top of page

Психология на успеха - пътят към себеосъзнаването

Актуализирано: 30.05.2022 г.

Текст: Зорница Цекова


Какво е успехът? Поредната добра оценка в училище или пък може би повишение в работата? А може би успехът е, когато правим това, което ни харесва и изпитваме истинско удоволствие, докато го правим. Успехът за всеки е различен, но пътят към него е един. За да разберете по-добре какво имам предвид първо трябва да ви върна малко назад и да ви запозная с историята на автора на книгата „Психология на успеха“ – Наполеон Хил.


Той се ражда на 26 октомври 1883 г. в щата Вирджиния. Губи майка си като дете, а отговорността за отглеждането му поема баща му. След като завършва училище се записва в бизнес колеж.


Благодарение на Андрю Карнеги и по-точно на думите му, животът на Наполеон Хил се променя веднъж и завинаги. Известният бизнесмен казал, че не бива всяко ново поколение да върви по пътя си, разчитайки на метода проба-грешка. Карнеги твърди, че принципите за успех са лесни; с други думи те трябва да се идентифицират, организират и изложат на достъпен език. Бизнесменът обаче така и не успял да намери тайната за постигане на успех. Въпреки това, изказването му впечатлява Хил и когато Карнеги му предлага да интервюира петстотин от най-успешните и най-богати американци, за да създаде универсална формула за успех, той приема, вдъхновен от идеята да намери нов смисъл в живота си.Така през 1928 г. „Законът на успеха“ е отпечатана в осем тома. Тази книга се оказва едно от първите му големи постижения.


Точно тя е същинската тема на днешната статия. Книгата се състои от 253 страници, което означава, че може да се прочете на един дъх в рамките на ден. Повечето от нас не са били родени, когато тя е издадена, но това въобще не я прави по-маловажна. Разделя се на няколко части, които се описват като принципи. Общият им брой е 17 като ще обобщя всеки един от тях в следващите редове.


1. Поставете си ясни цели. Първият се отнася до това защо всъщност е важно да си поставяме ясни и реалистични цели и как да го направим. Първата стъпка е да си визуализираме това, което искаме да постигнем, и да си го повтаряме всеки ден, докато не започнем да вярваме в него. След като целта вече е в съзнанието ни, идва ред на нейното материализиране. Следва да се направи план, който да ни помогне да осъществим целта си. Важно е да я преследваме докрай, без да мислим как е възможно да се провалим.2. Създаване на “двигателно ядро” (съюзници). Вторият принцип се отнася до „съюзниците“ ни, или така нареченото „двигателно ядро“ (например приятели, семейство, съмишленици), защото в пустинята на живота само глупавите се движат сами. Умните го правят с керван.


3. Изграждане като магнетични личности. Третият принцип е изграждането на магнетична личност. За предпочитане е човекът да е с положителна настройка за света около себе си.


4. Използване на действителната вяра. Отнася се до значителната роля, която вярата играе в живота ни. Тя има основен контрол върху нашите действия.


5. Давайте повече от себе си. Засяга това как да печелим на база уменията, които имаме. Полагането на усилия тук е ключово, а присъствието на вяра отново е необходимо. Този принцип се припокрива и с предишния, а именно да даваме повече от себе си във всяко едно наше начинание.6. Създаване на лична инициативност. Шестият признак е обвързан с личната инициативност, която сама по себе си е огромна сила. „Използвайте и развивайте самозадвижващия се механизъм. Започнете веднага!“.


7. Изградете си положителна психическа настройка. Следващият признак е обоснован с положителната психическа настройка. Тя позволява да преодоляваме препятствията в живота ни. Дава психическата сила, настроението и увереността да сторим всичко, което решим. Психическата настройка се описва ясно с фразата „Мога и ще го направя“. Поддържа се от волята и се опира на адаптация. Успехът се постига чрез съчетаване на положителния подход и ясната цел, с един или повече от принципите.8. Овладяване на ентусиазма. Свързан е с това колко ентусиазирани сме. Казва се, че ентусиазмът е отличителната черта на една положителна психическа настройка.


9. Спазване на самодисциплина. Тя ни позволява да добием контрол над себе си. Неуспехите и успехите на всички са резултат от навиците ни, които ние можем да променим при необходимост. Ако не контролираме мислите си обаче, не можем да контролираме действията си.


10. Да мислим прецизно. Тук става въпрос за това да отделяме фактите от слуховете. В книгата е описано е, че фактите могат да бъдат важни и маловажни. Важно е да се отнасяме с уважение към чуждото мнение, а собствената ни перспектива не трябва да бъде израз на чуждите предразсъдъци: „Истината е истина, независимо от ограничеността на ума, невежеството и неверието“.11. Контролиране на вниманието. То е най-висша форма на самодисциплина. Да го контролираме означава да се координират всички способности на ума и да носим общата им мощ към някаква ясна цел. Важно е да съсредоточим ума си само върху нещата, които наистина ни вълнуват.


12. Работа в екип. Екипността издига хора и фирми и открива пред всеки неограничен ресурс от възможности.


13. Учене от неуспехите и пораженията. Тук фокусът е върху това да не се страхуваме от провала, а да се учим от него.14. Развиване на творческо провикване. То може да бъде вродено или придобито свойство на ума. Ние решаваме как да го подобрим. Топката е в нашите ръце.


15. Грижа за здравето. Петнадесетият принцип е обвързан с тялото, по-точно грижата за здравето. Ако сме здрави, това означава, че всичко е наред.


16. Планиране на времето и парите ни. Тук става въпрос за това как да използваме разумно времето си, така че да постигаме целите си по-лесно.17. Използване на космическата сила на привличането. Човек притежава пълна власт над мислите си. По-просто казано, каквото мислим, това получаваме. Хил съветва: „Изработете положителни навици, които да са в съзвучие с вашата ясна основна цел. Посейте дело и ще пожънете навик. Посейте навик и ще пожънете характер. Посейте характер и ще пожънете съдба“.Е, надявам се да прочете книгата на Наполеон Хил, защото определено може да се извадят доста поуки от нея. Такива четива ни карат да осъзнаем, че успехът е за всички, стига да положим достатъчно труд и да работим върху собствения си характер. Нека излезем от зоната си на комфорт и не се страхуваме да поемем рискове. Всичко е в нашето собствено съзнание.0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page