top of page

За обмена в чужбина с Ивайла Бързачка

Актуализирано: 14.02.2022 г.

Интервю: Денислав Николов Ивайла е много амбициозен и целеустремен човек. Сега тя е на 18 години, но когато заминава на обмен е била на 15. Винаги е искала да учи в чужбина и след това да живее и работи там. Точно с тази цел взима решението да замине с YFU за Германия, тъй като приема това за трамплина към бъдещето си. В интеревюто ще разберете повече за YFU и за опита на Ивайла като обменен ученик в чужбина, така че продължавайте да четете.

Какво представлява YFU?

Както можете да прочетете в сайта ни, Youth For Understanding (YFU) е неправителствена организация, състояща се от 55+ държави - партньори и на над 70 000 доброволци на шест континента. Като лидер в междукултурния обмен и образователните програми за повече от 60 години, YFU изпраща ученици по цял свят и обогатява живота на повече от 270 000 деца, техните семейства, училища и приятели. През очите ми YFU е промяната, от която имах нужда, студената вода, която да ме върне в реалността.

"През очите ми YFU е промяната, от която имах нужда."

Защо избра точно Германия? Избрах Германия, защото преди години отидох на екскурзия със семейството ми там и бях изключително впечатлена от почти всичко. По улиците нямаше боклук, хората пазеха и изглеждаха щастливи, всичко беше прекрасно. Затова и обещах сама пред себе си да намеря пътя към тази държава отново. Така и стана.

Какво научи от престоя си там? Може би най-важният урок, който научих, бе, че България е моята родина и аз я обичам с цялото си сърце. Не мога да кажа, че животът там е лош. Имаш сигурност, всичко става по-бързо и лесно, подредено и чисто е навсякъде. Но дойде един момент през годината ми на обмен, в който усетих тежестта да бъда далеч от родното. Тогава цялата тази немска “перфектност”започна да ме натоварва все повече и повече. Хората следваха правилата и бяха забравили да мислят. Случвало ми се е и да бъда третирана грешно само заради произхода ми. Но вместо да се откажа, аз се мотивирах. Започнах да говоря за българското с огромна любов и правех презентации в училище. На учениците им харесваше и даже накрая директорът ме помоли да направя кратко видео за България и да го пуснем на всички главни телевизори в училището. След като това се случи вече бях сигурна, че най-ценният ми урок бе преоткриването на българския ми корен, ако мога така да се изразя.

Какво те затрудни най-много през престоя ти в Германия? В началото най-голямото затруднение за мен бе езикът. С времето преодолях тази трудност, но друга зае мястото ѝ – носталгията. Да се отделя от семейството си на 15 години бе шок за мен. Нямах и много приятели. Когато заминах, започнах всичко отначало: ново училище, ново семейство (макар и “приемно”), нови приятели... Аз се превърнах в нещо ново, непознато.

"Може би най-важният урок, който научих,

бе, че България е моята родина

и аз я обичам с цялото си сърце."Какви са предимствата на YFU? Дава им шанса да изпитат възможностите си. YFU за мен не е просто организация, а семейство. Всичко започна с годината на обмен, когато бяхме напълно непознати, а сега ги обичам и съм благодарна, че ги познавам и че съм част от екипа им. Съветът ми към всеки четящ и заинтересован е да опита да намери повече информация. И тук искам да ви кажа нещо много важно. Както всичко в живота, и това мое приключение имаше своята цена. Всеки един обмен, в зависимост от страната, се заплаща. На пръв поглед сумите изглеждат високи, но не искам да забравяте, че всяка година се дават огромни стипендии, които могат да покрият и повече от половината сума. Може и да намерите спонсор. Така направи един мой много близък приятел, с когото сме доброволци заедно.

Има ли недостатъци от YFU?

Винаги е било лесно да намирам предимствата във всичко, но недостатъците са си чисто предизвикателство за мен. Мога да кажа, че най-големият минус относно годината на обмен е психическото състояние на ученика. Всеки има различна психика и се справя по различен начин с трудностите. Някои успяват, други не. Затова пък има хора, които се грижат за теб. Всеки ученик разполага с така наречения “довереник” в страната и града, където отива. Това е човекът, с когото говориш по време на трудност. Има и цял екип в България, който се опитва да ти помогне във всеки момент (и аз съм част от него).

С какво ти помогна YFU? Може би съм най-благодарна за самочувствието, което получих след и по време на обмена. Преди бях доста плаха. Нямаше шанс да застана пред хора и да говоря. Сега нещата са коренно различни (например правя презентации за YFU из цяла България без притеснения). Хората, които ме познават, ще разберат думите ми най-добре. Би ли препоръчала YFU на други хора? Да. Не само тях, а и всяка една програма, която дава шанс за обмен в чужбина. Няма да лъжа, няма да ви е лесно, но няма и да съжалявате. Ще сте променени и благодарни. Всяко излизане от зоната на комфорт е безценно и животопроменящо.


Искам да завърша с едни думи, които са достатъчно обобщение на всичко казано: “Пътуването е единственото, което купуваш и те прави по-богат”. Помислете върху това и ако съм запалила огънчето в поне един от вас, това би било огромен успех. Ако имате въпроси, винаги можете да ме попитате! С радост ще ви отговоря. За повече информация, можете да се свържете с Ивайла в Инстаграм: @ivailarosenova

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page