top of page

Как да подобрим писателските си умения?

Текст: Елвира ДимитроваОбичате да пишете?


Искате да имате публикувана книга?


Мечтаете да сте сред най-добрите и разпознаваемите автори?


Значи сте на правилното място. Днешният пост има за цел да ви помогне да подобрите уменията си и да се приближите към крайните си писателски цели. Ето и какви са стъпките, които сме ви подготвили:


1. Пишете всеки ден.


Мислите, че музата и вдъхновението са ключът към успеха на един автор? Грешка. Ключът се крие в постоянството – в решението да застанем пред белия лист хартия или пред празния файл дори и да нямаме настроение за писане днес, и просто да започнем да пишем. Едно изречение на ден е по-добре от нищо, а доста често тези няколко думи предизвикват още цял поток от такива. И така вече имаме цяла страница. Важното е просто да се появим, точно както бихме направили за всеки един друг ангажимент, който имаме.


2. Използвайте стратегии за събиране на идеи.


Всеки автор се сблъсква с така познатия “writer's block”. Това обаче не означа, че краят е настъпил, а че просто трябва да излезем от комфортната си зона и да предизвикаме себе си, така че да заобиколим „дупката“ по креативен начин. Един такъв метод, който можете да използвате, е свободното писане. То изисква от вас просто да вземете един празен лист и да пишете по конкретна тема, без да влагате допълнителни мисли относно пунктуация, логика или граматика. Друг полезен метод е "brainstorming". При него трябва да запишете основната тема/ идея в средата, а след това с допълнителни балончета или стрелки да добавите всичко друго, за което се сещате.

3. Споделяйте творчеството си.


Хубаво е да имаме поне един партньор за писане, с когото да обменяме текстовете си. Няма как да развиваме умението си , без да споделяме творчеството си с някой, който да ни даде обратна връзка. А без нея… ами, без нея просто сме обречени.


4. Вслушвайте се в получената обратна връзка.


За един пишещ човек е доста предизвикателно да погледне на текста си така, както един читател би направил, но за да разберем какво е нужно да подобрим, ни е нужен точно читателският поглед. Затова да преминаваме в защитен механизъм, когато някой коментира текста ни, определено не е правилното решение. Важно е да изслушаме внимателно какво имат да ни кажат и да преценим възможно най-рационално с кое да се съобразим и с кое не.
5. Редактирайте.


Без да редактираме и рефлектираме върху слабостите и силите си на писане, няма как писането ни магически да израсне. Колкото повече работим върху подобряването на текстовете си, толкова повече ще израстваме като писатели. Важно е също и да приемем, че понякога наши любими части от текста, трябва да се изрежат или коренно да се променят, защото не допринасят за цялостния му ефект. Да редактираме текстовете си, не е лесно, но определено е ключът към това те да се превърнат от просто чернови към завършени произведения.6. Подсигурявайте обратна връзка за чужди текстове.


По този начин хем ще научим нещо ново, хем ще можем да приложим знанията си, хем ще помогнем на някого да повярва в творчеството си и да подобри текста си максимално. Това е в основата да израстнем като писатели. И не забравяйте обратната връзка е различна от критиката!За финал ви споделяме един цитат от Стивън Кинг: „Ако искаш да бъдеш писател, преди всичко трябва да правиш две неща: да четеш много и да пишеш много.“


Съгласни ли сте с него?


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page