top of page

Как да стартираме успешно новата учебна година?

Текст: Лили Атанасова


Лятото вече е към своя край и след броени дни започва новата учебна година. Преходът от лятната ваканция и дните, изпълнени с игри и забавления, към ранното ставане сутрин и редовното учене на уроците може да бъде предизвикателство в началото на учебната година. В днешната статия ще ви дам няколко съвета как да направите прехода по-плавен, така че бързо да се адаптирате към новата обстановка.
1) Поставете си цел – намерете своето „защо“

Обикновено в началото на учебната година се чувстваме много мотивирани – купуваме си най-красивите тетрадки, обещаваме си колко красиво ще пишем в тях, колко подредено ще ни бъде всичко и как редовно ще учим, а след известен период от време сякаш тази мотивация се изпарява и започваме да учим с нежелание, дори понякога да зубрим материала, когато не го разбираме. Познато. Естествено, няма как да сме мотивирани през цялото време за училище, но можем да си поставим конкретна цел и постоянно да си я напомняме в съзнанието – да намерим своето „защо“ – защо искаме да бъдем добри по даден предмет, защо искаме да бъдем отличници, защо искаме да си вземем изпитите и т.н.


Когато човек си постави точна и ясна цел, непрекъснато си я напомня всеки ден и работи за постигането ѝ, тогава идва и желанието да успее в тази област.


2) Оправете си режима на сън

След дългите летни дни, прекарани в разговори с приятели до късно, ранното ставане сутрин отново се превръща в необходимост. А това в началото е много трудно и може напълно да ви демотивира да ходите на училище. Започнете да си лягате малко по-рано – поне един час по-рано от обикновено. Правете това в продължение на няколко дни и ще видите как мозъкът ви автоматично сам ще се настрои към новата рутина.


Не забравяйте, че е важно да наспивате достатъчно – поне 8 часа на ден. Сънят е един от най-важните фактори за вашата мотивация и продуктивност през деня.


3) Използвайте будилник вместо алармата на телефона

Много често след като звънне алармата на телефона рано сутрин, повечето ученици имат навика да вземат телефона си в ръце и да проверят веднага социалните си мрежи. В резултат на това, те губят значителна част от времето си, скролвайки в Instagram например. След като осъзнаят, че трябва да се приготвят за училище, изпадат в паника, че ще закъснеят, и бързат с всички сили към класната стая, без да подозират, че пропускат закуската си или забравят нещо важно вкъщи.


За да не изпадате в подобни ситуации и да си губите времето, взирайки се в телефона, най-добре заменете използването на алармата на телефона с ръчен будилник. Поставете го възможно най-далече от леглото, за да не се изкушавате да го спрете, когато сте сънени.


Добрата организация рано сутрин е предпоставка за един продуктивен ден.


4) Разчистете работното си място

Никой не обича да му е разхвърляно – още повече, когато става въпрос за подготовка на уроците за следващия ден. Затова всеки път, преди да започнете да учите, почистете бюрото или масата си – там, където ще прекарате следващите няколко часа, учейки. Освен това самото почистване ще избистри съзнанието ви и ще ви подготви за поемането на нова доза информация.


Ще се чувствате много по-мотивирани да запомните нещо, когато около вас обстановката е приятна и уютна.


5) Премахнете всички разсейващи фактори

Когато сядате да учите, отделете настрани всичко, което ви разсейва. Спрете известията на телефона си и го оставете по-далеч от вас, за да не се изкушавате да го вземете в ръцете си и да си губите времето пред екрана. Сложете до себе си всичко, което ще ви трябва като химикалки, моливи, маркери, линия, самозалепващи листчета и т.н., така че да не се налага да ставате постоянно и да се разконцентрирате. Когато около вас има само предмети, необходими за учебния процес, фокусът ви ще бъде насочен именно върху него.6) Преговорете наученото през изминалата учебна година

Още в първите дни от новата учебна година учителите обявяват датите на входните нива по отделните предмети. Затова преговорете си материала от изминалата учебна година, за да изкарате добри оценки. Макар резултатите от входните нива да не са чак толкова важни при оформянето на срочната оценка, все пак фактът, че сте положили усилия и сте се представили добре, ще ви мотивира да учите усърдно през учебната година.


Както всеки път, всяка нова учебна година е време за ново начало – предстоят нови възможности и предизвикателства. Учете усърдно, но не забравяйте, че най-важното е да се забавлявате!


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page