top of page

Пътят на шоколада

Актуализирано: 10.07.2022 г.

Текст: Моника Ангелова


На 7-ми юли се отбелязва Европейският ден на шоколада, именно защото през 1550 г. на тази дата пристига първата партида шоколад от Америка в Европа. Той е едно от най-обичаните неща в света, защото дори парченце от него, успява да разтопи сетивата ни.История

През XIV век се заформила търговия между ацтеките и маите, включваща замяна на различни стоки, като маите заплащали на ацтеките с какаови зърна. Например дребните домашни животни, като кокошки или зайци се равнявали на около 100 какаови зърна.


През 1550 г., испанците, които се намирали в Америка, започнали да снабдяват родината си с добре познатото ни днес изкушение – шоколадът. Те обаче открили свои собствени методи, чрез които да придадат допълнителна сладост на какаовите зърна.

В продължение на почти век, Испания била единствената европейска страна, наслаждаваща се на шоколада, докато през 1615 г. един брак променил това. След като дъщерята на тогавашния испански крал се омъжила за френския владетел, шоколадовото изкушение достигнало и до Франция. По този начин, малко по малко то започнало да се разпространява из целия континент.


За аристократите напитката била като магическа отвара. Така шоколадът се превърнал в нещо, без което хората от висшето общество не можели да живеят. В резултат на това започнали да засаждат плантации за какаови зърна и наемали хора, които да отговарят за обработката и производството им.


Дълги години шоколадът бил нещо, до което предимно аристокрацията имала достъп, но това се променило с изобретяването на пресата за какао – дело на холандския химик Конрад Йоханес ван Хутен. В последствие се появявил и първият шоколадов бар, който бил представен от английската компания J.S. Fry & Sons през 1847 г. Основният му състав бил какаово масло, какао на прах и любимата на всички – захар. Известният шоколатиер, Рудолф Линд, на свой ред пък създал машината за производство на шоколад през 1879 г. и така се появил добре познатият и любим на много от нас фин млечен шоколад с гладка текстура.
Производството на шоколад – от дървото до магазина

Theobromacacao е дървото, което вирее 20° северно и южно от Екватора в горещи и влажни райони. Плодовете му са овални, дължината им е между 12 и 20 см, а семената вътре са между 30 и 50 на брой. Яркожълтият или оранжев цвят на плода сигнализира, че той е узрял – отсича се, след което се разрязва и зърната се изваждат от него, като задължително се почистват ръчно.


Следващият процес, през който преминават, е ферментация – зърната се покриват с бананови листа. По този начин температурата се повишава, цветът става по-тъмен, а вкусът започва да се разгръща.


С приключването на ферментацията, идва ред на сушенето на зърната, което може да отнеме между 7 и 14 дни, като за целта се поставят върху дървени или бамбукови рогозки под горещото слънце.


Идва ред на преработката, която се осъществява от майсторите шоколатиери. Те изпичат какаовите зърна на ниска температура, за да придобият още по-наситен вкус и аромат. След това премахват люспата им, за да се намали горчивия вкус. Обелените зърна се смилат на какаова маса, от която при високо нагряване се получават какаото на прах и какаовото масло.


Тази какаова маса се смесва с какаово масло и захар и така се получават шоколадовите блокове, като за производството на млечен шоколад към основната смес се добавя и мляко. Следващата стъпка е темпериране[i], за да достигне какаовото масло възможно най-стабилната си форма. Това прави шоколада устойчив на стайна температура, лъскав и удобен за отчупване от него.Майсторите на шоколад обикновено извършват темперирането със собствените си ръце, като добавят различни допълнителни вкусове към сместа и създават незабравими изкушения.


За финал на тази статия, ето и една лятна рецепта от Сия Рибагина, която можете да опитате още днес (особено ако апетитът ви за шоколад се е събудил).


Пудинг с шоколад и кайсии


Необходими продукти:


Начин на приготвяне:

  1. Разтопете на водна баня и охладете.

  2. Разбийте сметаната със захарта до средна гъстота. Добавете и шоколада и разбийте до гъста сметанова маса.

  3. Почистете кайсиите (изберете меки и сочни плодове).

  4. Нарежете ги на парчета и ги сложете в тиган на котлона, след което добавете захарта и водата. Кипнете и варете при непрекъснато бъркане до сгъстяване и получаване на конфитюрена смес.

  5. По желание пасирайте сместа и охладете.

  6. В десертни чашки разпределете кайсиевото сладко, отгоре сложете от шоколадовата сметана.
Честит Европейски ден на шоколада, бъдете здрави и консумирайте шоколад…в умерени количества!
Източници:

[i] Темпериране - загряване до конкретна температура, за да може какаовото масло да придобие най-стабилната си форма

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page