top of page

Магията се крие в това да обичаме себе си

Актуализирано: 14.02.2022 г.

Текст: Катрин Димитрова


„Говори със себе си така, както би говорил с някого, когото обичаш!“

- Брене Браун


Погледнете се в огледалото. Какво е първото нещо, което ви идва на ум? Много хора биха си казали: „Пак съм качил/а килограми“, „Само ако бях малко по-слаб/а“, „Ако бях по-уверен/а в себе си, нямаше да ми е трудно сега“ и хиляди подобни оправдания, извинения и отрицания. Мислейки тези неща, вие бавно и сигурно подкопавате обичта към себе си.Замислете се, бихте ли говорили по този начин на някого, когото обичате? Бихте ли се изразили така за фигурата или същността на близък за вас човек, вашите родители или най-близките ви приятели? По-вероятно е да не го направите. Защо тогава разговаряте така със себе си? Помислете върху отговора и се запитайте защо, как и какво бихте могли да промените.


От изключителна важност е да се фокусирате върху отношението си към самите вас и да започнете да обичате себе си. Няма по-голямо богатство от това. Вие сте най-големия си приоритет и си дължите тази обич, за да продължавате да вървите напред и да бъдете пълноценни.„Влюбете се в човека, който сте, и в живота, който живеете. Само тогава ще живеете истински!“

Затова започнете просто: следващият път, когато застанете пред огледалото, вместо сами да сривате увереността си, си кажете, че се обичате. Истински. Застанете смело пред образа си и изредете нещата, които обичате в себе си. Заявете пред огледалото: „Обичам се такъв/такава, какъвто/каквато съм, защото съм съвършен/а такъв/такава, какъвто/каквато съм. Обичам всичко в себе си!“ Чудесно начало!


Първите стъпки винаги са най-сложни, но са от най-голямо значение. Щом започнете веднъж, няма да ви се иска да спирате, ще започнете да обичате себе си и ще си го припомняте ден след ден с увереност. Това обаче не става отведнъж. За всяка промяна се изисква време, така че бъдете търпеливи със себе си и постоянни: „Водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство“ (японска поговорка).Дайте си време, като през този период правете неща, които да ви помогнат да развиете обичта към самите вас. Ето няколко неща, които може да са ви от полза:


1) Започнете деня с благодарност. Още щом отворите очи, мислено или на хартия, изразете нещата, за които сте благодарни. Какъв по-хубав начин да започнете деня си от този?


2) Положителни „Аз съм“ утвърждения. Те трябва да се отнасят до вас и вашите цели и мечти. Например, ако искате да се чувствате по-уверени в себе си, тогава си го кажете. „Аз съм уверен/а в себе си и в своите качества, работя над себе си и над изграждането си като личност“. Нека се отнасят за вас, нека бъдат искрени. Повярвайте в тях, усетете енергията, която пробуждат у вас и емоциите, с които ви зареждат.


3) Вслушвайте се във вътрешния си глас. Не се насилвайте да правите нещо, което не ви е приятно. Oставете вашето „аз“ да ви ръководи. То няма да ви подведе.


4) Водете си дневник. Записвайте хубави неща, които ви се случват, за да ги запомните. Препрочитайте написаното и нека то да ви припомня колко прекрасен е животът.


Намерете начин нещата да работят във ваша полза. Животът е твърде кратък, за да водите вътрешна война със самите вас. Опитайте се да обичате себе си. Правете нещата, които ви носят удоволствие. Създавайте нови запознанства. Посещавайте нови места. Работете върху себе си и развитието си. Четете – книгите ни развиват като личности. Учете нови неща. Излезте от зоната си на комфорт. Направете нещо различно. Поемете риск. Самоусъвършенствайте се. Открийте нови страни, за които не сте подозирали, че се крият във вас…Магията се крие в обичта ви към самите вас. Всичко останало се нарежда след това. Влюбете се в човека, който сте, и в живота, който живеете. Само тогава ще живеете истински!


 Текстът на Кати ще откриете в брой 6 на списанието, с тема „Любов“. Разгледайте го тук.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page