top of page

Наръчник за младия лидер

Текст: Лили Атанасова


„Добрият лидер е този, чието присъствие не усещаме. Когато работата

е свършена и целта е постигната, хората ще кажат: „Браво на нас!

Справихме се сами!“

Лао Дзъ


Какво означава да си лидер? Думата произхожда от глагола „to lead“ на английски, което значи „водя“, „ръководя“. Това се отнася както за лице, което е начело на политическа партия, социална група или общност, така и за някой, който е в ръководна позиция на дадена група от хора, обединени от общи интереси и стремящи се да постигнат обща цел.


Как обаче човек може да бъде добър лидер? Да си лидер не означава да бъдеш шеф, нито главнокомандващ. Всъщност тук ключова роля играят харизмата и чарът, които носим в себе си, така че да подтикнем хората да работят за постигането на общата цел. Необходимостта да бъдем лидери нараства все повече в съвременния ни свят. Лидерът е човек, който постоянно работи върху себе си и своето развитие, но и допринася за света и хората около себе си чрез действията си. За да бъдем добри в това, трябва да притежаваме определени качества – както за да сме полезни на другите, така и за да поддържаме добри отношения с тях. В днешната статия ще ти споделим няколко съвета как ТИ самият да бъдеш добър лидер, които се надяваме да ти помогнат при работата в екип.


1. Всичко започва с нагласата

Бъди позитивен и се стреми да предадеш ентусиазма си за работа на останалите членове на екипа. Добрият лидер е този, който вдъхновява, мотивира и успява да поддържа духа на групата жив. Думите са най-силното оръжие и това колко мотивиран/-а ще бъдеш, ще изиграе ключова роля за формиране на нагласата на целия екип. Доказано е, че ако човек е в среда от мотивирани хора, готови да преследват докрай целите си и да работят за постигането им, то той също ще се ентусиазира да направи стъпка напред.2. Бъди проактивен/-на

Не чакай нещо да се случи или да бъдеш в добро настроение, за да започнеш, а просто го направи. Поеми инициативата и подтиквай хората да работят по задачите си.


3. Бъди честен/-на

Честността е едно от най-важните качества, които се вземат предвид при екипната работа. Честното и етично поведение дава пример на групата. По този начин ще изградите доверие помежду си. Изразявай мнението си, прави забележки, когато не си съгласен/-на с дадена идея, но все пак бъди умерен/-на и най-вече внимавай да не нараниш някого с думите си.


4. Бъди съпричастен

Поставяй се на мястото на другите и се стреми да разбереш тяхното мислене, тяхната гледна точка. Преди да съдиш останалите, че са постъпили по този начин, анализирай ситуацията.5. Изслушвай

Умението за активно слушане е предпоставка за създаване на качествени взаимоотношения. Затова първо се стреми да разбереш човека отсреща, а след това да бъдеш разбран. Освен че трябва внимателно да слушаш събеседника си, добре е да правиш обобщения на казаното от него, за да си сигурен/-на, че си разбрал/-а какво е искал да ти каже, както и да задаваш въпроси – това ще покаже, че проявяваш интерес към това, за което ти се говори.


6. Бъди креативен/-на в подходите си на работа

Развивай въображението си, подхождай нестандартно и предлагай нови идеи – нещо, което досега на никого не му е хрумнало по време на работния процес. Обедини своите най-добри предложения с тези на екипа си и заедно ще постигнете отлични резултати! Повече глави все пак мислят по-добре от една!


7. Ангажирай всеки член на екипа с някаква задача

Не върши цялата работа сам/-а, но недей и да оставяш всичко само на другите. Разпределяй задачите така, че за всеки да има по малко. По този начин всеки ще чувства своя принос към общия успех, пък и разделена на части, работата няма да изглежда толкова тежка отстрани.8. Насърчавай добрите взаимоотношения в екипа

Следи за взаимоотношенията между членовете и при несъгласие или възникване на спор, заедно решете проблема. Добрият лидер е този, който успява да накара хората да работят заедно като сплотен екип.


Заключение

Лидерството е умение, което всеки може да придобие, подхождайки с правилните думи и отношение към хората. Колкото по-рано се научим да го прилагаме, толкова по-лесно ще успяваме да се сработим с останалите в екипа.


P.S: Ако ви е любопитно да разберете каква е гледната точка и на един успешен лидер, който от повече от 22 години работи с ученици от всякакви възрасти, изслушайте подкаст епизода ни “ENVISION: За лидера като вдъхновител (с Ива Андонова)“.


Източници:

1. „ Как да бъдем добър лидер в 11 лесни стъпки“.Thpanorama. (посетено на: 19.03.2022 г.)0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page