top of page

Практически съвети и насоки за работа с деца със специални образователни потребности

Текст: Стела Гъркова


Снимка: Unsplash

Децата са най-чистите, лъчезарни и обичливи същества, заслужаващи нашата грижа, безусловна отдаденост и любов. От настоящата си практика и работа с дечица със специални нужди научих, че те са не по-малко прекрасни, умни, талантливи и харизматични от останалите. Всъщност дори не правя разлика между едните и другите – за мен всяко дете е уникално по свой начин. Всички те са равни и имат потенциал, който да развиват. Като бъдещ преподавател и педагог искам да им помогна да го открият и да се усъвършенстват.


Аз съм мотивиран и вдъхновен човек, гонещ една основна цел – да възпитам у децата доброта и любов, да ги науча да изразяват себе си и мнението си, без да се притесняват от това дали ще бъдат приети, или отхвърлени в дадена социална среда, да ги накарам да се чувстват щастливи, важни, ценени и обичани. Искам да допринеса за създаването на една благоприятна и уютна среда, където всяко дете да се чувства на мястото си, без значение дали има някакво заболяване, или не.


Снимка: Unsplash


Специалните деца са изключително мили и даровити и всъщност са способни да ни дадат множество житейски уроци. Работата с тях не е лесна, но за мен е изключително зареждаща и носеща удовлетворение. Забелязала съм, че при тях любовта се изразява по хиляди начини – жестове, прегръдки, доволни и усмихнати лица.


Винаги съм се притеснявала от това дали ще успея да намеря индивидуален подход към всяко едно от тях, дали ще мога да се адаптирам на подобно работно място, без да се разчувствам, дали ще успея да изградя лесна комуникация с тях, макар и невербална в някои от случаите. Истината е, че това, което ме поддържа и ми дава сила да продължа да трупам опит в тази сфера, е най-вече любовта ми към децата, както и тяхната любов към мен. Основните ми лични цели, които изброих по-горе, също ме мотивират в трудните моменти и така негативните мисли постепенно изчезват.

Според професор Жана Атанасова и доцент д-р Иван Тричков основните съвети при работата с деца със специални нужди са следните:


- Както вече споменах, всяко дете е уникално по свой начин и притежава потенциал, който може да развива с помощта на педагога. Няма точно определен подход за работа с деца със специални нужди. Например дори две или повече деца да са с едно и също увреждане, лечението може да бъде различно.


- Децата имат равни права и всяко от тях заслужава да бъде уважавано и прието в съответната социална среда, а не изолирано и укорявано. Всяко дете заслужава любов.

- Не е нужно да приемате поведението на детето лично. В много от случаите то е зов за внимание, а не нападка към вас или друго дете.

- Преди да окaжете някаква помощ на детето, уверете се, че то наистина желае да му помогнете. Ако е така – то само ще ви каже.

- Не използвайте физически наказания. Това не е начинът да възпитате послушание и добри чувства у детето. Така по-скоро ще предизвикате неуважително и агресивно поведение, ръководено от страх и несигурност.

- Вдъхвайте кураж и стимул на детето. Използвайте подкрепящ и грижовен подход от ваша страна. Карайте го да се чувства важно и обичано, дори понякога да греши и да прави нередни неща.

В заключение бих казала, че не е лесно да се работи със специални деца и като цяло, с деца в предучилищна възраст. Професията учител е колкото благородна, толкова и изтощаваща (понякога). Но аз не съжалявам, че тръгнах по този път, защото смятам, че съм наистина подходяща за тази работа и че бих могла да бъда добър пример за децата, да им покажа, че всички те – с или без здравословни проблеми, са прекрасни точно такива, каквито са.


Източници:

1. Тричков, И. „Психолого-педагогически правила, модели на добри практики и препоръки при работата и обучението на деца и ученици с поведенчески разстройства”, Пловдив, 2019, Университетско издателство „Паисий Хилендарски”, стр. 100-111

2. Левтерова, Д., Атанасова, Ж., Тричков, И., Сивакова, В. „Стратегии и модели за работа с деца и ученици със специални образователни потребности, Пловдив, 2019, Университетско издателство „Паисий Хилендарски”, стр. 197-198

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page