top of page

Любопитна информация за световния ден на плетенето на открито

Текст: Стела Гъркова

Плетенето действа релаксиращо и дава усещане за спокойствие, щастие и пълноценност. Някои го сравняват с медитацията. Потапянето в това занимание помага за откъсване от външния свят. А движенията, които се извършват, въздействат на цялото ни същество като практиките в йогата например.Световния ден на плетенето на открито отбелязваме на 11 юни. Идеята е на Даниел Ландс, като през 2005 година за първи път се организира подобно събитие, на което хората, които обичат да плетат, обменят идеи и се забавляват. С всяка изминала година инициативата се развива и желаещите да хванат куките се увеличават. Всеки, който практикува този вид хоби, лесно може да намери съмишленици и да разшири приятелския си кръг.


Ето и малко любопитна информация за плетенето:

  • Плетенето с прежда е една от най-старите технологии за изработване на дрехи, шалове, шапки и други артикули.

  • То може да стане на ръка (без игли или уреди) или с машина (например стан за плетене на шалове и други преждени изделия).

  • Съществуват множество стилове и методи на ръчно плетиво. Бримките могат да бъдат с или без наметка, като броят наметки определя височината на бримката и реда.

  • Различни видове прежди и игли се използват, за да се постигне голямо изобилие от плетива. Тези материали дават различен цвят, структура, тегло и завършеност на плетивотo.

  • Плетенето е един добър начин да раздвижваме пръстите на ръцете си и ставите си. Учените са на мнение, че може да се използва като метод за предпазване от артрит и тендинит.

  • Изследванията показват, че плетенето не само осигурява изобилие от „текстилна терапия“, но може да има и няколко други положителни ефекта върху нашето физическо и емоционално благополучие, някои от които наистина са изненадващи. То понижава кръвното налягане, бори депресията и прави хората по-социални.

Световният ден на плетенето на открито тази година беше отбелязан и от екипа на фондация „Up with Down”, където аз съм доброволец. Организирахме нещо ново и различно – обединихме приятни и полезни дейности за деца и възрастни съвместно с новооткрития клуб „Всеки може” – това е първият и единствен отворен клуб за деца със Синдром на Даун в България (намира се в град Пловдив). Бяха предвидени преждени занимания както за дечицата, така и за нас, големите.


А вие отбелязахте ли световния ден на плетене на открито? Как премина той при вас?


Източници:

1. Терзиева, Ц. „Световен ден на плетенето на открито“, посетено на 8.7.2022

2. „В Световния ден на плетенето вижте ползите от това хоби“, БНР Варна, посетено на 8.7.2022

3. Up with Down Foundation, посетено на 8.7.2022

4. Плетене, Wikipedia, посетено на 8.7.2022

5. “В Световния ден на плетенето вижте ползите от това хоби”, Ezine.bg, посетено на 8.7.2022


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page