WE MATTER: Health

Updated: Jan 20, 2020

Сряда: Рубрика Health

Където Вероника Кирилова говори.

Храни за енергия – „горивото“, от което се нуждае тялото ни


Всички се чудим как децата винаги са толкова жизнени и изпълнени със заряд за движение, скачане и игри, но и ние сме били такива като малки, колкото и да не ни се вярва сега. С порастването ни, обаче, задълженията стават все повече, а енергията на тялото намалява. Фактори, които допринасят за този спад, са липсата на достатъчно качествен сън, застоялия начин на живот и вредните продукти, които ежедневно приемаме.


Забързаното ежедневие, ученето, работата, децата, семейството, домашните задължения ни карат да забравяме да се грижим за себе си. Така, с времето започваме да чувстваме умора, отпадналост, постоянна нужда от сън и загуба на желание за каквито и да е простички активности като разходки и излизания с приятели. Мисълта, че петък вечер, след работа, трябва да отидем на парти води до ужас в съзнанието ни. Правенето на дълъг поход през уикенда ни се струва немислимо – имаме два почивни дни, ако и тогава не успеем да си отпочинем, то кога?


Ако и вие се чувствате по начина, който описах горе, то ето какво можете да направите, за да подобрите цялостното си състояние и да се чувствате щастливи и жизнени. Храната е „горивото“, което зарежда тялото за ежедневието ни. Ще изброя няколко продукта, които би било хубаво да добавите към менюто си – овесени ядки, киноа, боровинки, сьомга, авокадо, годжи бери, сурови ядки, бобени култури, ориз, мед, спанак, кисело мляко, яйца и много други.


Това са само част от полезните храни, с които можем да се заредим. Те са богат източник на витамини, фибри, въглехидрати, протеини и минерали – нутриенти, които подобряват състоянието на организма, превръщат захарите в енергия, намаляват нивата на отпадналост и депресия, подпомагат възстановяването на мускулите.


А вие как успявате да се справите с липсата на енергия? Споделете своите съвети в коментар.

20 views