top of page
  • Снимка на автораsonyabatova

Международен ден на блондинките

Текст: Соня Батова


Скъпи приятели и любители на русокоските, днес празнуваме един много важен празник, а именно Международния ден на блондинките. С много радост и веселие ви приветствам на днешната дата, за да споделим заедно духа на събитието, като разгледаме няколко талантливи млади дами с техния успех в различни сфери от живота.Нека обаче първо въведем историята на празника, като споменем, че за пръв път денят е отбелязан през 2006 г. Същата година е връчена и наградата „Диамантено токче“, която се присъжда на талантливи млади и успешни блондинки от целия свят, оставили своята следа.


Започваме днешния празник с името на една английска писателка, автор на поредицата „Хари Потър“. Предполагам се досещате за нейното име – Джоан Роулинг. Тя е родена на 31-ви юли в Йейт, Глостършър. Не е единствено дете в семейството, има по-малка сестра – Даяна. Още от малка нейни главни интереси са не само езиците, но и спортът и математиката, което определям като една много интересна комбинация от хобита.За нейния живот е известно, че живее за кратко в Португалия, след като майка ѝ почива от множествена склероза. Там тя се запознава с португалски журналист и ражда първата си дъщеря Джесика. За съжаление бракът им не продължава дълго и тя започва да отглежда дъщеря си единствено чрез социални помощи. Първата книга на Джоан Катлин Роулинг за Хари Потър излиза през 1996 г., като тук е важно да се спомене, че Катлин всъщност е името на баба ѝ. То е прибавено само и единствено с целта да се прикрие фактът, че книгата е дело на жена. След това се жени повторно за д-р Нийл Мъри през 2001 г. двамата имат щастлив брак и им се раждат две деца.Дейността на Роулинг далеч не се изчерпва с писателската ѝ професия. Тя организира много инициативи, една от които е благотворителният бал през 2006 г. в замъка Стирлинг, Шотландия. Благодарение на него тя събира сума от 351 000 долара, които отиват за болните от множествена склероза. Освен това тя е видна защитничка на децата и тяхното образование, което показва с дарението на свой ръкопис за организацията „Международното разпространение на книги“. В заключение Джоан Роулинг е пример за блондинка, която успява да постигне много и да остави своята следа, независимо от трудностите, през които е била изправена.


Вторият пример е за една русокоска, която е покорила сцените със своя зашеметяващо силен глас. Кристина Агилера е американска поп изпълнителка, родена на 18 декември 1980 г. в Ню Йорк Сити, САЩ. Още от малка тя пътува много, но музиката винаги е била част от живота ѝ. В самото начало тя участва в училищни представления, след което на 10 години пее в църковния хор в Питсбърг.


През 1998 г. започва нейната професионална кариера като изпълнителка на песента към саундтрака на филма „Мулан“. Нейният глас бива оценен от звукозаписната компания RCA, с която тя подписва договор. Не след дълго трудът ѝ бива възнаграден с титлата „Златен глобус за най-добра оригинална песен от анимационен филм“. Малко по-късно същата година излиза и дебютният ѝ албум Genie In A Bottle, който веднага се превръща в номер 1 в Щатите. Нейната кариера далеч не приключва толкова скоро, защото тя продължава да издава песен след песен, едни от най-популярните от които - Nobody Wants To Be Lonely, Tilt ya head back, Car wash, Beautiful, Candyman. Предпоследният ѝ албум, Back to Basics, излиза през лятото на 2006 година. Самата певица споделя, че той е посветен на нейния съпруг, който тя толкова обича. Но въпреки безусловната си любов, тя се разделя с него през 2010 г. заради изневяра. Благодарение на своята отдаденост и любов към музиката Кристина Агилера остава в историята като една от най-талантливите певици.След като ви представих историите на тези две страхотни дами, се надявам да промените поне малко мнението си за блондинките и да осъзнаете, че не всички отговарят на всеобщите стереотипи и характеристики, които им се дават. Именно затова е добре първо да опознаем човека, преди да съдим за неговия интелект и характер.


Честит международен ден на блондинките!

 

Източници:

1. „31 май - Международен ден на блондинките“ (2021). Haskovo.Live. Посетено на 18.05.2022г.

2. “Джоан Роуилинг.“ Wikipedia. Посетено на 18.05.2022.

3. „Кристина Агилера“. Wikipedia. Посетено на 18.05.2022.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page