top of page

Какво е свобода?

Какво означава думата “свобода”? За всеки един от нас тази дума носи различна тежест и вероятно има различна дефиниция. На тази толкова важна и емблематична дата за България, решихме за пореден път да дадем гласност на младите и да създадем един по-различен блог пост. За целта попитахме участници от екипа ни какво значи думата “свобода” за тях. Ето и какво ни отговориха:


Соня Батова:

Според мен свободата е чисто човешко право, което не бива да бъде отнемано, освен ако дадената личност не наруши някой закон или не извърши престъпление. Да си свободен означава да имаш право да изразяваш мнението си, без външна форма на манипулация или насилие. В днешно време, по мое мнение, трябва да се насърчава правото на хората да изразяват себе си и своите емоции, защото в противен случай няма как да се развиваме и да растем като общност. В заключение бих искала да кажа, че свободата е не само човешко право, но и скъпоценност, която трябва да зачитаме и за която трябва да водим всекидневна борба.


Николай Петков:

Разликата между водата и свободата

Свободата е стъклена чаша – дори най-лекото бутване може да я прати към пода. И бум, вече си подвластен на автократичен режим, защото си повярвал, че нещо е за „общото благо“. Много трябва да се внимава на кого се дава тази стъклена чаша и често трябва да се мие, за да не стане отровна течността вътре. Свободата, за жалост, не може да е пълна, поне не и ако човек иска сигурност. Така се получава един интересен коктейл – нито сладък, нито горчив, почти с вкуса на вода. Водата, обаче, рядко изкарва хората на протести. Водата, обаче, не опиянява като свободата. И все пак и двете са нужни.


Мария Сомлева:

Свободата е много, много красива. Тя е и изключително важна и дали ще допуснем да изчезне, да стане нещо несъществуващо или пък да премине в другата крайност и да се превърне в така познатата ни свободия, зависи изцяло от нас. Що се отнася до националния ни празник, нека не забравяме, че той не се е случил за ден или два и не един човек е бил замесен в него. Любовта на хиляди люде е била необходима не само за раждането на идеала за свобода, но и за поддържането му жив през вековете. Свободата е споделена отговорност.


Далиа Давидкова:

Какво е свободата ли ще попитате? Тя е основополагаща ценност. Има физическо измерение – в реалния свят. Свободата е възможност, право, благо и отговорност. Свободията казва: „всичко е позволено”. Свободата казва: „всичко е позволено, но докато не вредиш на другите и едновременно с това единствено ти носиш отговорността за всяка своя постъпка”. Да си свободен в мислите си обаче е много по-важно. Такава клетка, каквато сам човекът създава и поддържа в главата си, друг не може да му създаде. Тук се появява и парадоскът на свободния-несвободен, или как физическата свобода е неизползваема, ако човекът в своята собствена глава е решил да не е свободен или душата му все още не е достатъчно пораснала, за да пожелае свободата. Наистина свободният човек е личност, която прилага и отговаря за свободата си и я брани от всяко вмешателство.


Петя Допчева:

Свободата за мен се крие в простичките неща. Светлината, която достига до всяка част от тялото ми сутрин. Въздухът, който вдишвам и издишвам във всеки един момент. Водата, която ме пробужда в утрините и ме зарежда през целия ден, която измива всичко онова, от което нямам нужда вечер. Любовта, която виждам в очите на най-любимите ми хора. Вярата, която връща надеждата в мен, когато имам нужда от нея. Тялото, което ми е дадено, за да върша всичко онова, което обичам. Храната, която ми дава всичко питателно, за да съм здрава.


Свободна съм, защото имам всичко това! Свободна съм, защото мечтая, вярвам в доброто и го търся, дори когато се крие. Свободна съм, защото имам куража да пусна всичко онова, от което нямам нужда и да направя път за всичко, което се мъчи да проправи път към мен. Свободна съм, защото вярвам, че с всеки ден, във всяко едно отношение животът ми ще става все по-хубав и по-хубав. Свободна съм, защото ме има!


Иван Пеев:

„Никога не казвайте, че мечтите са безполезни, защото безполезен е живота на тези, които не знаят как да мечтаят." – Джим Морисън.


Свободата да мечтаеш, свободата да избираш, свободата да си различен е това, което е най-ценно в живота ни. За мен е важно всеки да има личен избор, преследвайки мечтите си. Според мен всеки трябва да има право да бъде щастлив по собствения си начин. Да бъде свободен. Да избира сам своя път. Да се погрижи за себе си и за приятелите си. Да се забавлява, да бъде луд и нестандартен. Мечтая да стана графичен дизайнер и не бих допуснал някой друг да ми попречи да осъществя своята цел, именно в това се корени и свободата на избора. Важното е да изживея живота си така, както аз искам и един ден като се върна назад в спомените си да се почувствам щастлив, защото съм постигнал целите си и съм реализирал мечтите си. Свободата е най-голямото щастие на света. Тя е отговорност и чрез нея усещаме, че съществуваме, а това е равносилно на щастието.


Елвира Димитрова:

Свободата за мен е най-висшата духовна ценност, която човек или почти цял живот упорито преследва, или се отказва да гони, защото изглежда недостижима – сякаш, каквото и да правим, за да се докоснем до нея, вятърът все я отвява по-напред. Да си свободен в този случай означава да си осъзнал какви са страховете и съмненията ти и да се отскубнеш от тях, така че никога повече да не могат да те контролират. Докато дори и малка част от действията и изборите ни са предприети от уплах, то свободата няма да е реална, защото оковите вече ще са там, дърпайки ни към дъното, дори и без да го осъзнаваме. Ако страхът е отрова за нея, то какво е лечението? Противодействието започва първо с осъзнатост, а след това с приемането, че не можем да контролираме всичко, което се случва и което може да се случи. Единственият ни истински ресурс е мисълта, която на свой ред рефлектира върху всичко, което правим – всеки ден, всяко действие, всяка дума, всяка мисъл имат значение. Успеем ли да освободим мисленето си от страховете, които дебнат в сенките, свободата най-сетне ще бъде част от нас.
Сега е твой ред. Сподели ни в коментар каква е твоята дефиниция на думата “Свобода”. Мнението ти е важно и заслужава да бъде чуто.

Отговорите на нашите участници, ще откриете и в новия подкаст епизод. Чуйте го сега:


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page