top of page

Страхът от „белия лист“ и как да го преборим

Текст: Виктория Генчева


Много творци – било то любители или не – се сблъскват ежедневно със страха си от „белия лист“, или иначе казано – започването на нова чернова/проект. В днешната статия загатвам повече относно какво представлява това явление и как да не му позволим да спира писателското ни вдъхновение.


Не само професионалистите и обичащите да се занимават с изкуството стават жертва на страха от „белия лист“. Убедена съм, че много от учениците и студентите, на които им се възлага задача да напишат есе или съчинение, също срещат тази пречка по пътя си. Но какво представлява този страх и защо толкова лесно попадаме в капана му?


„Белият лист“ или „проклятието на белия лист“ може да е всичко – празната страница на документ в Word, отгърнатият нов лист в тетрадка/тефтер, недокоснатото платно и други. Този феномен отразява нашите собствени колебания относно поставянето на ново начало. В него са събрани всички „Ами, ако…“ въпроси, които постепенно ни отдалечават от целите ни. Също така, страхът от „белия лист“ е познат не само на писателите, но и на артистите в почти всички сфери на изкуството, които изискват иновативност и известна доза смелост.Причините, водещи до това „проклятие“, могат да бъдат най-различни. Например, да се почувстваме сами и неуверени в нова среда, защото сме принудени да изпълняваме задача без ясни указания относно какво трябва да свършим. Друг източник може да бъде нерешителността, отнасяща се до личните ни цели и мечти, към които ни е страх да се впуснем главоломно поради шанс за неуспех или лична неудовлетвореност от постигнатото.


Проявленията на страха от „белия лист“ също биват разнообразни – от това да стоим парализирани пред компютъра, до истерични викове как никога повече няма да се доближим до мечтата си и пълният отказ да опитаме отново. Но както за всяко действие има противодействие, така има и няколко начина, с чиято помощ можем да се противопоставим на страха, давайки воля на творческото начало в себе си.


ЗНАЧЕНИЕТО НА ПЪРВАТА ЧЕРНОВАЕдно от най-полезните неща, които научих в процеса си на писане, беше каква всъщност е ролята на първата чернова и колко важна е тя. Повечето творци влагат особено голямо значение именно в началото на един проект, като в него те залагат своите най-ярки идеи и вярват безкористно в техния блясък. В това няма нищо лошо, но често те могат да послужат единствено за изграждането на основа на една добра творба – било тя литературна, музикална или изобразителна. Първата чернова е гръбнакът на проекта, а не цялостния завършен продукт.


ТРИКЪТ С МАРКЕРАТова се отнася специално за писането в Word или друга програма, имаща така наречения Text Highlight Color, или както го наричам аз – маркер за подчертаване. Трикът, който прилагам всеки път, когато ме обзема неспокойство при работата ми по първата чернова, е да отбелязвам с жълт маркер това, което не ми звучи добре в момента или не мога да доизмисля. Така не спирам процеса на писане и когато дойде време за саморедакцията, се връщам на отбелязаните места и обмислям внимателно на база разписаната идея. Друг вариант е в отделна тетрадка да запишем това, което ни притеснява относно осъществяването на новия проект.


ПРОУЧВАНЕКакто по-рано споменах, страхът от поставяне на ново начало може да е свързан с неувереност поради слаби познания в дадената област. Чудесен начин за преодоляване на тази изникнала пречка е предварителното проучване. Натрупаните знания могат да ни дадат не само нужната увереност за това, по което ще работим, но и известна доза мотивация за по-скорошното ѝ започване.


РЕДАКЦИЯТА И ОБРАТНАТА ВРЪЗКАТова са два несъмнено свързани и важни компонента, особено полезни в края на първата чернова. Редакцията може да бъде собствена или от други хора в близкото ни обкръжение. Важно е да знаем, че не сме сами в капана на оплетените си мисли. Обратната връзка също е чудесен начин да разберем повече за работата си от външен наблюдател, който, разбира се, да е обективен в преценката си. По този начин ще придобием увереност и представа какво и как можем да подобрим.


В заключение ще спомена цитат от Карен Есекс, историческа романистка: „Страхът ще ви сполети повече от веднъж. Но не му позволявайте да застане между вас и съдбата ви. Всеки има своя собствена съдба. Води ви предназначението.“0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page