top of page

За една по-зелена Коледа

Актуализирано: 14.02.2022 г.

Текст: Вяра Цветкова

Снимки: @secretpage_mari_photos


Коледните празници са едно магично време, когато хората се радват на заслужена почивка и на семействата си; на вкусна храна и на интересни подаръци. Това са прекрасни неща, които ни сближават, но и които могат да допринесат за увеличаването на екологичния ни отпечатък.Специфично подаръците са символ на комерсализацията на празника, защото в днешно време те се превръщат в знак на това колко ни цени някой и колко финансово стабилен е човек. Така, около коледните празници хората по света купуват, и купуват, и купуват Това има пагубен ефект както върху планетата ни, така и върху нас като общество.


За да ви помогна да имате една по-зелена Коледа, в тази статия ще ви предложа няколко идеи за подаръци и неща, които да вземете предвид, когато планирате какво ще подарите.


Не се страхувайте да преподарявате

На всички ни са подарявали неща, които знаем, че няма да използваме. Ако имате такива вещи, няма никакъв смисъл да ги задържате при себе си. ИМАМЕ ПРЕКАЛЕНО МНОГО ВЕЩИ. Преподаряването е дребен акт, чрез който да намалим екологичния си отпечатък и същевременно да дадем възможност на някого да оцени това, което ние не можем.


Снимка: Unsplash

Рециклирайте опаковката

Не купувайте нови кутии, пликове или хартии за опаковането на подаръците си. Използвайте стари кутии (от обувки например), хартия от списания/вестници, плат или опаковачна хартия, в която е бил опакован предишен подарък към вас.Избирайте преживявания

Често, ваучери за различни преживявания са много по-оригинален подарък от физически вещи. Имате приятел, който обича да експериментира с готвенето си? Ваучер за урок по готвене би бил чудесен вариант. Познавате човек, който обича да е навън и да опитва нови неща? Зарадвайте го със скок с бънджи. Опциите са безкрайни.


Избягвайте подаръци, които са направени основно от пластмаса

Всички знаем, че пластмасата води до много от екологичните проблеми днес. Нека бъдем отговорни (и то не само около празниците!) и да я избягваме.


Търсете еко магазини

Винаги проверявайте и търсете магазини, които използват рециклирани и естествени материали. Така едновременно ще намерите страхотни предложения и ще подкрепите марки, които мислят за околната среда.DIY is the best!

Ние самите можем да направим много готини неща за подарък с подръчни и с естествени материали. Албуми със снимки, коледни играчки, картички, книгоразделители и сапунчета са само част от възможностите.Така подаръците ни винаги ще са по-лични!


Избирайте подаръци от локални, по-малки бизнеси

По този начин ще помогнете намаляването на емисиите на въглероден диоксид от транспорта. Също така, много от тези магазини предлагат ръчно направени подаръци (шити чанти, шалове, портмонета, ръчно изработени бижута, свещи...).


Low-waste подаръци

Подарявайки такива подаръци, вие окуражавате новия им собственик да ги употребява повече и да осъзнае как малки промени могат да намалят екологичния ни отпечатък. Става дума за метални сламки, прибори, термоси, многократни чаши, платнени чанти за пазаруване и др.


Инвестирайте в качеството

Ако решите да купите нещо ново, потърсете неща с хубаво качество, за да може да се използват дълго и да не трябва да се подменят често.


Коледна декорация от естествени материали

Ако искате да подарите коледни играчки или декорации, търсете такива направени от естествени материали (сушени плодове, шишарки...).Надявам се тези идеи да са ви полезни и да решите да ги приложете за Коледа. Нека бъдем по-отговорни!

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page