top of page

Как да се справим отлично на устен изпит по език?

Автор: Ася Стефанова


Устният изпит е предизвикателство, пред което не малко ученици трябва да се изправят. За някои явяването е лесно, но за други е голяма трудност. Независимо към коя от двете групи спадате, устният изпит понякога води до доста притеснения. Той също така изисква добра подготовка. Като човек, успешно явил се на два устни изпита по езици, бих искала да ви споделя няколко важни съвета, които ми помогнаха да се справя добре, с надеждата да са полезни и за вас.


1. Мнението ви е от значение.


Много ученици смятат, че основното, за което изпитващите следят по време на устния изпит, е за използваните думи, изрази или граматика. Макар тези аспекти също да са от значение, най-важното е да изразите ясно мнението си. Това включва да заявите позицията си, да се обосновете защо мислите по този начин и да дадете примери към тезата си. Така изпитващият забелязва, че можете свободно да изразите гледната си точка, което е важно качество за един успешен човек. Освен това, не давайте еднозначни отговори на въпросите, които ви задават. Разширете отговора си, така че да покажете по-голям кръгозор на мислене. Вместо да отговорите само с „Да” или „Не”, може да продължите с „Да/Не, защото…”


2. Приемете го като ежедневен разговор.


В повечето случаи изпитващите са изключително ведри и слънчеви хора, които предразполагат да се чувствате добре по време на изпита. Ще се постараят да превърнат теста в диалог, така че не е нужно да се съсредоточавате прекалено много в дребни детайли, а просто да говорите. Основното, което един изпитващ иска да види, е че можете да се изразявате на определения език. Но разбира се, не всеки изпитващ ще бъде добронамерен, което не трябва да се отразява на способностите ви. Бъдете уверени в себе си и знанията си, защото чуждото поведение не ви определя.


3. Комуникирайте.


Ако по време на изпита сте с партньор, слушайте внимателно какво говори, обърнете се към него, проявете интерес към това, което има да каже. Бъдете търпеливи и съобразителни със събеседника си. Така ще покажете умение да общувате с хора, което е от изключителна важност в съвременния свят.


"Бъдете уверени в себе си и знанията си,

защото чуждото поведение не ви определя."


4. Вземете предвид езика на тялото.


Най-оптималната позиция е да стоите със здраво стъпили два крака на земята и некръстосани ръце върху масата. Ако не можете да се задържите по този начин през цялото време, старайте се да сте в „отворена“ позиция. Скръстените ръце, прибраните длани, прегърбеността и свитостта показват вашето притеснение, което няма да ви донесе положителни точки. Отворете горната част на тялото си – нека дланите са отпред през цялото време, поддържайте изправена стойка и вдигната глава и по възможност с нескръстени крака.


5. Усмихвайте се.


Колкото и притеснително да е, това е вашият шанс да покажете колко много обичате езика, който учите или колко силно подкрепяте тезата, която искате да представите.


Покажете въодушевлението си от целия труд, който сте положили досега. В крайна сметка се явявате на този изпит, заради себе си и може само да се радвате за тази възможност.


6. Дишайте.


Ако притеснението ви е завладяло твърде силно, дайте си сметка, че то идва от ума. Разграничете се от него и осъзнайте сегашния момент. Ако се появи негативна мисъл, нежно я отпратете. Тревожността ви лъже. В 99% от случаите това, от което се тревожите, не се случва, така че дишайте дълбоко и обърнете внимание на настоящия момент. Всичко, което предстои, ще се нареди по най-добрия начин.


 

Текстът на Ася е публикуван в брой 7 на списанието ни, с тема "Изпити". Можете да го изтеглите тук.


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page