top of page

Какво да сложим в куфара си това лято

Текст: Далиа Давидкова

Скъпи читатели, на вашето внимание представям кратък списък с неща или по-скоро съвети, които биха помогнали при приготвянето на куфара ви за следващото пътуване.
Бутилка вода и обикновени бисквити

Колкото и странно да изглежда, истината е, че масово хората са свикнали да пият вода от чешмата, но не навсякъде качеството ѝ позволява това. Пристигайки в хотел (особено късно вечер), е хубаво да не се налага уморени да търсите минерална вода. Обикновените бисквити слагаме в куфара, защото винаги има възможност полетът да закъснее и да пропуснете планирана вечеря или да е толкова късно, че ресторантите да не работят. Също така хората с много алергии и непоносимости е добре да имат нещо, което „да спаси положението”, докато намерят къде могат да се нахранят спокойно.Слънцезащитен крем

Слънцето е враг на кожата, независимо от пола и възрастта. На море или планина слънцезащитният крем ще влезе в употреба. Все пак никой не иска да е червен като рак на снимките от ваканцията си!


Крем за ръце и тяло

Добра идея е да вземете със себе си крем, подходящ за цялото тяло. Дори по принцип да нямате проблемна кожа, външните фактори като вода, вятър и слънце могат да предизвикат известен дискомфорт.Шал

В куфара си всяка жена трябва да има красив шал, съобразен със сезона, който да отива на дрехите, които си е приготвила. С него може да направи визията си по-изискана при необходимост, да предотврати изгарянето в областта на раменете и гърба или да го използва вместо жилетка, когато захладнее.


Чанта от плат

Може да звучи странно, но тя има много приложения. Например, когато дамската чанта се скъса или ако сте забравили да вземете плик за дрехите, които трябва да отделите в куфара. Може да я използвате, когато пазарувате. Също така е добър заместител на плажната чанта (телефон, документи и пари поставете в малък несесер).Чисти пликове

Каквото и да си говорим, винаги, когато събираме багажа, на връщане пликовете са в дефицит. Предвидете плик за мръсни дрехи, за течности и резервен, ако загубите някой.


Комплект дрехи за студено време

Времето е непредвидимо. Хубаво е винаги да имате готовност при неочаквано застудяване или силен дъжд.


Лекарства

В багажа е препоръчително да имате специфични лекарства, които използвате, като такива за алергия, и набор от медикаменти, които да употребите при нужда. Това не насочва към самолечение! Но трябва да имате предвид, че на мястото, на което отивате, може да няма денонощна аптека или да се предлагат аналози на желаното от вас лекарство.


Защитна маска

Макар на места да са отпаднали мерките за постоянно носене на маски, когато пътувате е препоръчително да проверите. На места маските са задължителни в градския транспорт и някои обекти.


Допълнителни съвети:

  • Не слагайте в куфара си ценни вещи (бижута, електроника, документи) или такива, с които не бихте искали да се разделите по емоционални причини. При пътуване винаги съществува вероятност нещо да се случи с куфара ви. Ако все пак се налага да вземете изброените, е препоръчително да са в чанта, която ще е при вас по време на пътуването.

  • В чантата с личните ви документи и вещи бих препоръчала да поставите копие от изследване (документ) на алергиите Ви, ако имате такива.

  • Поставете отличителен белег на куфара си и координати за контакт – желателно е име и телефон за връзка с кода на държавата ви отпред (за България той е +359).

Безавариен път, пътешественици!


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page