top of page

Правила на пътешественика

Актуализирано: 14.02.2022 г.

Текст: Габриела Станкова


„Да пътуваш, означава да притежаваш света.“ – Бъртън Холмс


Чувствате ли се като пътешественици? Какво е усещането да опознавате нови и непознати места по целия свят?


В днешно време често се намираме под натиска на еднообразното ежедневие, което ни поглъща с цялата си мощ и ни завлича директно в бездната на монотонността. Животът ни се превръща в едно бързо пътуване от точка А до точка Б, без да се спираме, за да се насладим на всичко, което ни заобикаля. Все повече се надбягваме с времето, за да отметнем задачите от списъка ни с ангажименти за деня. Постепенно се превръщаме в хора, които забравят как да ценят неповторимите мигове на градската, селската, морската или горската красота. Докъде води обаче това обречено състезание?


Пътешествениците са тези хора, които успяват да избягат от този модел на всеобщо отчаяние, като потеглят по неутъпкания път в търсене на приключения, моменти на истинско благоговение пред природата, безгрижие и вдъхновение. Може би това наистина е животът – да учиш, да превърнеш работата си в хоби, но и да търсиш, да странстваш, да опознаваш, да се влюбваш и да се наслаждаваш с всичките си сетива на видяното. В противен случай той се превръща в поредното съществуване ден за ден.


„Вие сами избирате дали да бъдете пътешественици без граници, или туристи, които преминават границите на държавите, но са ограничени в приключенията си.“


Какви обаче биха били правилата за един така различен от утвърдения начин на живот? За да бъде едно пътешествие необикновено и незабравимо, пълно с удоволствие и с последвали скъпи спомени, не е достатъчно само да изберем дестинацията, да стегнем багажа и да правим снимки, които после да качим в социалните мрежи.


1. Не превръщайте пътуването си в кадри, специално направени за публикуване в Интернет пространството. Запечатайте всеки един момент със сърцето си, почувствайте го със сетивата си, защото така ще запомните усещането от посетената дестинация. Бъдете с любимите си хора, споделете най-ценните моменти с тях, а не с Интернет общността!


2. Пътешествайте “зелено”. Не забравяйте, че ние сме гости на планетата Земя. Тя заслужава да бъде пазена и защитавана. В днешно време постоянно се говори за замърсяването на планетата, за отпадъците, които причиняват вреди на околната среда и на нас самите, но все още не сме достатъчно осъзнати, за да вникнем в случващото се. Не забравяйте да цените природата и да я пазите от лошите си навици. Красотата ѝ не заслужава да страда заради нашата немарливост. Затова нека оставим нашата “зелена” следа. Заменете пластмасата, забравете найлоновите торбички вкъщи и почиствайте след себе си!


3. Бъдете благодарни за мястото, на което се намирате. Живеем във времена, в които за миг всичко може да се промени. Затова бъдете признателни за онова, което имате в момента, и не се фокусирайте върху липсващото по време на вашето пътуване.4. Бъдете любопитни и не спирайте да търсите това, което ще ви хване окото. Цялото ви пътуване може да бъде низ от ценни за вашето бъдеще уроци, макар и понякога те да са минимални. Така ще осъзнаете, че животът не е даденост и понякога е хубаво да се отдадете на любопитството си, за да опознаете по-добре дестинацията, която посещавате. Сближете се с местните хора, научете традициите, културата и ястията им.


5. Бъдете пътешественици, а не туристи! Пътешествениците са хора, които пътуват не заради хотела или заради екзотичния коктейл, с който ще бъдат посрещнати. Те странстват, кръстосват планини и посещават страни заради спомените с дружината и заради самите спиращи дъха преживявания. Туристите понякога са като куфарите – разкарвани са от някой друг напред-назад, но никога не изживяват напълно моментите, а само се тагват в социалните мрежи.“Проблемът е, че си мислиш, че имаш време.” - Будa


Лятото е тук, животът е пред нас. Нека приготвим багажа си и изберем следващата дестинация, която ще превърнем в ново, заслужаващо си трудностите, потта и умората приключение. На добър път!


 Текстът на Габи можете да откриете в брой 8 на списанието, с тема „Приключение“.

Изтегли тук.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page