top of page

Новогодишна резолюция за всеки

Актуализирано: 14.02.2022 г.

Автор: Ася Стефанова


"Нова година, ново Аз" се появява като мисъл в съзнанието на много хора в навечерието на новогодишните празници. Обикновено обаче имаме склонност да спазваме обещанията, дадени към другите, но не и тези, които сме дали на себе си. Не започваме да тренираме от понеделник, нито от следващия, нито от по-следващия. Не прочитаме купчината книги на рафта, не готвим здравословна храна вкъщи и вместо да казваме на близките си, че ги обичаме, се караме все по-често с тях. Или поне това е обичайният сценарии. За да се промени светът обаче е важно и ние самите да се променим. Външният свят е отражение на вътрешния. Той нямаше да е по-добро място, ако бяхме мили едни към други, а ако бяхме мили първо към себе си, доброто отношение към другите щеше да дойде като резултат.„Най-големият подарък, който може да дадеш на някого е собственото си личностно развитие. Преди казвах: „Ще се погрижа за теб, ако и ти се погрижиш за мен“, вече казвам: „Ще се погрижа за себе си заради теб, ако и ти се погрижиш за себе си заради мен.““ - Джим Рон

Затова аз имам едно предизвикателство. Нека заедно си поставим целите, които да ни помогнат да се променим през следващата година. Нека си обещаем, че ще ги изпълним, а кой какво ще избере след това е негова отговорност за собствения му живот. Ето ги и моите предложения:


1) Да се приемем такива, каквито сме, и другите такива, каквито са.


Един ден прочетох пост на астропсихоложката Ванеса Виденова, в който тя казва, че след години работа с двойки с проблеми във взаимоотношенията, в корена на конфликтите обикновено седят репликите - "Той/Тя е виновен/на за еди какво си... ", "Той/Тя е такъв/такава, а аз искам да е такъв/такава", "Той не отговаря на очакванията ми" и т. н. Проблемът се появява в неспособността да оценяваме себе си и хората в обкръжението си за това, което са. Трудно ни е да се приемем и с несъвършенствата си. Но все пак сме хора и безусловната любов е точно такава - без условия. Затова тази година вместо горе споменатите реплики може да кажем както на себе си, така и на любимите си хора - "Обичам те такъв, какъвто си. "


2) Да уважаваме мнението и избора на другия, но и да отстояваме собствените си мнения и избори.


Във връзка с горния съвет мога да добавя, че във времената на разделение, в които живеем сега, е много важно да се обичаме и уважаваме, независимо от различията в мненията ни. Да запомним, че в есенцията си всички сме еднакви и искаме едно и също - мир, разбиране и любов. Следователно аз мога да водя дискусия с теб, ако имаме различни мнения, но няма да те обвинявам или нападам за избора ти, защото имаш пълната свобода да правиш, каквото искаш с живота си.
3) Да слушаме интуицията си


В свят, в който ни учат да следваме авторитети, да слушаш интуицията си, означава да си луд. Но няма по-подходящ "навигатор" от вътрешния ни такъв. Интуицията е най-доброто средство за откриване на правилния път за нас самите, защото тя не е подвластна на логиката.


"Логиката е опасен враг на истината, защото тя не вижда своите заблуждение и своето не съвършенство".

Интуицията често се бърка с притеснението, но при интуицията няма напрежение, премисляне или тревожност. Тя е просто едно приятно усещане, което те насочва съвсем внимателно към това, което е необходимо да направиш в определен момент. Тя не може да се обясни логично, защото е усещане, а не натрапчива мисъл.


4) Смехотерапия


Свикнали сме да се оплакваме, да мрънкаме и да се ядосваме, когато имаме определени трудности и проблеми в живота ни. Дори ако се замислим, понякога се отъждествяваме с проблемите си, сякаш те са част от нас и ни определят като личности. Но какво ще се случи, ако малко се посмеем над тях? Числото 22, което се намира в годината 2022, в нумерологията означава именно това – да гледаме по-леко на живота, да се смеем и да се забавляваме. Смехотерапията помага за това да не гледаме толкова сериозно на проблемите ни и така всъщност те започват да ни се струват лесни и по-бързо намираме решение. Понякога ключът към решението не е да се вглеждаме в детайлите, а да погледнем голямата картина отдалече. Тогава решението идва лесно.


5) „Съветът ми е да повярвате на очите и ушите си“


Това казва астрологът Краси Кирчева в интервюто, което взех с нея за блога ми. Може да го откриете тук . Според мен е много важно да запомним, че много често ще опитват да ни убеждават в определени разбирания и модели на поведение, приети от обществото, но какво ние усещаме за правилно и в какво ние вярваме винаги ще бъде най-правилното. Нашите собствени очи и уши са най-достоверни, затова мога да добавя и да внимаваме каква информация достига до тях. Не винаги очевидното, което ни се показва, е истината. Понякога истината се крие „зад завесата“.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page