top of page

Пет нови умения, които да научим през лятото


Текст: Вероника Кирилова


Неусетно се изтърколи април месец и дойде време да посрещнем май, а заедно с него и хубавото време. Лятото е зад ъгъла. Дългите топли дни и свободното време ни очакват. Разбира се, обикновено можем да ги използваме за пътуване, почивки, срещи, партита, разходки сред природата, но в сегашната ситуация можем и да ги оползотворим в научаване на нещо ново. Днес ви споделяме пет примера за нови умения, които да придобиете през лятото.


Да научим нов танц или дори няколко.


Спомняте ли си онази сватба или абитуриентска, където всички скачаха неуморно под звуците на народните песни, а вие седяхте кротко и ги гледахте? Лятото е подходящ момент да промените това и да научите някои от основните и най-разпространени хора в региона ви, а и не само.


Има и много други танци, с които можете да се захванете, ако народните ритми не са вашата страст. Например, спортни танци, хип-хоп и брейк денс. За по-смелите, дори и балетът е вариант. Танцуването е спорт. То ще ви помогне, забавлявайки се, да влезете във форма, да повдигнете настроението и тонуса и да се чувствате по-щастливи. Танцът е изкуство. Той носи в себе си красота и изящество. С него можете да творите и да пресъздавате емоции. Отдайте му се!



Най-лесният начин да научите нов танц е чрез образователни клипчета в интернет. Можете да го правите от комфорта на дома си, в удобно за вас време и няма да имате никакви разходи. Друг вариант е да запишете курс за начинаещи или интензивен курс. Опциите са много и със сигурност ще успеете да намерите тази, която ви устройва най-добре за момента.


Да научим нова техника за рисуване.


Винаги сте оставали изумени от таланта на разни творци, които срещате из медиите? Не е късно да откриете своята дарба в сферата на изобразителното изкуство. Има най-различни техники за рисуване - с акварел, пастел, темперни бои, акрил, моливи, с пясък и много други. Тук вече зависи от вашите предпочитания за стил - дали харесвате цветни картини или черно-бели, и за материали - дали ще ви бъде по-удобно с моливи или бои, с пясък и други. Вариантите са много.


Наскоро разбрах за една нова техника, която е за съвсем начинаещи в сферата и улеснява процеса. Нарича се “Рисуване по номера”. Представлява комплект с платно, което е предварително номерирано, четки и бои. Боичките също имат номера. Числата на платното трябва да бъдат оцветени със съответното число на боичката. За повече информация, можете да прочетете статията на MagicArt.



Разбира се, не е задължително да влагате много средства, за да се научите да рисувате. Достатъчно е да имате бял лист, обикновени моливи или боички и търпение. В интернет могат да се открият множество клипчета и обучения как да нарисувате даден предмет, пейзаж или портрет. Тук отново можете да използвате комфорта на своя дом и сами да определяте времето, което да отделяте за тази дейност. Ако сте склонни да вложите малко средства, може да се запишете и на курс по рисуване, където професионалист ще ви покаже лице в лице как да придобиете най-правилните техники.


Изобразителното изкуство носи спокойствие. Рисуването действа разпускащо и освобождава тялото и ума от натрупаното напрежение. Може да го приемете дори като вид медитация. Затворете се сами в една стая, където да ви бъде тихо и спокойно, и отделете около час-два на рисуването. Ще има същия ефект както при медитирането.


Да се научим да работим с нов софтуер.



В днешно време информационните технологии се развиват скорострелно и постоянно трябва да се информираме, за да бъдем в крак с новосите. Техниката присъства в голяма част от живота и ежедневието ни - вкъщи, на работа, в училище. Смартфоните са неразделна част от съществуването ни, а за живот без интернет и компютър не можем и да си помислим. Затова е хубаво да бъдем образовани в тази сфера.


Например ако досега постоянно сте си повтаряли, че нямате време да седнете и да разучите Microsoft Office, лятото ще бъде подходящият момент. Всичките приложения от пакета са изключително важни и основополагащи за почти всяка една длъжност. Когато дойде момент да кандидатствате за работа, много рядко ще намерите обява, в която да не е дадено като задължително условие да владеете Microsoft Office. Освен в професионален план, пакетът може да ви бъде полезен и в университета, където ще имате много и най-различни задания.


Има и други приложения и програми, които да научите за свое удоволствие. Например, да развиете Инстаграм профил или да започнете да работите с Дискорд сървъри. Програмите за илюстрации, обработка на изображения и видеоклипове също могат да бъдат полезни за бъдещото ви развитие, но едновременно с това и да ви бъдат много забавни. Оставям и няколко примера: Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Sony Vegas Studio и много други. Интернет е пълен с възможности.


Да научим нов език.



Владеенето на чужд език е богатство. То отваря света пред вас и премахва езиковите бариери. Чуждият език ви позволява да общувате свободно с хора от други страни, да научите повече за тяхната култура, да четете чуждоезични книги, които няма как да намерите на български.


На всички ни е ясно, че няма как да се научи цял един език само за едно лято. Понякога и цял живот не стига. Но ваканцията е подходящ момент да стартирате своето обучение и да придобиете едно начално ниво на познания, да създадете основа, която впоследствие да обогатявате и развивате.


Можете да стартирате с някой от по-разпространените езици, като английски, немски, френски, италиански, испански, руски и други или с някой от по-редките езици, ако смятате, че ще ви бъде по-интересен - японски, китайски, арабски, гръцки, иврит и други. За по-големите ентусиасти има и мъртви езици, които също са изключително интересни и ще размият границите между минало и настояще. Някои от тях са: латински, старогръцки, старобългарски, далматински, финикийски, готски и други. Покрай ученето на даден език, разбирате много за неговата история и развитие, както и за културата на страните, в които се говори. Това допълнително спомага за обогатяването на общата ви култура.


Най-добрият вариант е да учите с учител. Няма значение дали ще ходите на индивидуални уроци, или ще присъствате на групов курс. Важното е до вас да има човек, който да може да ви помогне, когато се запънете на някое значение или граматическа особеност, която само професионалист би могъл да ви обясни най-добре. Има и много приложения, които спомагат процеса на учене, правят го по-забавен и креативен.


Да се научим на ръчна изработка.



Ръчно изработените предмети съпътстват съществуването на човечеството още от дълбока древност. Първите заселници на земята е трябвало да правят своите приспособления за хранене и ловуване на ръка с подръчни материали, като дърво, камък и различни метали. Навремето, жените са шиели и плетяли дрехи за семейството. Днес, ръчната изработка е още един начин за забавление, хоби, разпускане или пък прехрана.


Благодарение на съвременните технологии, разполагаме с множество и най-различни материали, с които да се научим да работим, на няколко клика или крачки разстояние. Можем да се захванем с правенето на бижута, картички, албуми, подаръчни кутии, сувенири, дрехи и какво ли още не. Изработените материали биха били чудесен и уникален подарък за някой близък. Чрез ръчната изработка можете да вложите индивидуалност, чувство и емоция в направения предмет. А ако тази дейност започне много да ви допада, нищо не пречи и да стартирате малък бизнес, в който да продавате творенията си и да радвате хората, които ги купуват. Това е един чудесен начин за изкарване на прехрана, който да ви носи удовлетворение от свършеното в края на деня.


Лятото е само един пример за време, в което да стартирате нещо ново. Но не е задължително да чакате до тогава. Ако имате интерес в някоя сфера, започнете още сега. Не чакайте да дойде другия понеделник или онзи уикенд, или следващата седмица или лятото. Отделете време сега и ще видите, че ако сте открили своята страст, нищо няма да може да ви попречи да я следвате, дори и времето. А на онези от вас, които все пак сте решили лятото да бъде вашето ново начало, ви пожелавам приятно учене и творене! Не спирайте да се развивате, мотивирате и да правите това, което ви е на сърцето! Само така ще получите удовлетворение от живота.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Аз съм Вероника Кирилова. Живея в град Перник. Завършила съм Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и в момента следвам магистратура Управление на човешките ресурси. Работя в администрацията на IT фирма на пълен работен ден, а свободното си време запълвам със спорт, книги и филми. Интересът ми към литературата и писането ме подтикна да приема поканата да стана помощник–редактор на списанието “We Matter”. Харесах изключително много замисъла, който се крие зад този проект и се надявам заедно да го развием във времето и да получи голям успех, защото гласът на децата заслужава да бъде чут.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page