top of page

Лидерска Академия GLOW – едно незабравимо преживяване!

Текст: Лили Атанасова

Лидерска Академия GLOW е летен лагер за момичета на възраст 14-18 г., които са мотивирани да се развиват личностно и да се срещнат с други вдъхновяващи девойки в България. Академията предоставя едноседмично обучение по важни теми от живота и цели да помогне на младите момичета да повярват в себе си. В днешната статия ще ви разкажа повече за лагера, за моето преживяване като кемпър[1] и защо си заслужава всяко момиче да се впусне в това вълнуващо приключение![1]

Кемпър ( от англ. camp - лагер) – човек, който е част от лагерницитеПървият лагер е проведен в Румъния през 1995 г. по инициатива на доброволци от Корпус на мира, а в България за пръв път се организирапрез 2000 г. През 2004 г. във Велико Търново е регистрирана неправителствената организация GLOW, която е призвана да обезпечи устойчивост на лагера. Мисията на организацията е да помага на българските момичета да реализират своя потенциал като бъдещи лидери.
Лагерът се провежда всяка година в близост до Велико Търново и е изцяло на английски език. Кандидатстването за 7-дневното мероприятие става онлайн чрез попълване на апликационна форма, в която кандидатите трябва да разкажат повече за себе си, хобитата и интересите си и с какво смятат, че ще допринесат за Академията. След внимателно разглеждане и оценяване на формулярите, всяко момиче получава имейл дали е одобрено за лагера или не. Тази година аз кандидатствах и бях сред 65-те избрани млади дами от цяла България.Академията се проведе в периода 17-24 юли. На първия ден беше откриващата церемония, на която всички се запознахме с екипа на GLOW; всеки отбор със своите JC (JuniorCounsellor/Младши треньор) и C (Counsellor/Треньор), и с другите кемпъри. Всеки от лагерниците получи Manual – малка книжка с програмата за цялата седмица. Вечерта имаше Icebreakers – различни игри с цел разчупване на леда и опознаване на участниците.
Седмицата, прекарана на лагера, бе много продуктивна за мен. Всеки ден в Академията GLOW започваше с Morning meeting energizer – всички се събирахме в кръг, играехме игри или изпълнявахме различни предизвикателства. След това планът за деня включваше три лекции на английски език по различни теми – лидерство, комуникация, управление на времето, самочувствие, интернет грамотност, публично говорене и други. Лекциите се състояхане само от представяне на информация, но и от прилагане на наученото чрез игри и дискусии.


След всяка лекция имаше кратка почивка и дейности по избор (Optional activities), на които всички ние, кемпърите, се записвахме предварително. Такива бяха: рисуване на чанти, Bullet journaling, народни танци, лингвистика, изработване на сувенири, Vision Board и други.
Вечерите включваха тематични партита – хавайско парти, пижамено парти, GLOWonderland (парти на героите от приказките). Проведе се дори шоу на талантите, в което всеки можеше да участва и да представи своя талант. Последната вечер беше награждаването, когато всички кемпъри получихме своите сертификати за участие в Академията, а после се забавлявахме до късно.


Определено GLOW остави незабравими спомени у мен – преживявания за цял живот! Научи ме да работя в екип с други хора; да се стремя да излизам от зоната си на комфорт; да изразявам свободно гледната си точка; да приемам себе си такава, каквато съм, както и да уважавам хората около мен; да ценя времето си и да бъда по-продуктивна. Безкрайно благодарна съм за хората, които срещнах там,и знанията, които получих.


GLOW е невероятна възможност за всяко момиче, което желае да разгърне своя потенциал, да развие лидерските сиумения и да срещне други амбициозни млади момичета!


Повече информация за академия GLOW може да откриете тук: http://www.bgglow.com

@glow_bulgaria


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page