top of page

Лятото на мечтите

Текст: Виктория Генчева

Един от най-любимите ни сезони е тук – ЛЯТОТО. По случай посрещането на сините вълнения, шепота на развълнувания вятър и сякаш безкрайните летни нощи, ви представям днешната статия с предложения за това как да изживеете лятото на мечтите си.Едва ли само на мен ми се е случвало да отлагам важните си, но неспешни цели за летните месеци, когато бих била по-фокусирана и свободна да ги преследвам. И макар обещанията да са дадени, все нещо не достига, за да се изпълнят – било то поради страх или липса на мотивация. Ако това се случва и с вас всяка година, смятам че е време да разчупим ежедневния скучен кръговрат, като го запълним с неща, които могат да допринесат за нашето индивидуално развитие. Ето и някои примерни дейности, които може да изпробвате:


1. Опитайте нещо ново.


Макар и да звучи клиширано, един от начините да постигнем резултат, от който да сме удовлетворени, е придобиването на опит, което е възможно само чрез опитването на нови и разнообразни неща. За пример тук можем да дадем участие в различни доброволчески акции, конкурси, записване на уроци по музикален инструмент или език. Новата дейност, която пробвате, разбира се, освен да е свързана с нещо, което искате да подобрите или научите, може и да се отнася до външния ви вид – експериментирайте. Лятото е време за дръзки промени.


2. Посетете локалния театър/ арт галерия/ друга забележителност с приятели.

Какво по-забавно и обогатяващо приключение от това да се запознаете с онова, което е около вас? Убедена съм, че с една малка разходка до близките забележителности ще разнообразите ежедневието си, а изживяването, съпътствано с приятелите ви – може да създаде много приятни спомени.


3. Започнете да си водите дневник.


Нещо интересно, което можете да започнете да правите, е воденето на дневник, като тук не е нужно да описвате само чувствата, емоциите и събитията, които са ви се случили, но можете и да преобразувате една тетрадка в нестандартен приключенски дневник с целите, мечтите и снимките ви от лятото.


4. Предизвикайте се.

Още една идея е да съставите списък с нещата, които ви плашат и да се пробвате да изпълнявате по една точка от него всеки ден. Не е нужно напълно да я изпълните, достатъчно е просто да опитате и да видите, че няма нищо чак толкова страшно да напуснете зоната си на комфорт.


5. Научете чужд език.


Може би това се припокрива с първата точка, но това е нещо, което и аз самата ще пробвам това лято – и то ще избера такъв, който е далечен от мен. Забавно предизвикателство за вас може да бъде да научете език на страна, която ви привлича с културата и изкуството си. Нужно е да отделите тетрадка и цветни маркери по желание и поне час на ден, в който да използвате приложения или безплатни уроци от YouTube. Ще се изумите колко много може да научите по този начин.


6. Движете се.

Движението е здраве, както не малко пъти сме чували. Затова приятен начин да поддържаме отлична форма и настроение е именно спортът. Независимо дали сами или с приятели, спортните инициативи могат да се осъществят по различни начини – разходки, групи по спортни занимания, йога или практикуване на любимата ви физическа активност.


7. Четете повече.

Последното ми предложение за това как да изживеете лятото на мечтите си е да забравите за малко реалността и да се впуснете в един измислен свят, където принцесите и замъците съществуват, а любовта винаги е възможна. С четенето ще обогатите въображението и емпатичността си и желанието ви за приключения ще се увеличи. Друга идея е да размените книга с приятел/ка, като си записвате вътре различни неща, които са ви направили впечатление, или други мисли, провокирани от прочетеното.


Надявам се идеите ми да са ви допаднали. Бъдете смели и шарени – лятото е време за мечти и дързост. Пожелавам ви приятни и вълнуващи дни.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page