top of page

Ползите от Instagram...ако има такива?

Актуализирано: 14.02.2022 г.


ВНИМАНИЕ: Текстът, който ще прочетете може да съдържа прекомерната употреба на думата "Instagram".


Имате ли Instagram на телефоните си?

Случвало ли ви се е първото нещо, което правите, когато се събудите, да е да отворите Instagram?

Имало ли е случаи, в които забелязвате, че сте прекарали повече време от обичайно пред телефона си, скролвайки през различните постове в IG и гледайки сторитата на хората?


Ако отговорихте с "да" на някои от тези въпроси (а дори и да отговорихте с "не"), то тогава продължавайте да четете. Идеята за статията дойде от Instagram страницата на списанието ни, където в стори споделихме с последователите ни следната статистика, базирана на техните отговори:

Те пък на свой ред ни споделиха, че биха имали интерес да прочетат статия, свързана с влиянието на Instagram. И ето ни тук. Тъй като нашата аудитория, както и екипът ни, предимно се състои от младежи, ние сме напълно наясно колко ангажирано може да бъде ежедневието на един ученик, когато има да се подготвя за 5 теста, да пише домашно по 7 предмета, да ходи на допълнителни уроци и някакси да намери време и за забавление измежду всичко останало. Затова решихме да ви помогнем, като разделим статията на две части.

Днес, в част първа, ще се фокусираме върху положителните ефекти от употребата на Instagram, а другият път върху негативните.


...


Все още ли четете?

Добре. Интересното тепърва предстои.


Знаете ли, че...

Според данни, които може да открием в сайта на Instagram, месечният брой на активните потребители на платформата надвишава 1 милиард души, а около 500 милиона публикуват сторита и постове дневно, което поставя платформата в топ 3 най-популярни социални мрежи в съревнование с YouTube и Facebook.


А вие сред тях ли сте? - Е, в такъв случай, едва ли е изненада за някого, че става все по-трудно и по-трудно съдържанието на потребителите да достига до повече хора и да получава значителен брой лайкове. Нито пък е изненадващо, че постовете, които мнозина искаме да виждаме на feed-овете ни, не винаги достигат до нас, имайки предвид, че масово следваме по минимум 1000 души.И все пак, обещахме ви, че ще си говорим за положителните страни на Instagram, така че нека не се фокусираме върху минусите (поне не веднага). Без да губим повече време, ето и петте начина, чрез които според нас Instagram може да ви бъде от полза.


...


5 Предимства от използването на Instagram


1) Можеш да започнеш свой собствен бранд.

Едно от основните предимства на платформата е, че може да се използва за създаването и развитието на собствен бизнес. И не, не си твърде млад да започнеш. Всичко, което ти трябва е да знаеш каква е твоята страст или с други думи основната тема, която искаш профилът ти да има.


След това може да използваш Instagram, за да развиваш бранда си и да фокусираш вниманието на последователите си върху това, в което наистина си добър – в твоето истинско призвание. Ако вече си наясно с това какво е то, то тогава използвай времето, което прекарваш в социалните мрежи, за да го вложиш в себе си и в развитието на собствените ти мечти. Една от основните функции на Instagram e, че може да ти съдейства за целта.2) Споделяш мнението си и откриваш съмишленици.

След като веднъж си открил основната си тема, ще започнеш да намираш все повече хора, които харесват това, което правиш и нямат търпение да видят поста или сторито ти. Това са онези, които ценят мнението ти и се интересуват от това, което имаш да кажеш, както и с удоволствие биха ти писали за съвет или за да споделят и тяхната гледна точка относно някой твой пост.


В такива ситуации, не забравяй, че е хубаво да се отнесеш с уважение към тези, които ти се възхищават. Кой знае, може пък сред тях да откриеш приятелство, което да остане с теб години напред.3) Вдъхновяваш се и се мотивираш.

Тази точка е доста относителна и зависи много от това какви хора и хаштагове следваш. Instagram е подходящо място да намериш нужния тласък, за да станеш по-активен в преследването на целите си.


Искаш да прочетеш някой мотивиращ цитат или пък да изгледаш кратко вдъхновяващо видео на любимия си influencer? - Там със сигурност ще успееш да го направиш.


Тук е важно и да си наясно и с това колко време прекарваш в Instagram. Не забравяй, че има огромна разлика между намирането на


мотивация за действие и дългото, продължително скролване, което ти отнема повече енергия, отколкото ти дава.


Също така, ако искаш първото нещо, което виждаш, когато отвориш платформата, да бъдат мотивиращи постове, то тогава добър съвет би било внимателно да подбираш хората, които следваш. Ако следваш 1000 акаунта, шансовете са, че едва ли ще виждаш всичко, от което наистина се интересуваш.4) Научаваш нови неща.

Photo by Patrick Tomasso on Unsplash

Тук отново всичко заивиси от това как подбираш профилите, които следваш, но Instagram определено ти дава възможност да придобиеш много нови умения и то главно заради това, че в платформата има хора с най-разнообразни интереси и специализирани умения.


Основната тема на много от тях е да помогнат на последователите си да станат по-добри и да развият успешно конкретно умение. Затова е важно да знаеш как да отсяваш хората, които могат да ти помогнат да се развиеш и да се научиш на нещо ново, от онези, които просто ще запълнят feed-a ти със снимки, от които нямаш никаква полза.


Искаш да се научиш да снимаш, да пишеш, да рисуваш, да шиеш, да твориш, да започнеш YouTube channel или подкаст, или дори да разбереш как да редактираш снимките си за Instagram по-ефикасно? - Е, Instagram определено може да ти помогне с това. А най-хубавото е, че повечето от тези хора имат блогове или YouTube канали, към които Instagram-ът им може да те препрати, така че да разбереш и научиш още повече за конкретното умение.5) Участваш в колаборации.

Едно от най-забавните предимства на платформата е, че имаш възможност да си съдействаш или партнираш с други потребители, които споделят твоите интереси.


Например, ако обичаш да четеш. Шансовете са, че със сигурност ще успееш да попаднеш на група от хора, които имат интерес да си направите книжен клуб, в който всеки да вземе участие.


Обичаш да пишеш? - Имаш възможност да сформираш множество writing sprints с някой друг писател, които да задвижат процеса по писането и да го направят още по-интересен.


Искаш да участваш в предизвикателство? - В Instagram ще откриеш най-разнообразни теми и предизвикателства, в които можеш да си партнираш и с други участници. Или пък още по-добре, може самият ти да си съдействаш с някого, за да създадете общо предизвикателство за вашата аудитория.


...


И така завършва първа част на нашата статия. В част 2 ще се фокусираме и върху негативните ефекти от Instagram, а междувременно се надяваме, че сте открили начин, който да ви помогне да използвате платформата по продуктивен и позитивен за вас начин.


Ако пък темата за технологията представлява огромен интерес за вас и сте любопитни да прочетете още нещо (доста по-кратко) по нея, то тогава не пропускайте да погледнете статията на Дилян Стоилов -"Как технологията променя хората."


...


На тези от вас, които прочетоха този дълъг (но да се надяваме интересен) текст, благодарим ви! И не забравяйте:


YOU MATTER0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page