top of page

Какво представляват индианските резервати?

Текст: Вяра Цветкова


Най-вероятно всички сме гледали филми с индианци като деца и имаме изградена стереотипна представа за тези племена. Оказва се обаче, че малко от нас знаят тяхната историята или могат да кажат много за начина им на живот в момента. Затова реших да ви разкажа повече за индианските резервати, които съществуват днес в САЩ, и каква е тяхната история.

Снимка: Unsplash


Индианският резерват е територия, управлявана от индианско племе, а самият термин „резерват“ идва от думата „резерв“ (от английски - reserve). Той, от друга страна, първо бива използван в конституцията на САЩ във връзка с парцели, оставени на индианците, след като голяма част от земите им стават държавна собственост. Индианските резервати днес заемат общо около 225 000 квадратни километра и хората, живеещи там, представляват около 2.3% от населението на държавата. Повечето са малки, но има някои, които са с размера на щата Западна Вирджиния.


Сега ще ви разкажа повече и за тяхната история. По време на колонизацията на Америка европейците гонят местните племена от земите им, за да вземат тези територии за себе си. В началото на 19-и век изселването на местните хора става обичайно, а когато президентът Джаксън идва на власт, това става официална практика с въвеждането на Закона за премахването от 1830 г. Той казва: „Кой добър човек би предпочел страна, покрита с гори и обхваната от няколко хиляди диваци, пред нашата обширна република, осеяна с градове, селища и проспериращи ферми, украсени с всички подобрения, които изкуството може да измисли, а индустрията – създаде, заета с повече от 12 000 000 щастливи хора и изпълнена с всички благословии на свободата, цивилизацията и религията?“


Пример за това премахване са ,,Петте цивилизовани племена” (чероки, чокто, чикасо, крики и семиноли), които биват изселени от родните си земи в днешна Оклахома. Тази масова миграция е известна като „Пътеката на сълзите“ (или “The Trail of Tears”). Този и някои по-късни закони водят до създаването на резерватите и определянето на техните граници.


Снимка: Unsplash


В средата на 50-те години на 19-и век пристигат толкова много европейци в Северна Америка, че няма достатъчно свободна земя за тях. Правителството на САЩ въвежда някои нови политики и придобива пряка отговорност за резерватите. Използвайки договори, принуда и военна сила, САЩ взема милиони акри земя от резерватите, която използва за създаването на нови градове и населени места за новодошлите. Така индианците губят огромна част от земите си. В онзи момент американците не виждат индианците като част от обществото или като граждани, а просто като хора, които обитават земи на държавата.


Идеята за „политика на мира“ е създадена от президента Грант през 60-те години на 19-и век. Чрез нея той си поставя за цел да „цивилизова” племената, заменяйки техните водачи с християнски мисионери, които смята за по-морални. По темата Клифърд Трафзър казва: ,,В действителност политиката на [мир] се основава на вярата, че американците имат правото да изместват местните народи от техните земи, да отнемат свободата им и да ги изпращат в резервати, където мисионерите ще ги учат как да работят във ферми, да четат и пишат, да носят евро-американско облекло и да приемат християнството. Ако индианците откажели да се преместят в резервати, те били принуждавани от войници да напуснат родината си”.


Разбира се, индианците не били доволни от тази идея, което довежда до голямо недоволство от водената политика. Така тя е прекратена от президента Хейс двадесет години по-късно.


Законът на Дауси от 1887-а отново цели да „цивилизова“ индианците и да ги направи част от обществото на САЩ. Актът дава на президента правото да конфискува земи, които до този момент са принадлежали на племената. Парцелите са предложени за продажба и само на онези индианци, които са решили да купят земи, е разрешено да станат граждани на САЩ. Останалата част от земите се продава на другите хора в държавата. В резерватите са отворени християнски училища, в които са задължени да учат всички деца.


Целта на Закона за реорганизация на индианците от 1934 г. е да ограничи контрола на САЩ върху резерватите и да насърчи тяхното самоуправление. В знак на благодарност за включването на индианците в Първата световна война, правителството на САЩ прави проучване в резерватите, което показва шокиращите и тежки условия там и необходимостта от реформи. Така Законът за реорганизацията е базиран на изводите и препоръките от доклада на проучването. В резултат, част от земите са върнати на индианците, резерватите получават по-голям бюджет и им се позволява да организират собствени правителства, а местните хора получават американско гражданство и правото да гласуват.


Законът за реорганизация на индианците все още е в сила с някои корекции. Днес само 22% от хората, които се самоопределят като индианци, живеят в резерватите, където условията на живот са съпоставими с тези в страните от Третия свят.


Някои по-големи резервати на територията на САЩ са:


  • Navajo Nation - в Аризона, Ню Мексико и Юта

Снимка: Unsplash

  • Yakama Reservation - в щата Вашингтон

Снимка: Unsplash

  • Flathead Reservation - в Монтана

Снимка: Unsplash

  • Wind River Reservation - в Уайоминг

Снимка: Unsplash


Източници:

“Andrew Jackson's Case for the Removal of Indians.” Mount Holyoke College, https://www.mtholyoke.edu/acad/intrel/andrew.htm

“Indian Reservation.” New World Encyclopedia, MediaWiki, 12 Apr. 2014, https://www.newworldencyclopedia.org/entry/Indian_reservation

Pauls, Elizabeth Prine. “Native American History.” Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., 4 Oct. 2016, https://www.britannica.com/topic/Native-American/Native-American-history#toc57833

“The Reservation System .” 1851 Indian Appropriations Act , 2005, pp. 1–1.

“President Grant Advances ‘Peace Policy’ with Tribes - Timeline - Native Voices.” U.S. National Library of Medicine, National Institutes of Health, www.nlm.nih.gov/nativevoices/timeline/342.html.

Clifford Trafzer, ed., American Indians/ American Presidents: A History, 2009

“The Reservation System.” Khan Academy, © 2017 Khan Academy, https://www.khanacademy.org/humanities/us-history/the-gilded-age/american-west/a/the-reservation-system

“The Dawes Act.” Khan Academy, © 2017 Khan Academy, https://www.khanacademy.org/humanities/us-history/the-gilded-age/american-west/a/the-dawes-act

The Editors of Encyclopædia Britannica. “Indian Reorganization Act.” Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., 10 Oct. 2016, https://www.britannica.com/topic/Indian-Reorganization-Act

“Native American Aid.” Living Conditions , © 2015 Native American Aid, www.nativepartnership.org/site/PageServer?pagename=naa_livingconditions.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page