top of page

Компютърните игри: приключение без край

Текст: Лили Атанасова


С навлизането на новите технологии компютрите стават неизменна част от ежедневието ни – работим на тях, пишем си домашното, търсим полезни материали или пък дори играем игри. Това би могло да доведе до зависимост, която да убие желанието ни да си свършим задачите за деня, да израстваме личностно и да ни подтикне просто да седим пред екрана и да се забавляваме.Специалисти вече определят зависимостта към интернет и компютърните игри като новата болест на XXI век, наречена „синдрома на компютърната мишка“. Тя се характеризира с нарушение на нормалната работа на ръката, плешките и шията, както и на общуването между хората. Компютърното пристрастяване се явява вид хазартна зависимост, дори и по-опасно от нея, защото всеки има достъп до компютърните игри.


Защо и как човек попада в този измислен свят на електронните игри, без да може да намери изход?


Причината за компютърната зависимост е, че може да накара някого да изпитва само положителни емоции. Например, когато спечели в играта и отключи дадено ниво, адреналинът му се вдига. Това го кара да продължи да играе още, което на свой ред довежда до развиване на зависимост. Така приключението във виртуалния свят става безкрайно – ако загубим, ни се иска да спечелим, а ако спечелим, искаме да затвърдим успеха си.


Според невробиологичния подход тази зависимост се дължи на отделянето на допамин – това е вещество, което предизвиква измамното усещане за удоволствие и наслада. Лесно е човек да му се поддаде, защото то го кара да се чувства добре и съответно да продължи своето приключение в света на игрите. Чувството на удовлетворение е толкова силно, че много често допаминът кара хората да седят пред екрана, поради което те забравят да ядат и пият. Според изследване[1] на японски учени деца, които играят игри на компютъра прекалено дълго време, показват тревожно количество на атрофия[2] в някои части на мозъка.Друга причина за компютърната зависимост е, че чрез игрите хората обикновено търсят начин да избягат от настоящето поради множество причини – заради липса на подкрепа, разбиране, добри отношения със семейството и приятелите. В резултат, те се опитват да забравят проблемите си, което всъщност не води до тяхното разрешаване.


Освен това много деца започват да играят игри още от ранна детска възраст. Понякога родителите използват телефоните, за да ангажират вниманието на децата си, тъй като това им дава възможност да свършат нещо друго, без да осъзнават колко голяма е опасността от пристрастяване. Едно проучване на Асоциацията на американски университети [3] доказва, че детският мозък се изменя в рамките на една седмица, след като консумира дадена игра. Така според него, при момчета, които играят игри с насилие[4], след седмица се наблюдава промяна в поведението им и проблеми с контролирането на емоциите. Учените предупреждават, че тези промени могат да бъдат трайни и е възможно да подтикнат детето към такива действия в реалния живот, когато то порасне. Затова е изключително важно да има контрол върху ползването на компютърни игри от децата.


А какви са последиците от компютърната зависимост? Такива са например проблеми в образователния процес и трудното възприемане на информация, липса на друго хоби, различно от компютърните игри, изблици на агресия, дори склонност към самоубийство в най-лошия случай.Как обаче да се справите със зависимостта към компютърните игри? Тук вече всичко зависи от вашата воля. Няколко съвета, които бих могла да ви дам и които са помогнали на мен да преодолея зависимостта си от електронните игри, са:


  1. Изключете си известията от игрите и изобщо от приложенията, които ви разсейват. Оставете телефона далеч от вас и се съсредоточете върху това, което трябва да направите.

  2. Ограничете времето, което прекарвате в тези приложения. Задайте в настройките кога и колко време ще прекарвате в играта – например всеки следобед по 10 минути, след което приложението автоматично ще се затвори. Така няма да искате да играете още и още, а ще трябва да се примирите, че времето за игри за деня е изтекло.

  3. Търсете начини да запълвате времето си с полезни неща – участие в доброволчески инициативи, олимпиади, конкурси и т.н. Това ще ви донесе много опит и дори нови запознанства, както и ще ви отдалечи от екраните.


Като заключение искам да ви кажа само да не ставате роби на този измислен свят, който ни създават електронните игри. Един ден в реалния живот едва ли някой ще ви пита до кое ниво сте стигнали в играта, а какъв опит имате в сферите, в които искате да се развивате.


 

[1] Кая Иванова, "Как влияят компютърните игри на децата" , Mila.bg, Посетено на 09.04.2022 [2] Атрофия – представлява намаляване на размерите на органите и тъканите поради недостатъчно хранене [3] Association of American Universities (2017), Посетено на 09.04.2022 [4] "Влияние на компютърните игри за живота на човека". E-elmin, Посетено на: 09.04.2022

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page