Парите са ключът към щастието: истина или мит ?

Updated: May 15, 2020

Текст: Селин Пандурова

Намираме се във време на преследване на измамното чувствo за щастие, асоциирано с финансова стабилност. Мислим, че парите могат да ни го осигурят, но в истинския живот не винаги е толкова просто.


Какво всъщност са парите и щастието разглеждани поотделно?


Парите са направени от хартия и метал и служат за разплащане. С тях ние хората заплащаме цената на даден предмет или услуга. Формата и материалът, от които са създадени, както и стойността им се променят през годините.


А сега да си отговорим на въпроса: „Какво е щастието?” То е емоционално състояние, при което изпитваме хубави чувства, радваме се и се смеем. Сега, точно тук идва въпросът: парите ключът към щастието ли са?


А, отговора намирам в цитат от Франклин Делано Рузвелт:


„Щастието не е в самото притежание на парите.

То се крие в радостта от постигнатото,

в тръпката от творческото усилие.“


Щастието не зависи от парите, а от това как сме ги спечелили, както и от зареждащата енергия, която сме преоткрили в себе си благодарение на процеса от изкарване на доходи. Още от съвсем малки ние, хората, започваме да слушаме как ще успеем в живота, ако учим, трудим се и работим престижна работа с голяма заплата. Ето тук нашият мозък започва да прави асоциация между щастието и парите.


Нека си го кажем направо – всички искаме работа, дом и материални неща, които изискват пари. Стандартът на всеки човек може и да е напълно различен, но пък едно е еднакво при всички хора – преследването на това така блажено емоционално състояние – щастието. Когато си на пет години, щастието може да се предизвика от близалка, хвърчило, домашен любимец. В следващия етап от живота вече започваме да се осъзнаваме и ни става ясно, че парите не падат от дърветата. Започваме да се качваме по стълбичката на живота, а една от първите награди е усмивката на родителите ни и щастието, което излъчва тя.


Независимо дали работим, или развиваме собствено начинание, за начало отново ни трябват средства, които да помогнат в стартовата позиция. Страхотно е чувството, когато сам изкарваш пари и вече не си зависим от родителите си. Припечелването на доходи е важна стъпка, но не трябва да бъде единственият ни фокус. Да видиш как мечтите ти се сбъдват, а това даже да ти носи и печалба (дори и да е незначителна в началото) е истинско вълнение. Именно на това трябва да ни учат още от деца: да преследваме положителните, зареждащи емоции от целия процес на изкарване на пари, а не самите пари.


Казвам се Селин Пандурова и съм на 17 години. Живея и уча в гр. Никопол. През годините съм участвала в много извънкласни дейности: заемала съм длъжност на заместник председател в училищния парламент; участвала съм в концерти като водещ и актьор. През летните ваканции посещавах кръжок по приложни изкуства, а от година и половина се занимавам с @our.favourite.books

26 views