейството си да се включат в почистването.Защо океанът е толкова важен?

  • Океанът произвежда над половината от кислорода в света и съхранява 50 пъти повече въглероден диоксид от нашата атмосфера.

  • От плаване с лодка до каяк и наблюдение на китове, океаните ни предоставят толкова много уникални дейности.

  • Покривайки 70% от земната повърхност, океанът пренася топлина от екватора до полюсите, регулирайки нашия климат и климатични модели.

  • Много лекарствени продукти идват от водите на океаните, включително съставки, които помагат за борба с рак, артрит, болест на Алцхаймер и сърдечни заболявания.

  • Океанът предлага много повече от просто морски дарове, съставките от морето са открити в изненадващи храни като фъстъчено масло и соево мляко.


Източници:


World Ocean Day. (уебсайтът служи като ресурс за всеки и всеки, който иска да празнува и предприеме действия на 8 юни, Световния ден на океана и всеки ден през годината)


Marine plastic pollution. IUCN.org

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page