top of page

За какво си заслужава да се борим?

Актуализирано: 3.06.2022 г.

Текст: We Matter


В деня на Ботев и всички загинали за свободата на България, решихме, че би било важно да зададем въпроса “За какво си заслужава да се борим?”. Едно от нещата, за което хората, които са пожертвали себе си, за да сме тук всички ние днес, са се борили, е било именно освобождение – не просто физическо и географско, но духовно и мисловно, за да имаме правото на избор и свободата да решим за какво искаме да се борим. Хубаво е всеки човек да бъде наясно с отговора си на този въпрос, защото това е определящо за огромна част от действията, решенията и бъдещето ни – както индивидуалното, така и колективното. Някои от учениците в екипа ни поеха инициативата и споделиха мнението си по темата. Ето какво казват те:Соня Батова:


Задавайки си този въпрос, всеки е свободен да отговори спрямо своите лични убеждения. Борбата като процес никога не е толкова лесна, колкото изглежда на пръв поглед. Независимо от предизвикателството, пред което е изправен човек, той трябва да впрегне всичката си воля и усилия, ако иска да успее да се пребори с трудностите на живота.


Но за какво всъщност си заслужава да се борим?

Борете се за всичко, което сметнете за важно, независимо какво ви казват другите. Не правете грешката да се вслушвате прекалено много в чуждите съвети, защото накрая е по-вероятно да не останете доволни от резултатите. И най-важното – борете се за себе си и своите приятели, защото те ще са вашата упора в трудните дни.Далиа Давидкова:


За какво си заслужава да се бориш? – Да видим, заслужава си да се бориш за всичко, което докосва душата ти; за самата ти душа; за да направиш настоящето по- добро; за щастието; за бъдещето; за всяко нещо, което смяташ, че БЕЗСПОРНО си струва и има и ще има значение сега и след време. Едновременно с това, избирай мъдро битките си. Има неща, за които няма нужда, няма смисъл, няма реална причина да се бориш – тези, които подтикват егото, което често бъркаме с надеждата. Не трябва да се хабят сили за бели хатъри. Но да се върнем на въпроса “За какво си заслужава да се бориш?”. Релевантен отговор е – за себе си, със себе си. Да се бориш със собствените си мисли и желания, да се стремиш да развиваш разбиранията си и да премахваш границите, които сам поставяш в главата си, да разширяваш полето на кръгозора си и т.н. На първо и основно място обаче, не само си заслужава, а трябва – абсолютно задължително е да се бориш да си най-добрата версия на себе си. Да се борим със собствените си демони и желания, с чисто човешките си слабости, е трудно и за сметка на това перманентно, но дълбоко вярвам – резултатите ще си заслужават!Петя Допчева:


Това е въпрос, на който е трудно да се даде еднозначен, кратък и ясен отговор. Човек живее според собствените си морални ценности и вярвания. Ето защо, преди всичко си заслужава да се борим за нещата, в които вярваме. Заслужава си да се борим за по-добър свят около нас, като допринасяме това да се случва с личния ни пример. Дали си струва да се опитваме да променяме останалите, за да постигнем своята цел е нещо, за което често се говори. А дали наистина сме способни да го постигнем, ако самите ние постоянно се променяме и сме в търсене на себе си? Може би тайната се крие в това да бъдем себе си – да правим всичко онова, което чувстваме за правилно със сърцето си и по този начин да позволим на околните да се огледат в нас и да се разпознаят. С любов към околните, търпение и вяра, че и те ще видят това, което виждаме ние. Това е най-силното ни оръжие в борбата за по-добър свят и по-добро бъдеще.Зорница Цекова:


Да се борим е нещо, което е вродено у нас. Още с първата си глътка въздух ние започваме да го правим – борим се за това сърцето ни да бие, а дробовете ни да поемат кислород. Когато пораснем, борбите ни стават по-мащабни – да вземем изпит, да се застъпим за човек, на когото наистина държим, да преследваме цели и идеи, които са ни на сърце. Точно в това е смисълът – упорито да следваме цели и идеи, в които силно вярваме и да зарадваме хората, които държат на нас.

Заслужава си да се бориш за себе си и за всички останали, защото когато преследваш това, което искаш, намираш и себе си някъде там, по пътя към постигането.Виктория Генчева:


Не всяко нещо си заслужава усилията и страстта, вложени в него, но борбата за собствените ни идеали и мечти определено трябва да е задължителна. Избирайки внимателно целите си и отстоявайки ги, ние израстваме духовно и опознаваме повече себе си.


„Където няма борба, няма и заслуги“ е казала Елена Петровна Блаватска, което не е случайно, защото борбата дава нов път към познание и открития. Според мен важна е и борбата за общото благо, изявяваща се в грижа за околната среда, благотворителни каузи или събития от обществено значение.Мария Сомлева:


Искам повече хора да възприемат живота си и самото си съществуване като един бунт. Бунт срещу апатията, безнадеждността, жестокостта. А те в нашия свят са твърде много – задомили са се в милиони сърца, покорили са много души.


Не трябва да е така! Вместо това, нека заедно да градим изгрева на един красив, нов ден, в който животът да бъде по-хубав.


Според мен трябва да се борим най-вече срещу апатията и мисли от рода на: "Това мен не ме засяга"... Не! Засяга те! Всичко, случващо се в света, засяга всички нас, защото хората сме свързани. Дори да не се познаваме, дори никога да не се срещнем, ние все пак сме свързани. Затова искам да се борим един за друг, да си помагаме един на друг, да доказваме всеки ден и всеки миг, че сме хора и че вярваме. Че заедно се борим за нещо по-голямо и по-важно от самите нас.
Това бяха гледните точки на някои от участниците ни. А какво е твоето? Изпрати ни го в Instagram на @wematterdigitalmagazine. Ние искаме да чуем какво мислиш, защото вярваме, че ти си важен! Дай сила на гласа си. Това е нещо, за което със сигурност си заслужава да се бориш.


П.П: Каним ви също да изслушате и подкаст епизода на “Модерна мисъл”, който е фокусиран върху трите основни версии за смъртта на Ботев. Можете да ни пишете, за да ни споделите коя от тях смятате, че е истинската. Или пък имате друга теория?0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page