top of page

Най-известните левичари в историята

Текст: Виктория Генчева

По случай датата 13 август – по-известна като Международния ден на левичарите, в днешната статия ви запознавам с едни от най-известните личности в историята, допринесли за развитието на света, а именно левичарите.


Всеизвестен факт е, че хората, които използват дясната си ръка за повечето водещи действия като хранене, готвене, писане, режене и др., преобладават пред тези, които използват лявата си ръка за същите цели. Едва 10 процента от всички жители на Земята са левичари и по този повод Великобритания внася инициативата за Международната конфедерация на леворъките, честваща се от 1984 година.


Левичарите се смятат за по-интелигентни и нестандартно мислещи, което обяснява и защо именно представители от тях се превръщат в най-запомнящите се гении на историята. Ето някои от тях:

  1. Леонардо да Винчи

Leonardo Da Vinci, Public domain, via Wikimedia Commons

Несъмнено един от най-прочутите изобретатели на 15-16 век. Сред най-големите му творения са световно признатите картини „Мона Лиза“ и „Тайната вечеря“. Също така да Винчи е възприеман и като първообраза на ренесансовия човек. Неговите приноси са от значение и за инжинерството, анатомията и астрономият


2. Никола Тесла


Martin van Meytes, Public domain, via Wikimedia Commons

Друг виден левичар, с когото ще ви запозная днес, е също представител на науката. Постиженията му са предимно насочени в областта на електроснабдяването и променливия ток. Сърбинът притежава над 278 патента, разпръснати по света. Известни са и неговите странности, като неприязънта му към обеци и други скъпоценности, обсебeността от числото 3 и безграничната му обич към гълъбите.


3. Нийл Армстронг


Unknown authorUnknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

Всички сме чували за първия човек, стъпил на Луната, но знаехте ли също, че е левичар? Интересен факт, за който малцина знаят, е, че всъщност преди добре познатия Аполо 13 да излети, несигурни за успешния завършек на своята мисия, трима от екипажа, включително и Армстронг, подписали стотици листчета с автографи, които да могат да се продават от семействата им в случай на финансова криза.


4. Ханс Кристиян Андерсен


Carl Bloch, Public domain, via Wikimedia Commons

Макар и творящ в различно направление, Ханс Кристиян Андерсен остава завинаги в историята на човечеството чрез своите приказки, завладяващи и до днес сърцата на милиони дечица по цял свят. Много от поучителните истории имат и филмови адаптации, сред които са: „Малката русалка“; „Палечка“; „Грозното патенце“; Малката кибритопродавачка“; „Снежната царица“ и още много други, дори изучаващи се в задължителната програма в училище.


5. Чарли Чаплин


Strauss-Peyton Studio, Public domain, via Wikimedia Commons

Убедена съм, че рядко се среща човек, който да остава с каменно изражение, докато гледа комедиите на най-успелия до момента комик в света, а именно Чарли Чаплин. Талантливият актьор твори в така нареченото нямо кино. Другото интересно нещо за него е, че освен актьор и режисьор, по-късно той също става и отличен композитор. Макар и без музикално образование, Чаплин умее да свири на виолончело, пиано и цигулка.


6. Мари Кюри


Unknown authorUnknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

Първата жена, носителка на две Нобелови награди в различни области на науката, също е левичарка. „Радиоактивната жена“, както я наричат поради откритието на химичния елемент радий, е от полски произход и нейната обич към родината е толкова силна, че кръщава другия открит от нея елемент полоний. Смята се, че Айнщайн се свързва с Кюри и застава на нейна страна при изключването ѝ от Солвеевския конгрес, поради предразсъдъчно настроеното общество към жените в науката.


7. Бил Гейтс


Kuhlmann /MSC, CC BY 3.0 DE <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/de/deed.en>, via Wikimedia Commons

Последният човек, за когото ще разкажа тук, е съоснователят на успешната компания „Майкрософт“. Нарежда се сред най-влиятелните и богати хора за момента в света, както и е признат за най-младия милиардер. Интересното за всепризнатия гений е, че всъщност той не говори нито един чужд език, за което много съжалява и до днес. Неговите заложби в областтта на информатиката проличават още в ранната му възраст, когато от училищното ръководство му възлагат задачата да състави програма за разпределението на учениците по класове. Освен че се справя отлично със зададената задача, Гейтс успява да настрои софтуера така, че той самият да попадне в класове с повече момичета.


Много от представените левичари оставят незабравим отпечатък след себе си и носят своите успехи и странности, превърнали ги в култови личности, за които и до днес се говори и пише много. Немалко са и дискусиите за техните приноси и начин на живот, но така и не се открива онова, което ги прави толкова успешни и бързо запомнящи се в безкрайните страници на историята.


Левичарите продължават да завладяват света със своя талант и всеотдайно сърце, което влагат. Някои от съвременните известни левичари са: Лейди Гага, Анджелина Джоли, Киану Рийвс и още други.Източници:

„13 август - Международен ден на леворъките“ (13.08.2021 г.). Hera.bg. Посетено на 2.07.2022 г.

Леонардо да ВинчиWikipedia. Посетено на 2.07.2022 г.

Никола ТеслаWikipedia. Посетено на 2.07.2022 г.

Нийл АрмстронгWikipedia. Посетено на 2.07.2022 г.

Англеова Е. (4.08.2016 г.) „5 любопитни факта за големия Нийл Армстронг“. Посетено на 2.07. 2022 г.

10 неочаквани факта за Чарли Чаплин“ (24.10.2021 г.). Webmiastoto.com. Посетено на 2.07.2022 г.

Тодоров Р. (7.11.2020 г.) „10 интересни факта за Мария Кюри“. Посетено на 2.07.2022 г.

Любопитни факти за Бил ГейтсРетро.бг Посетено на 2.07.2022 г.0 коментара

Последни публикации

Виж всички