top of page

Стресът – убиец на успеха

Актуализирано: 11.05.2022 г.

Текст: Лили Атанасова


Матури, кандидатстудентски изпити, завършване, бал, прием в университет… Толкова много събития предстоят в края на 12-ти клас, че е невъзможно да се избегне напрежението в този важен момент. Стремейки се да стигнем там, където искаме, ние често пъти започваме да изпитваме съмнения, че не сме достатъчно добри, за да успеем. Неизвестността за бъдещето ни кара още повече да подценяваме себе си, което води до тревожност, прерастваща в ежедневен стрес.Но на какво се дължи всичко това? – Тревожността е пряко свързана с чувството на страх – най-често страх от провал, ниски оценки на изпитите, недостатъчен бал за прием с желаната специалност в университета, неудовлетворени очаквания на хората около нас. Разочарованието, което изпитваме, когато се провалим на даден изпит, може да се сравни с разочарованието, предизвикано от конфликт с много близък човек. Това отнема много от енергията за работа и дори води до чувство за малоценност и за вина. В дългосрочен план би могло да доведе и до депресия.Стресът е в резултат от нашите собствени виждания за бъдещето. Един от факторите, които най-много оказват влияние за формирането на страховете, е колко високо си поставяме летвата – съответно колкото по-трудно за реализиране е това, което сме си набелязали, толкова по-вероятно е бързо да започнем да си казваме, че не бихме се справили.


Много често ми се е случвало да бъда прекалено критична към себе си, особено когато става дума за подготовка за важен изпит – постоянно намирам недостатъци в начина си на учене; твърдя, че не знам определена тема, колкото и пъти да съм я препрочела, в резултат на което отивам на изпита неуверена в себе си, подготвена за най-лошото – да се изложа. В крайна сметка в 99% от случаите се оказва, че изпитът не е толкова страшен, но от паниката, която ме е обзела, понякога дори забравям за елементарни неща. С практиката вече съм приела, че няма нещо, което да е невъзможно, което да не е по силите на човешкия индивид, но стресът ни кара да се съмняваме в себе си и в собствените си възможности. Стремежът да бъдем перфектни понякога изсмуква силите ни и ни пречи да повярваме, че сме способни да успеем.Може би се питате в какво точно се проявява поразяващото действие на стреса. Някои хора биха казали, че им помага да работят на пълни обороти и да свършат по-бързо със задачите си, да се концентрират по-добре на изпити, но истината е, че той натоварва човешката психика, защото само и единствено обрисува в съзнанието негативни картини на събития, които дори не са се случили. Когато се поддаде на стреса, човек е неспособен да види възможните изходи от ситуацията, което го кара да се върти в омагьосания кръг на безверието, страховете и отчаянието.Тук идва и най-важният въпрос. Как да запазим спокойствие? Как да не се притесняваме за всичко, което предстои? – Няма универсален начин да премахнете тревогата от съзнанието си, но мога да ви споделя 8 съвета, чрез които да се отървете от напрежението. А ето ги и тях:


1. Бъдете честни със себе си.

Признайте си от какво ви е страх. Така ще определите какъв е проблемът. Не потискайте своите чувства и притеснения, а ги приемете такива, каквито са, и се опитайте да потърсите решение.2. Начертайте малките стъпки, които са ви необходими, за да стигнете там, където искате.

Запитайте се колко важно за вас самите е това, което ви предстои – независимо дали е изпит, дипломна работа, матура.3. НЕ правете всичко в последния момент.

Ако имате да преговаряте произведенията по литература от 11 и 12 клас, не чакайте последния момент, а започнете още сега. Когато учите на малки „порции“, информацията се запаметява в мозъка и остава там за много по-дълго време.4. Пийте много вода.

Водата пречиства организма и премахва токсините от тялото. Освен това доставя необходимите йони, дава енергия и кара организма да работи на пълни обороти.5. Яжте повече плодове и зеленчуци.

Обикновено когато ми предстои нещо важно, предпочитам да ям храни, които бързо се разграждат и не натоварват организма. А плодовете и зеленчуците при това са вкусни и здравословни.6. Медитирайте.

Пуснете си тиха и неангажираща музика и се съсредоточете върху вътрешното си Аз. Какво ви казва? Дали това, за което се притеснявате, е само нещо временно или пък ще играе важна роля в живота ви в бъдеще? Замислете се и приемете, че много от нещата, за които се притеснявате днес, след време ще ви изглеждат като едни от най-ценните моменти, през които сте преминали в живота си.7. Прекарвайте време сред природата.

Природата вдъхновява и зарежда с енергия. Учените твърдят, че зеленият цвят успокоява – доказателство, че разходките сред природата ще ви дадат вътрешно спокойствие и ще ви разсеят от негативните мисли за провал.8. Поговорете с близък човек и му споделете какво ви притеснява.

Когато споделите с някого, той ще се опита да ви разбере, което ще ви вдъхне увереност, че можете да се справите, въпреки трудностите, които изскачат на пътя.Като заключение искам само да ви кажа да се радвате на малките неща, на това, което е тук и сега. Не чакайте да стане утре, за да започнете. Не се подценявайте, не се поддавайте на страховете, а бъдете силни и борбени личности – млади хора, които работят за своето развитие.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички