top of page

Личностното развитие – път към успеха

Автор: Соня Батова


„Ако не осъзнаваме какво се случва вътре в нас, то отвън ни се струва, че това е съдба“ - Карл Густав Юнг


Реших да започна днешната статия с цитат на Карл Густав Юнг, за да ви въведа в основната тема и да ви обясня защо е толкова важно да се стремите да развивате себе си постоянно.


Unsplash

Преди да тръгнете по пътя към успешното развитие, първо трябва да си зададете няколко въпроса: „Кой съм аз?“, „Кои са моите мечти?“, „Кои са моите силни страни и какво точно искам да подобря в себе си?“. След като си отговорите, вие вече сте готови да вникнете по-надълбоко в смисъла на понятието „личностно развитие“.


На база на обученията, които преминах, и материалите, които прочетох, бих искала да ви обясня, че развивайки себе си личностно, вие ставате не само по-успешни и удовлетворени, но и по-зрели. През този период е важно да разгръщате своя потенциал в различни направления – комуникативни умения, положителна мисловна нагласа, организираност и управление на времето, емоционална интелигентност, управление на личните финанси и много други. Важно е да се уточни, че личностното развитие следва принципа за учене през целия живот. Ако искате да се развиете, трябва да започнете да приемате обратната връзка, дори когато тя не ви харесва. Именно това ви дава възможност да се погледнете отстрани и да се подобрите.


Unsplash

От огромна важност е да не се отказвате, когато не успеете от първия път, защото това ще ви помогне да погледнете по друг начин на цялата ситуация и да се поучите от грешките си. В допълнение е добре да проявявате любопитство към света, като четете различни книги и се образовате. Друг много полезен начин за самоусъвършенстване е възможността за посещаване на разновидни групи за личностно развитие, където да работите заедно с други ученици, които също като вас имат желанието да се развиват. Важно е да не забравяте, че от вас зависи да сте проактивни и да търсите подходящите за вас групи и места, към които да се присъедините. И не забравяйте, че никога не е късно за промяна и вие сте тези, които носите отговорността за своето развитие.


След като прочетохте всичко дотук, предполагам, че имате много въпроси за това как и къде да намерите такива организации, които предлагат подобни обучения. Аз самата през последната година и половина се лутах доста – преминах различни курсове, които обогатиха моята култура и познания за себе си, като същевременно работих и върху своите силни и слаби страни, като си поставях цели, които да следвам. Преди няколко месеца, в края на миналата учебна година, реших да кандидатствам за обучение на пълна стипендия в „Академията за личностно и бизнес развитие“ на Развий се. За целта трябваше да изготвя мотивационно писмо, след което минах и етап на интервю с партньорите им. Не можете да си представите колко бе ценно да докажа на себе си, че мога да се справя с поставеното предизвикателство. Досега никога не ми се бе налагало да пиша мотивационно писмо. Бях притеснена поради факта, че нямах опит, но в същото време осъзнавах колко много ще ми помогне този процес при бъдещото ми кандидатстване за работна позиция и университет.


Unsplash

Именно затова съм благодарна на организацията, защото тя ми помогна да преодолея стреса и ме запозна с млади и интелигентни хора, с които и до днес заедно посещаваме обученията. Смея да твърдя, че всеки от нас трябва да отделя средно 2-3 часа седмично за своето личностно развитие извън училище, ако иска да успее да се развие в днешния свят. Ето защо, ако сте заинтересовани младежи между 8 и 12 клас, ви съветвам да посетите сайта на „Развий се“: Home - Развий се - Твоята академия за личностно и бизнес развитие (razviise.bg) и да прочетете повече не само за самата организация, но и за възможностите да се включите в семинари, обучения и уикенд академии.


За финал ви представям 3 книги за личностно развитие, с които бихте могли да започнете своето личностно развитие:


1. „7 навика на високоефективните тийнейджъри“ – Стивън Кови

2. „Мисли и забогатявай“ – Наполеон Хил

3. „Как да печелим приятели и да влияем на другите“ – Дейл Карнеги


 

Източници:


1. 21 Примери за Личностно РАЗВИТИЕ и Самоусъвършенстване (zaneq.bg)

2. Home - Развий се - Твоята академия за личностно и бизнес развитие (razviise.bg)

3. 6 стъпки за самоусъвършенстване, грижа за психическото здраве и личностно развитие (zdravabg.com)

4. Какво всъщност е личностното развитие? - Безплатни обучения | Марков колеж (markovcollege.bg)


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page