top of page

За превръщането на страстта в професия (интервю с Анелия Калчева)

Текст: Мария-Тияна Стойкова


Ани е на 26 години и живее във Варна. Занимава се с доста разнообразни неща. Учила е медия, реклама и графичен дизайн. Последните две години работи в сферата на храненето. Изкарала е едногодишен курс за хранителен терапевт в Америка и е посветила по-голямата част от ежедневието си на развиването на своя бранд Healthylicious (healthy is delicious/здравословното е вкусно). Създава рецепти и продукти, споделя съвети за храненето и води курс на тази тема.М: Какво за теб е здравословното хранене?


А: Това е доста обширно и субективно понятие. Няма конкретен начин на хранене, който да е подходящ за всеки. Телата ни имат различни нужди, които зависят от хормоналното и физическото състояние, възрастта и активността на човек.


Според мен здравословното хранене е това, което ни кара да се чувстваме добре, а най-важна е истинската храна – тази, която не е пакетирана.М: Как изглежда една твоя продуктивна сутрин?


А: Моите сутрини не са еднотипни. В момента не ходя на работа от 9:00 до 17:00 в офис, а работя от вкъщи. Опитвам се да си създам рутината да ставам по едно и също време. Абсолютно винаги закусвам, пия чаша вода, мия си зъбите, пия кафе и започвам със задачите за деня. Понякога си изготвям план, но най-често директно отварям компютъра и започвам с работата, която имам.


М: Коя е любимата ти закуска?


А: Закуските ми доста често се сменят. Навикът да ям сутрин си го създадох през последните години. Когато ходех на училище, ставах в 6:30, тръгвах и се сещах чак в 10:00, че съм гладна, съответно си купувах нещо от магазина. Тогава здравословното хранене не ми беше приоритет.


Определено мога да кажа, че съм от хората, които, когато харесат нещо, могат да го ядат в продължение на няколко дни. Разбира се, опитвам да разнообразявам и да не ям едно и също всеки ден, но например си имах една фаза, в която ядях само бананови палачинки. Правех си ги с един банан, две яйца и различни вкусове и аромати. След това имах ,,по-солени‘‘ фази с яйца. Сега си правя овесена баничка с яйца, малко сирене и овесени ядки. Лятото си правя кремчета с плодове. Храня се разнообразно, но яйцата са ми любим продукт за закуска, тъй като са доста засищащи и вкусни, а с тях могат да се направят както сладки, така и солени неща.“Според мен здравословното хранене е това,

което ни кара да се чувстваме добре.”М: Кой е любимият ти десерт?


А: Обичам леките десерти като кремове и мусове, които могат да се ядат за следобедна закуска с различни плодове. Аз обичам да си правя кремче с кокосово мляко и банани, което е много вкусно и леко. По Коледа също има много хубави десерти. Свързвам я с бисквитките, които главно ям по това време.


Винаги съм харесвала сладкото и то присъства в ежедневието ми точно под формата на плодове, леки десерти, кремчета. Не виждам нищо лошо в това особено ако се консумира в умерени количества.
М: Каква е идеята на твоя бранд?


А: Всичко в него е под общия знаменател на здравословното хранене, но се опитвам да не се ограничавам само до това. В сайта ми могат да се намерят класически рецепти като еклери и френски макарони, но приготвени със здравословни продукти. Опитвам се да има разнообразие, за да може всеки да намери това, което търси, както и да предизвикам хората да пробват нещо ново.


М: Кой е любимият аспект от работата ти?


Ани: В интерес на истината, всяка част ми харесва. Създаването на една рецепта има доста стъпкида отидеш до магазина, купуването на продуктите, приготвянето на самото ядене, да го изпечеш, изчистваенто, декорирането, да нагласиш светлината, снимането, обработването на снимките, да напишеш рецептата, да я публикуваш и накрая да я промотираш. Всички тези стъпки са много различни и интересни едновременно. Може би най-приятно ми е самото снимане и подбора на снимките след това.М: Може ли да се комбинира студентският начин на живот в чужбина и здравословното хранене?


А: Ученето в чужбина по принцип е доста стресиращо, защото изведнъж попадаш на място, където дори супермаркетът ти е непознат. В такива случаи човек често живее в общежитие и много рядко има възможност веднага да започне сам да си приготвя храната. Когато заминах на 19 години, въобще не можех да си готвя. Купувах си замразена пица, която ядях със замразена багета. Сега осъзнавам колко абсурдна е тази комбинация, но все пак като си на 20, не ти се готви по цял ден, ако не си свикнал да го правиш.


М: Имаш ли идол в сферата на здравословното хранене?


Ани: Има доста кулинарни профили, които следвам. Нещо като идол в здравословната среда ми е Симона Вътева, която се занимава с нещо подобно на моята професия. Тя е клиничен хранителен терапевт и много ме вдъхновява.


М: Развито ли е обществото на хранителните инфлуенсъри в България?


А: Бих казала, че да. По-скоро сме разделени на малки групи. Аз определено имам момичета в тази сфера, с които поддържам контакт. Не се виждаме като конкуренция, а като хора с обща цел – да бъдат полезни и да създават рецепти.

Тепърва все повече хора се ориентират към здравословното хранене.М: Достатъчно ли е обсъждана темата за пълноценния живот в България?


Ани: Бих казала, че не е. Аз лично съм си създала такава среда, чета и се интересувам, но принципно не мисля, че се говори по темата често. Понякога се споменава в телевизията, но не и в училищата. Там се продава така наречената “fast food”. Появяват се нови био марки и магазини, но все още хранителната култура на типичния българин не е такава. Създаде се “буум” покрай новопостъпилите продукти на нашия пазар. Сега те са се превърнали в нарицателно: “Баба ти само чия е яла’’. Когато кажеш, че се храниш здравословно, се приема, че си на поредната диета. Сигурна съм, че в бъдеще ще става по-добре.


М: Има ли как да се изградят полезни хранителни навици още от училищна възраст при децата?


Ани: Според мен да. Това зависи от средата вкъщи и тази в училище. Около училищата има главно дюнери и пици, което не е лошо, но би било хубаво да има и алтернатива. Добре ще е да се обсъжда темата от време на време и да се намери начин, по който да се заинтригуват малките дечица.


М: Какво би казала на човек, който иска да започне да се храни здравословно?


Ани: Не е нужно да е сложно и да се изпада в крайности. Да се фокусира върху качеството и разнообразието. Вече има много алтернативи с полезни съставки. Добре е да се храним със сезонни плодове и зеленчуци, които са традиционни.

 

Интервюто с Ани и още текстове по темата "Здраве" ще откриете в новия брой на списанието. Можете да го изтеглите тук.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички