top of page
  • Снимка на автораsonyabatova

Предприемачеството: едно приключение, което си заслужава да опитаме

Текст: Соня Батова


Предприемачеството навлиза все повече като термин в нашето общество, особено сред младите и амбициозни хора, които търсят начини да развият своя собствена идея. Тук е важно да се спомене обаче, че често думите предприемачество и бизнес се използват като синоними, без да се осъзнават разликите между тях. Ако ние искаме да поемем по пътя на успешния предприемач, трябва да установим изначално разликите между тези две понятия. В противен случай е възможно да попаднем в един омагьосан кръг на заблуждението, от който ще е трудно да се откъснем.



Тъй като самата аз не съм специалист в областта на бизнеса и предприемачеството, ще базирам статията си главно на различни сайтове и проучвания, след което ще дам пример за личност, избрала да поеме по пътя на предприемачеството. По този начин се надявам самите вие да прецените дали това приключение е подходящо за вас или пък е по-добре да насочите вниманието си в друга посока.


Нека първо погледнем дефинициите на понятията предприемачество/предприемач и бизнес/бизнесмен:

Предприемачество

Бизнес

Предприемач - човек, който се захваща с работа, която носи доходи

Бизнесмен - Човек, чиято дейност е съсредоточена върху създаването и управлението на бизнес

Поемане на нова инициатива с цел печалба и развитие

Покупко-продажба като начин за спечелване на пари

Изхождайки от дефинициите на понятията, основното, което обединява понятията бизнес и предприемачество, се явява желанието за печелене на пари. В съвременния технологичен свят все повече човек се стреми да намери своята професия, така че да бъде удовлетворен. Много от хората обаче не се примиряват с работно време от 8 до 5, поради което все повече на преден план излиза създаването на собствен бизнес или идея, която да донесе нужната финансова сигурност. Важно е да се отбележи, че при наличие на идея предприемачът цели да развие и да се прочуе със собствен продукт или услуга, докато бизнесменът има за цел да спечели пари, най-често на база покупко-продажба на дадена стока, която се търси на пазара.



Друга главна разлика, която не бива да се пропуска при разграничаването на двете понятия, е нивото на поемане на риск, което при предприемачеството е в пъти по-голямо. Според мен всеки, който иска да се занимава с тази професия, трябва да се научи да е по-обран в емоциите си, за да предпази своето ментално здраве. Освен това за онези, изпитващи страх от взимане на самостоятелни решения, би било по-добре да обмислят внимателно плюсовете и минусите на този вид работа.


Продължаваме с разликата между управлението на дадената идея и бизнес. В първия случай предприемачът ръководи процеса най-често сам, като има възможност да намери свои съмишленици или инвеститори, които да повярват в идеята му и да подпомогнат неговото развитие. При второто управление се характеризират 2 типа възможностни – еднолично управление или съдружие. Едноличният търговец е подходящо решение за стартиране на малък собствен бизнес, където цялата отговорност за съществуването на бизнеса е в неговите ръце. Съдружието от своя страна е предпочитано от хората, които не обичат да поемат рискове сами и решават да поделят правата и задълженията си върху развитието на даден проект.



Най-важно за един предприемач е неговата визия за развитие на идеята, така че тя да може да се реализира успешно на пазара. Именно тук се появява нуждата от креативност, без която е немислим растежът на процеса. Интересно е, че всъщност според Сlassicfoxvalley: „предприемачеството започва като малък бизнес, обаче той расте бързо, тъй като предприемачът/предприемачите търсят възможности за промяна, поемане на повече рискове и разрастване на бизнеса“. Освен това при него не толкова печалбата, колкото желание за създаване на нов продукт или услуга тласкат човека напред. Важно е да се отбележи, че при успешно реализиране на дадена идея предприемачът става бизнесмен, но все пак според сравнителната таблица на Sawakinome: „бизнесменът е пазарен участник, докато предприемачът е лидер на пазара“.



Дойде време да спомена за един успешен предприемач - Джеф Безос. Сигурна съм, че повечето от вас са запознати с неговата история. Още от малък той се интересува от разглобяване и сглобяване на различни уреди, което го подтиква да следва във физическия факултет на университета Принстън. Интересното тук е, че след като го завършва, той осъзнава, че не това е неговата цел в живота и така започва да се интересува от компютри. След като преминава през няколко работни места, той решава, че иска да се занимава с онлайн бизнес. Така през май 1994г. той основава Amazon.com, като инвестира 300 хил. долара от спестяванията на баща си. Благодарение на работата на жена му, която е писателка, той решава, че ще продава книги и наема програмиста Шел Кафан. Тримата започват да управляват сайта от гаража на къщата, където са поставени три компютъра. Интересно е как нещата започват да се нареждат, въпреки липсата на рекламна кампания. С годините сайта започва да се развива и предлага не само книги, но и дискове, играчки и др. Днес Amazon.com е един от най-влиятелните онлайн магазини в света, който предлага своите услуги не само в САЩ, но и в други държави.



Извод:

След като бяха разграничени понятията бизнес и предприемачество, допълнени от живота и успеха на Джеф Безос, е време да прецените сами за себе си дали притежавате нужните качества и смелост, за да тръгнете по пътя на предприемачеството. Съветвам ви дори и да се колебаете да опитате, за да разберете какво още трябва да развиете в идеята си, за да убедите хората в стойността на вашия проект. Както знаете, няма лесно начало - нужни са много усилия и търпение, за да постигнете резултати. Но ако го направите, ще докажете, че вие сте един креативен и борбен човек, който е готов да поема рискове, за да се развива.


 

Източници:


1. Разлика между малкия бизнес и предприемачеството | 2020 (classicfoxvalley.com)

2. Разлика между бизнесмен и предприемач (Бизнес) | Разликата между подобни обекти и термини. (sawakinome.com)

3. Как Джеф Безос създаде Amazon? – RR Blog (rosenrousevblog.com)





1 коментар

Последни публикации

Виж всички
bottom of page