top of page

Вредят ли ни алармите и ранното ставане?

Актуализирано: 21.09.2022 г.

Текст: Виктория Генчева

Здравейте, скъпи читатели, лятото се изнизва незабелязано, а есента вече си е свила гнездо из тесните улички, широките булеварди и синьото небе. Учебната година почуква на вратата и затова днес ще отговорим на въпроса вредят ли ни алармите и ранното ставане, защо и как да се справим с тях. Приятно четене!За почти всеки ученик често срещан проблем е ранното ставане за училище. Звукът на аларамата, прекъсващ тъкмо най-сладката част от съня ни, се превръща в най-омразното нещо на света в шест часа сутринта и нямаме друг избор, освен да се изправим бързо и да започнем новия ден. Но има ли това влияние на здравето ни?


Различни проучвания сочат, че хората, събуждащи се между 5 и 7 часа, страдат от прекомерно количество на хормона корнизол, отговарящ за стреса, което не води до продуктивност, както се смята, а тъкмо обратното. Несистемното доспиване, притеснението и очевидното нежелание, с което започваме всеки нов ден е опасно трио, което вреди както във физически, така и в ментален аспект.


Повечето от училищните часове започват в интервала 7:30 – 8:30 часа сутринта, в зависимост от възрастта на учениците. Когато учителят влиза в стаята, гледката на още спящи деца по чиновете е най-често срещаната. Тогава се стига до въпроса – „В колко си легнахте?“, последвано от – „Трябва да си лягате по-рано и ще свикнете“. Но истината е далеч от този съвет. Разбира се, часовете, прекарани в спане, също изиграват важна роля в набавянето на достъчно количество сън, като препоръчителния диапазон е между 7 и 9 часа. Въпреки това човешкото тяло не е настроено да се събужда в ранните часове, независимо колко рано сме си легнали. За достатъчното наспиване са важни фактори като това колко е дълбок и пълноценен сънят ни, часовете, в които реално спим и други такива, които определено не се вземат в предвид, когато ни попитат горепосочения въпрос.


Твърде разпространен мит е, че успешните хора се събуждат рано – между 4 и 5 часа, но той лесно може да бъде оборен и с различната ефективност на хората през денонощието – едни са по-продуктивни сутрин, а други – през нощта. Проблемът е, че повечето училища са на смени, което лишава ученика от реален избор. В такъв случай използването на кофеинови и енергийни напитки се увеличава, което вреди на здравословното развитие на учениците и тяхната имунна система. Тогава има ли начини да ограничим вредите или поне да се адаптираме по-лесно към графика ни за сън, различаващ се от последните близо 2 месеца ваканция?Отговорът е „да“, ето някои от тях:


1. МЕТОДЪТ С РАЗЛИЧНИТЕ ЧАСОВЕ –

това е може би по-рядко срещан метод, но на мен ми помага много в учебните дни, особено когато съм първа смяна и ранното ставане е неизбежно. Трикът се състои в това, всяка сутрин да ставаме с няколко минути по-рано от предната, за да може преходът от ваканционния режим към училищния да е по-плавен и не толкова стресов или по-друг начин казано – събуждането в различни часове всяка сутрин, противно на схващането, че ставането в един определен час помага за настройване на „биологичния часовник“. Същият метод може да се използва и ако искаме да се пренастроим да лягаме по-рано.


2. ИЗБОРЪТ НА МЕЛОДИЯ –

няма какво да се лъжем, че сме намразили стандартната мелодия на алармите си, която чуваме всеки ден. Обикновено тя е избрана автоматично на телефона ни и звучи възможно най-рязко и стряскащо. Широко разпространен съвет е да сложите любимата си песен като аларма, но повечето, включително и аз, не вярваме много в ползата от прилагането му, защото ефектът ще бъде най-вероятно да намразим и нея. Затова моето предложение е да се поразровим за някои по-спокойни мелодийки, които няма да ни изтръгват така рязко от мечтания сън.3. СЪНЯТ В ДРУГИ ЧАСТИ НА ДЕНЯ –

възможна алтернатива за наваксване на съня и намаляване на умората е именно спането следобед, когато сме първа смяна. По този начин ще можем да си отдъхнем емоционално и физически от натоварения училищен ден и ще сме по-заредени, когато се събудим, за да си научим уроците за следващия ден. Това може да ни послужи и като стимул да изпълзим от леглото си рано сутрин, като знаем, че ще се възнаградим по-късно с нужното количество сън.


Това бяха моите методи, с които смятам да посрещна новата учебна година. На вас, читатели, ученици и всички останали с подобни проблеми, ви пожелавам леко ставане!
Източници:


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page