top of page

Рамазан Байрам

Текст: Иван Иванов


Месец рамазан – най-важният месец от мюсюлманския календар – започна на 2 април 2022, а според ислямското летоброене той стартира на 1 Рамазан 1443 година. Месецът завършва с един от най-големите празници за ислямската общност – рамазан Байрам, който настъпва на 2 май 2022 год. (или 1 шеввал 1443 година).Рамазан е месецът на изпитанието за тялото и духа. През него хората трябва да се ограничават от „харам“ или греховни дела, да изпълняват т.нар. „говеене“. Този термин според ислямската правна традиция означава въздържане от консумация на храна, течности и полово сношение.


Говеенето продължава през целия месец в определен часови диапазон, който започва от имсак (ранните часове на деня) и завършва в ифтар (когато слънцето залезе – всеки ден часът на ифтар се увеличава с една единица), когато се отговява и може да се консумира. Тези часове се контролират от специален календар и чрез съобщения от минаретата на джамиите.


Доста разпространена традиция в България, а и не само са т.нар. „тъпанари“ – младежи, които се грижат за събуждането на хората преди имсак. Те бият тъпани пред всеки дом и извикват на висок глас членовете на семейството, докато не светне лампа в стаята. А пък когато настъпи времето ифтар, често в дворовете на джамиите се правят общи вечери.


През Рамазан се дава и данъкът „закят“, който се определя от главното мюфтийство, а на бедните се раздава „садака“ или милостиня – определен брой пари, всеки според възможностите си.


Нощта Кадр


Най-свещеното време от този месец е Лейлет-ул-кадр или нощта Кадр. През нея се смята, че на пророка Мухаммед (С.А.С) бива низпослан[1] коран и керим. По време на тази нощ се вярва, че небето се отваря и ангелите слизат на земята. Също така, всяка една молитва бива чута и всички желания биват изпълнени.

Денят Арефе


Това е денят, който е отдаден на мъртвите. Тогава се посещават гробовете им, почистват се. След това се приготвят питки или други ястия, които трябва да бъдат раздадени на близките хора в чест на тези, които не са сред нас.


Рамазан байрамНа следващия ден се празнува Рамазан Байрам или краят на месец рамазан. Това е ден, обгърнат от много усмивки и щастие. Празникът започва рано сутринта със сутрешната молитва, съпроводена от проповед. На нея участват мъжете, а където е възможно и жените. Те в повечето случаи са домакини и приготвят традиционни вкусни гозби. На този празник се готвят сладки ястия. Може би това, което участва във всички блюда на домакините, е баклавата – всяка от тях си има тайна и специфична рецепта, предавана от баба на внучка и от майка на дъщеря. На този ден се целува ръка и се иска прошка от по-възрастните от нас. Тогава вратите трябва да бъдат отворени за всеки и да прощаваме на враговете си.


Честит Рамазан Байрям !

Happy Ramadan!

Ramazan Bayramınız mübarek olsun!

رمضان مبارك


 

[1] Който е изпратен отгоре, свише.


ИЗТОЧНИЦИ :


1. Мюсюлмански календар (2022). Мюсюлманско вероизповедание – Главно мюфтийство.

2. Троева, Е. „Рамазан Байрам“. Balgarskaetnografia.com. Посетено на 23.04.2022г.

3. „Саум“ . Wikipedia. Посетено на 23.04.2022г.

4. Хатип, Д (2015). „Нощта на могъществото – „Лейлет-ул-кадр““. Grandmufti.bg. Посетено на 23.04.2022г.

5. “Читалище „Мевляна” пази традициите – утре е денят Арифе” (2020). Pronewsdobrich.bg. Посетено на 23.04.2022г.


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page