top of page

Неувереността като наш враг и как да я преборим

Текст: Виктория Генчева

Неувереността е познато чувство на повечето хора. Независимо дали става въпрос за смяна на нова среда, или извършване на нова активност, тя е в нас и ни пречи да видим цялата картина, която често не е никак страшна, а просто непозната. Днешната статия има за цел да разкаже защо и как неувереността се превръща в наш враг, както и да представи реални начини да се справим с нея. Приятно четене!Още от първата ни крачка, та чак до последната, ние хората се изправяваме пред една и съща опасност – неувереността. Истината е, че детето в нас никога не ни напуска и критикуващият глас, който непрекъснато отеква в съзнанието, че „не сме достатъчно добри/смели/красиви и т.н“, принадлежи именно на онова дете, което е затворено в миналите травми и спомените за неуспех.


Опасният кръговрат на мислите ни, вследствие на тази несигурност, много често бива несъзнателно оправдан пред самите нас, с цел да не си даваме „напразни надежди“. По този начин отново си вредим, защото нагласата ни е отрицателна. С други думи, влиянието на неувереността често е негативно. То може да засяга отделни аспекти от нашия живот като например пълноценното общуване с другите, комуникацията със самите нас и работата по осъществяване на мечтите ни. В този ред на мисли, дори и да вярваме, че неувереността не е чак толкова вредна, реално тя е пречка по пътя на индивидуалното ни израстване.


Примери за проява на неувереност срещаме често из нашето ежедневие, но някои от проявленията невинаги са толкова очевидни и могат да доведат до неразбирателство. В крайна сметка човекът е продукт на своите мислени измерения, които рядко могат да бъдат забелязани от него самия и от околните. В такъв случай езикът на тялото ни говори посредством отбранителните реакции, които се превръщат в нападателни, игнорирането на хорското мнение или обратното – твърде силното влияние на чуждото мнение – всички те могат да са показатели за това, че не се чувстваме достатъчно сигурни. Присъщо за неувереността е именно да се ръководим от непознати гласове, защото това е външен фактор, рядко идващ от нас самите, а по-скоро от наложените ни обществени модели или заобикалящи стереотипи.


Хората, непопаднали на пролука в гъстата мъгла на неувереността, често смятат, че са така устроени и едва ли не съдбата им е предопределила подобно съществуване за вечни времена. Но това отново е онзи оправдаващ глас, който подценява вътрешната ни сила. Ето няколко начина за справяне с неувереността, които може да изпробвате още днес:


ВОДЕНЕ НА ДНЕВНИК

Твърде чест съвет е именно воденето на дневник, защото когато разпишем мислите си, ние си позволяваме да надникнем в проблема и така се увеличава желанието ни да го разберем и разрешим. Дневникът може да не е стандартен, а да го използваме като средство, за да различим реалните си мисли от критикуващите такива. Друг вариант е там да изписваме само положителните или само отрицателните си настроения, в зависимост от това кое ни помага повече.


СЛЕДЕНЕ НА МИСЛИТЕ НИ

Това е ежедневна стъпка, чрез която можем да се справим с неувереността си постепенно и чрез наблюдение. Опитвайте всеки ден да следите накъде води вътрешният ви глас и да го насочвате в правилната посока – към себеобичане, вместо към нерешителност и критика. Изяснете си защо прибягвате до тези мисли, как ви карат да се чувствате и алтернативни варианти.


МЕТОДЪТ „FAKE IT TILL YOU MAKE IT”


Или иначен преведено – „Преструвай се, докато не стане реалност“ е особено актуален метод за това как да привлечем своята желана реалност. Ако искате да бъдете уверени – просто го направете. Помислете какво представлява уверения човек за вас или пък какъв е вашият идеал за такъв – какво мисли, как се облича, как реагира на външния свят. Преструвайте на него, изиграйте го като актьор и така постепенно вземайте неговите характеристики, докато ги превърнете в изцяло ваши.


ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО

Един начин да се отървем от неувереността е именно да сме уверени вътрешно, че полагаме грижи за себе си и сме здрави. Спортът е отличната възможност за тази цел. Когато знаем, че полагаме усилия за нещо, е по-вероятно да видим и постиженията си.


НАГРАЖДЕНИЕ


Нещо, до което често самата аз прибягвам и ми е от полза, е именно награждаването. Тази стъпка зависи много от вас и вашите лични предпочитания, но например след важна среща или нещо, което ви е било трудно за постигане и сте се притеснявали, е добре да се възнаградите с нещо любимо – било то гледане на филм или порция сладолед. Важното е да се мотивирате сами. Друг вариант, ако държите на символичността, е да си купите обици или гривна, нещо мъничко, но същевременно значимо за вас.


Това бяха моите предложения за това как да превъзмогнем съзнателно неувереността си. Важно е да разберем, че колебанията и хилядите непознати неща винаги ще съпътстват пътя ни, но как третираме себе си в периоди на несигурност е от особено значение за това как ще преодолеем тези пречки. В заключение искам да ви посъветвам да обичате повече себе си и да полагате грижа за вас и мислите ви, защото вие сте ВАЖНИ!


Източници:

Неувереността - как вреди на живота ни и как да я преборим Frida. bg Посетено на 12.08.2022 г.


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page