top of page

Църквата „Свети Георги“ и чудесата на Преподобна Стойна в село Златолист

Текст и снимки: Христиана Стоева

Тази статия ще ви предаде част от енергийната сила, която витае над село Златолист и църквата „Свети Георги“, намиращи се недалеч от Сандански. Това култово място е свързано с живота и чудесата на Преподобна Стойна. Любимата ми част от родината ни е именно Югозападна България заради магическата природа, богата на планини, гори и езера. Това пътуване дотам беше и чудесен повод да се срещна с добри приятели. А сега ще ви разкажа малко повече за село Златолист и чудесата на Преподобна Стойна...


Златолист е мъничко селце в Благоевградска област, с население, броящо се на пръстите на едната ръка. През 1891 година Георги Стрезов, който по това време е учител в Битоля, споделя своите впечатления за селото: „Суха Сушица, село на 1 час път от Мелник. Сградено по хълмове на едно дере. Мнозина в това село си минуват с обръчи за бъчви и каци, които продават в Мелник. Стават и овощия. Църква „Св. Георги“, гръцка, 40 къщи българе“.[1]

Църквата „Свети Георги“ е построена през 1857 г., а едва през 90-те години на миналия век храмът е реставриран и е завършен като манастирски комплекс. В него са поместени пространството около църквата, стаите за поклонници, гробът на Преподобна Стойна и огромен чинар, който се счита за едно от най-старите дървета в Европа със своята възраст от над 1300 години. Има поверие, че чинарът дава огромна сила и енергия, като всеки страдащ трябва само да обгърне здравия му вековен дънер, за да се излекува. Днес на дървото е вързана люлка, за която се смята, че лекува от безплодие. В двора на манастира дори има „кладенец на желанията“ с жива вода. Ако се наведеш над него и прошепнеш желанието си, то ще се сбъдне.Богатият иконостас в черквата включва стенописи, странни и нетипични (дори отричани от каноните на православието) изображения. На стените се виждат образите на Дявола, изобразен с арбалет; на Дявола, впрегнал човек в каруца; на свети Христофор с глава на кон; на гола до кръста Мария Магдалена и пр. Под купола, в средата на черквата, е поставена мраморна плоча. Съществува поверие, че камъкът излъчва лековита сила. Поради тази причина посетителите се събуват и стъпват върху плочата. Когато погледне нагоре, човек може да се вгледа в иконата на Иисус Христос – ако очите Му се отворят, значи душата на човек е пречистена.


Сигурно се питате с какво това място е толкова магично и свято. В началото на миналия век в черквата живее пророчицата Преподобна Стойна, родена през 1883 г. в с. Хазнатар, Сярско. Тя е сляпа от ранно детство в резултат на едра шарка, но е надарена с вътрешно зрение. До 16-годишна възраст тя живее в пълно усамотение.


След като Стойна навършва тази възраст, Свети Георги ѝ се явява насън, като ѝ заръчва да копае в двора, където ще намери негова икона и кандило, а след това да потърси черквата „Свети Георги“, в която да се настани. На това място в двора се построява малък параклис с помощта на съседите ѝ, където Стойна живее до 1913 година. След Междусъюзническата война Стойна и цялото ѝ семейство се преселват в България. Минавайки през село Сушица (Златолист), на път за Петрич, Преподобна Стойна се настанява в храма „Свети Георги“, където животът ѝ преминава в пост и молитва. Заради отшелническия си начин на живот получава прозвището си – приемала е само вода, хляб и плодове. До смъртта ѝ много хора идват при нея за помощ, съвет, утеха и изповед, като винаги е казвала, че просто предава думите на св. Георги. В книгата си Неда Антонова споделя, че самата Ванга казва: „Она целиот живот го е страдала като светица. Как ме гледаш мене, она е десет пъти по-голема от мене! Аз апнувам, пийнувам, такива работи, а она – нищо – ни месо е туряла в уста, ни ракия, само водичка и трошка лебец. Она сите работи със свети Георги ги е онаждала. Целио свет ке научи за таа жена, т’ва от мен да го знаете“.[2]


Днес стаичката, в която е живяла Преподобна Стойна, е запазена в същия вид, в който Пророчицата я е оставила – дървено легло, много икони и черги. Именно тук се отбиват търсещите лек и утеха. За целта човек първо трябва да се събуе и да пристъпи със смирение и молитва.


В храма се помещава и „Житие на преподобна Стойна от град Серс“, което събира невероятни разкази за Пророчицата – легенди за живота ѝ и неща, сътворени от Стойна: примирала и „шетала при Бог“, левитирала при молитва, виждала бъдещето, церила нелечими болести и т.н.[3] [Чудесата, случили се тук, са хиляди на брой и продължават и до днес.]


Като завършек на тази статия ще ви предложа идеи и за други забележителности, които може да се посетят по маршрута Мелник-Рожен-Златолист:

 • Мелнишки пирамиди;

 • Църквата „Свети Николай Чудотворец“ – обявена е за паметник на културата;

 • Деспот-Славова крепост – крепостта на деспот Алексий Слав;

 • Параклисът „Света Петка Българска“;

 • Роженският манастир – средновековен манастир, обявен за паметник на културата.

/Роженски манастир/


[1] Стоянова, Р. (2014). Църквата „Свети Георги” и чудесата на Преподобна Стойна. cluborfei.com. Посетено на 30.08.2022 г.

[2] Антонова, Н. (2017). Съвършената. Преподобна Стойна неканоничната светица. София: Факел.

[3] Стоянова, Р. (2014). Църквата „Свети Георги” и чудесата на Преподобна Стойна. cluborfei.com. Посетено на 30.08.2022 г.


Библиография:


 1. Антонова, Н. (2017). Съвършената. Преподобна Стойна неканоничната светица. София: Факел.

 2. Николов, М. (2012). Златолист - обителта на пророчицата. www.desant.net. Посетено на 30.08.2022 г.

 3. Стоянова, Р. (2014). Църквата „Свети Георги” и чудесата на Преподобна Стойна. cluborfei.com. Посетено на 30.08.2022 г.

 4. Тренчева, Д. (2015). „Ничия земя” за мистичното житие, битие и чудесата на Преподобна Стойна. Ничия Земя. Филм – Нова Телевизия, Епизод 61.

 5. Преподобна Стойна. bg.wikipedia.org. Посетено на 30.08.2022 г.

 6. Чудодейната Преподобна Стойна и нейните предсказания. www.edna.bg. Посетено на 30.08.2022 г.0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page