top of page

“Татуировчикът на Аушвиц” от Хедър Морис

Текст: Моника Ангелова


“В отговор устните ѝ съвсем леко се разтвориха, но в очите ѝ проблесна игриво пламъче. Щом погледна в тях, сърцето му сякаш едновременно спря и заби за първи път, затуптя бясно в гърдите му, като че ли искаше да изскочи оттам. Лали сведе поглед, земята под краката му се залюля. Подадоха му следващия лист хартия.


- из “Татуировчикът на Аушвиц”


Автор: Хедър Морис

Жанр: исторически роман

Страници: 244

Издателство: „Рива”


Сигурна съм, че всички сте чували за Аушвиц и на какви мъчения са били подлагани хората, изпратени там. Физическият труд, огромният глад и студ, страхът и, разбира се, газовите камери.


В книгата „Татуировчикът на Аушвиц“ наблюдаваме как е разгърната една любовна история, дори в най-тежките времена. Там, където надеждата почти я няма вече, любовта прониква и помага на хората да разберат, че все пак има смисъл да се борят.


Лали никога не е предполагал какво му е подготвила съдбата. Той е млад човек, изпълнен с мечти и надежди, а изведнъж се оказва не друг, а татуировчикът на Аушвиц – задача, която определено не е лека. Въпреки всичко, той успява да върши работата си толкова добре, че да не остава гладен като останалите концлагеристи. Той вярва, че има спасение от това място и не се отказва от целта да бъде отново свободен.


Гита е едно младо момиче, което вече е изгубило всяка своя надежда, че животът ѝ след влизането в лагера би могъл да бъде дори малко нормален. Докато не идва моментът, в който и върху нейната ръка е татуиран номер.


Така започва историята на двамата герои. В момента, когато Лали забелязва младото момиче и изплашения ѝ поглед, разбира, че това е жената на живота му. Грозните дрехи и липсата на коса на момичето изобщо не могат да променят мнението на главния герой за това, че тя е най-красивата жена, която е срещал през живота си.


В лагера има още много хора, с които Лали успява да се сприятели, заради позицията си като татуировчик. Той им дава храна и им помага с каквото може. В книгата също разбираме, че Лали е човек, който е силно привързан към майка си и женската красота. Той е истински джентълмен и смята, че всяка една жена е красива. Знае какво обичат жените и успява да впечатли Гита с тези си умения.


А дали любовта все пак успява да издържи на изпитанията, на които биват подложени героите, и дали те успяват да бъдат щастливи заедно, можете да разберете, само ако прочетете книгата.


Това е роман, който определено си заслужава да бъде прочетен от всеки, който има интерес към историите на концлагеристите. Наситеността от герои и различните преплитания в сюжета ми бяха любими. Плаках и се радвах заедно с персонажите в книгата. Препоръчвам с две ръце.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page