top of page
  • Снимка на автораsonyabatova

Тайните за една приятна киновечер у дома

Текст: Соня Батова


Най-сетне една спокойна вечер в края на дългата работна/учебна седмица. Без повече стрес от крайни срокове, изпълнение на задачи и строго спазване на зададен график. Време за отдаване на себе си и почивка. Не ме разбирайте погрешно, нямам предвид седене на дивана и зяпане в една точка, нито пък потапяне в блажен сън. В тази статия ще намерите нещо много по-забавно и в същото време носещо със себе си доза откровение и чар, а именно – филмите.Повечето от вас със сигурност ще реагират с огромно вълнение и няма да губят и минута повече, а просто ще седнат и ще си пуснат някой филм. Съществуват и такива моменти обаче, в които първоначалното ни въодушевление се изпарява за секунди, когато застанем пред включения монитор, отворим търсачката и просто не знаем кое заглавие да въведем. Така започва процесът на покачване на напрежението, през който ние търсим сайтове, които да ни подскажат заглавието на някой интересен филм.


И така, нека предположим, че сме го открили и с бързи крачки се отправяме към стартирането му. Точно в началото излизат до болка познатите ни досадни реклами. Въпреки раздразнението си, решаваме, че една такава пречка не би могла да провали вечерта ни, затова се отпускаме и продължаваме да гледаме сменящите се сцени и герои. След около 15-20 минути обаче осъзнаваме, че филмът не задоволява очакванията ни. Причината за това най-често се състои в забързаното ни ежедневие, в което сме забравили или не сме се сетили да прочетем сюжета предварително, което ни предразполага да оставим всичко да се случи спонтанно. Много често участието на наш любим актьор е предпоставка да изберем даден филм, който невинаги оправдава нашите очаквания.


Именно заради това ви съветваме да отдадете внимание на следващите няколко тайни, които ще спасят киновечерта ви:


Тайна № 1: Уверете се, че сте подбрали подходящо осветление

На всеки от нас му се е случвало да усеща неприятно чувство, предизвикано от блясъка на светеща лампа право в очите или от екрана на лаптопа. Именно по тази причина, първият ни съвет към вас е обвързан с правилния подбор на осветлението, което да ви

предразположи към приятното преживяване.


https://get.pxhere.com/photo/light-stage-movie-candlelight-screenshot-christmas-eve-christmas-night-display-device-led-backlit-lcd-display-flat-panel-display-807340.jpg

Най-често срещано е затъмняването на помещението, което ни дава илюзията, че се откъсваме от настоящия свят и той престава да съществува. Неслучайно тази техника се използва и в киносалоните. Друг възможен подход е добавянето на съвсем лека светлина, например чрез свещи, които да внесат допълнителна романтика по време на вечерта.


Тайна № 2: Настанете се на удобно за вас място

За да се насладите максимално на двучасовата почивка, която ви се предоставя, най-добре заемете любимото си място за гледане на филм. Това може да е както диванът в хола, така и леглото в спалнята. Психологически е доказано, че съзнанието ни помни местата, на които сме извършвали дадена дейност, и когато вие се озовете там, мозъкът ви веднага ги асоциира с удоволствието. По този начин се създава един навик на организма, който му помага да се чувства спокойно.


Тайна № 3: Пригответе любимата си храна или напитка

Третата ни препоръка е обвързана по-скоро с най-любимата на повечето от нас част от гледането на филми, а именно – похапването. Ако сте почитател на сладките изкушения, осигурете си такива, за да постигнете максимален ефект на задоволство. Друг вариант са снаксовете или пък домашно приготвената вечеря, която да консумирате с наслада. Най-важното е да приготвите това, с което самите вие сте свикнали да се храните, добавяйки и подходяща напитка за завършек на цялостната картина.


<a href='https://www.freepik.com/photos/kids'>Kids photo created by freepik - www.freepik.com</a>


Тайна № 4: Изборът на филм зависи от моментното ви настроение

Едно от най-важните неща за успеха на вашата киновечер е правилният подбор на филм. За целта е добре да анализирате предварително вашето настроение през деня и да се запитате коя категория филми ще ви достави най-голяма доза положителни емоции. Например ако напоследък сте станали по-сантиментални, за вас би било подходящо да изберете романтичен филм или комедия. Ако пък се чувствате като приключенци в собствената си страна, препоръчваме вашият избор да бъде фантастика или екшън. Нека не забравяме и криминалните филми, които имат способността да карат човешкия мозък да анализира цялата информация около развитието на сюжета.


Тайна № 5: Подходящата компания

Стигайки до тайна номер пет, е важно да споменем, че ако по някаква причина първите четири съвета не са сработили, то този със сигурност няма да ви разочарова. Едва ли има нещо по-приятно от събиране в приятелски или семеен кръг с хора, на които се доверявате и сте убедени, че могат да направят вечерта ви незабравима. Най-хубавото от всичко тук е, че прекарвайки време заедно, вие споделяте емоциите си от филма и по този начин се заформя дискусия. Не забравяйте да подберете и подходящ жанр, който да се хареса на всички.Заключение

След като сте прочели статията, нека обобщим тайните на добрата киновечер:

№ 1 – Подходящо осветление

№ 2 – Удобно място

№ 3 – Приготвяне на любима храна или напитка

№ 4 – Избор на филм спрямо настроението

№ 5 – Намиране на подходяща компания


Надяваме се в бъдеще да прилагате успешно съветите ни и да се наслаждавате на по-

приятни и забавни вечери с най-любимите за вас хора.


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page