top of page

Приятелство след любовта

Текст: Емили Митева


Краят на любовта може ли да позволи на приятелството да съществува или и то загива заедно с нея? Едно от най-трудните предизвикателства в живота ни понякога се оказва раздялата с наш любим човек, а надеждата, че все пак можем да останем приятели, често пъти само ни наранява.Приятелството само по себе си изисква много повече усилия, отколкото любовта. Представете си, че то е сграда на много етажи, като на всеки етаж седи една от характеристиките на истинското приятелство, а в основата, разбира се, заема място доверието. Времето изпитва до крайност издръжливостта на това приятелството, което ни помага да разберем кои хора са временни и кои – за цял живот.


Макар любовта и приятелството да имат достатъчно общи черти, за да може едното да прерасне в другото, обратното действие невинаги е възможно. Когато сме приятели с някого ние го допускаме близо до себе си, но все пак оставяме една скрита частица, която да може да опознае само нашия любим или любима. Нежността и физическата близост сме способни да покажем най-ясно към нашия обект на чувства.


Съдбата ни поднася много и различни обрати – някой път приятелите стават като членове на семейството – брат или сестра, друг път ни забиват нож в гърба в най-неочаквания момент. Може дори от дълго приятелство да се зароди любов, но е изключителна рядкост след силни чувства на обич, приятелството да се запази. Трудността идва от сърцето, което трябва да препрограмира същия човек под новата служба – приятел. Предполагам всички сме чували думите: „Бъдете приятели поне, все пак сте големи хора!“, но сърцето никога не пораства, то знае само как да обича по детски – наивно, глупаво, без страх.


В случай, че процесът е двупосочен и двамата успеете да преживеете раздялата и да запазите взаимоотношенията си, това би било страхотно, но колко всъщност ще бъдете искрени един с друг и няма ли взаимно да се залъгвате?


Много лесен начин да проверите това е да слушате за неговата нова любов, колко по-добър е станал живота му след връзката, за да си дадете сметка дали всъщност има някакъв шанс вие да бъдете приятели. И въпреки това, няма нищо лошо да се радвате за другия и да искате той да е щастлив.


Един личен съвет:


Хубаво е да споделяте и да търсите други мнения, друг начин на мислене и т.н., за да прецените как е най-добре да постъпите, но се старайте да се доверявате преди всичко на собствените си чувства. Не се опитвайте да запазите някого, само защото така е прието от обществото. Ако не се чувствате добре покрай него/нея, ако ви връща назад и не можете да продължите, просто си тръгнете. Правете това, което ще ви накара да се чувствате щастливи, не пренебрегвайте себе си, заради другите.


И нека се върнем на темата…


Шансът, приятелството след любовта да се запази, съществува, но има малко на брой късметлии, които са го постигнали.А как то би изглеждало, ако се запази?


Ще излизате, ще си говорите, ще си споделяте и ще се радвате един за друг. Ще се подкрепяте и насърчавете, ще сте там за него/нея, когато няма никой друг. Много красиво звучи, почти като в приказка, в чийто край не възтържествува любовта, а приятелството.Източници:

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page