top of page

„Изкуството ще спаси Земята“

Актуализирано: 14.02.2022 г.


Текст: Симона Александрова


На 11.12 в 11:00 в платформата Zoom се проведе церемония по награждаване за конкурса „Изкуството ще спаси Земята“, в която се включиха почти 40 души. Конкурсът бе организиран от Община Шумен, Общински младежки съвет - Шумен, WWF Bulgaria и литературен подкаст „Модерна мисъл“. Той се проведе в две категории – за прозаици („Бъдещето на Земята, написано на лист“) и за фотографи („Промяната, видяна през обектива“). Участие можеха да вземат лица от 14 до 29 години, като те бяха разделени в две възрастови групи (14 – 18 г. и 19 - 29 г.). Проектът ще представи България на международно ниво в инициативата WWF European Panda Youth Awards 2021-2022.Церемонията по обявяването на победителите протече емоционално и мотивиращо. Преди самото съобщаване на имената на спечелилите, бяха представени и гостите на събитието, сред които – Райна Попова, представител на WWF Bulgaria и Тихомира Нанова – старши обучител в национален младежки форум. В ролята на главен организатор на конкурса и водещ на церемонията по награждаване влезе създателката на литературния подкаст „Модерна мисъл“ – Джоана Дахабре, която освен това е един от климатичните герои на WWF Bulgaria за 2021 г.


Представен бе филмът „Първите стъпки“, създаден от 17- годишната Катина Сталева от Бургас, която също е сред климатичните герои за 2021 г. Късометражната продукция набляга върху важността от опазването на околната среда, съпоставяйки „двата свята – този, в който живеем и онзи, в който бихме искали да живеем“ – по думите на създателката – Катина. Посланието, което произведението на младата дама оставя, е да задаваме въпроси, да бъдем отговорни и да направим първите стъпки към спасяването на планетата – нашия дом.


След мотивиращото начало, беше излъчено и кратко видео с послания от самите участници в конкурса, което можете да изгледате тук. В него освен запознаването с творците, присъстваше и един много важен елемент – мотивацията за промяна. Всички те отправиха своите послания не само чрез произведенията си, но и чрез видеовизитки, което се оказа един иновативен и интересен начин за подтикване към действие.


Обявяването на победителите бе съпътствано и с виртуални аплодисменти, което освен иновативен подход, бе и доста атрактивен начин за поощряване на победителите. Всички гости натискаха иконката за ръкопляскане след обявяването на имената на участниците. А ето и част от посланията, които самите победители отправиха:


Павлета Александрова (2 място в категорията за фотографи, първа възрастова група): „За първи път участвам в подобна инициатива, беше изключително приятно и вдъхновяващо да създам изкуство чрез снимките си, не бих го заменила за нищо.“


Николай Арнаудов (1 място в категорията за прозаици, първа възрастова група): „За да не се превърнем в нашественици на нашата планета, трябва да вземем крайни мерки.“.


Денис Николов (1 място в категорията за прозаици, втора възрастова група): „Според мен наистина изкуството ще спаси земята, то е пътят, който ще помогне на земята да продължи да съществува.“Като завършек на церемонията, Джоана Дахабре – главният организатор на конкурса, остави и своето послание към всички гости на церемонията, което гласеше: „Гордейте се с това, което правите, и продължавайте да се развивате и усъвършенствате.“.


Още една от инициативите на организатовите бе и подготвянето на изложба с материали на участниците в конкурса пред Младежки дом, гр. Шумен. За съжаление, последният ден, в който можеше да бъде посетена изложбата, бе 12.12, но ако имате интерес да разгледате част от фотографиите, можете да го направите тук.Следва интервю с Джоана Дахабре, проведено след обявяването на победителите, в което тя разказва за процеса по организацията на конкурса „Изкуството ще спаси Земята“, както и личните си впечатления за творбите на участниците.


1. Няма как да не започна с един малко тривиален въпрос, а именно – как се роди идеята за този проект? Кой стои зад неговото реализиране?


През лятото на 2021 г. бях поканена да се включа в проекта на WWF България Climate Heroes, като по време на двуседмичното обучение, което преминах, имах възможност да се срещна с лектори от различни сфери, свързани с опазването на околната среда и младежката ангажираност.


След края на този лагер участниците трябваше да изготвят проектоплан за инициативи с екологична насоченост, които да реализират до края на тази година. Аз реших да организирам конкурс, който да насърчи младите хора да създават изкуство с кауза, защото това съчетава двете основни инициативи, за които най-активно се застъпвам – борбата с климатичните промени и подкрепата на млади български творци.


През следващата година отново ще се проведе подобен летен лагер за климатични герои, така че препоръчвам на всеки, който има интерес, да кандидатства. Ще се радвам да се срещнем на живо и да се запознаем.


2. Какви са стъпките, които следвахте при организацията на това събитие?


Организирането на подобна инициатива е многокомпонентна и отговорна задача. Със сигурност най- важната част от процеса беше планирането и поставянето на ясни цели. Също толкова основна е гъвкавостта на плана, защото в процеса на работа винаги изникват непредвидени ситуации, особено когато работиш с толкова много хора – само участниците надхвърлиха 40 младежи. Сътрудничих си с над 10 души в организационната част и поддържах комуникация с 5 организации, които подкрепяха активно конкурса и без които той нямаше да пожъне такъв успех.


В този ред на мисли е нужно и да имаш екип, с който да работиш и да споделяте общи цели и идеали. Абсолютно непосилно е подобно събитие да се организира от един единствен човек. Хората, с които работя активно от близо година, са WWF България, Фондация “Подобри”, СНЦ “АлДоРа”, подкаст “Модерна мисъл” и Младежкото онлайн списание WE MATTER.


Не на последно място, когато се организира какъвто и да е проект, от съществено значение е да знаеш коя е целевата ти група и как да я привлечеш към своята инициатива. Аз, като човек, който е участвал в най-различни конкурси и състезания, вече съм си изградила представа какво не харесвам в организационната част на проектите, в които съм участвала, и какво ми е допаднало. Занимавайки се от близо две години с младежка ангажираност, знам как трябва да се подходи, за да се привлекат младежите към подобен конкурс с обществена кауза. С други думи, аз предварително имах нужния ресурс, просто трябваше да сглобя целия план и да го задействам. Ако инициативата стане ежегодна, със сигурност натрупаният опит от тазгодишното издание, ще ми послужи като стабилна основа, върху която да надградя.


3. Тъй като самата ти си творец, следващият ми въпрос е свързан именно с това. Какво е чувството да се докоснеш до творбите на редица автори и фотографи, които не просто създават изкуство, а предлагат решения на глобални проблеми чрез творчеството си?


Истински се насладих на момента, когато подреждах материалите за изложбата, на която бяха представени голяма част от произведенията на участниците.


С изумление установих как текстовете на прозаиците и снимките на фотографите се допълваха – хора, които никога не са се срещали и дори не знаят за съществуването на другия човек, бяха създали изкуство, което е като две половини на едно цяло. Това беше най-емоционалният момент за мен и тогава осъзнах колко прекрасна в действителност е идеята за проект, обединяващ два вида изкуство с обща кауза.


Силно се надявам подобни инициативи да продължат да се създават и все повече млади хора да участват в тях. Аз самата имам идея за нещо още по-мащабно, но предпочитам на този етап да остане енигма.4. Какви са впечатленията ти от церемонията по награждаването? Кой беше най-емоционалният момент от нея и кое е посланието, което остави тя у теб?


Присъствала съм на десетки онлайн събития, но за първи път организацията на такова бе в мои ръце. Това беше едно от най-големите предизвикателства за мен в цялата организационна дейност на конкурса. Обикновено не се притеснявам от подобни изяви, но десетина минути преди началото на церемонията бях напрегната от риска нещо с техниката да не сработи в последния момент. Бях изпратила детайлно разписания сценарий на други две момичета, които да поемат ролята ми на водещ, ако имам някаква техническа неизправност. За щастие не се стигна до подобни екстремни ситуации и всичко мина по план.


Изключително ме зарадва фактът, че през цялата едночасова среща присъстваха над 30 човека на различни възрасти, с разнообразни интереси, но обединени от общата кауза да спасим планетата Земя.


Посланието, което не излиза от съзнанието ми през последните месеци, е именно мотото на конкурса: “Изкуството ще спаси Земята”, защото аз вярвам, че това е правилният път за промяна.


Като за финал, бих искала да изразя и личните си впечатления от церемонията, която се проведе на 11.12.2021 г.


Още веднъж се убедих, че в българските младежи има плам, има силна вяра, мотивация и отговорност, не само към самия себе си, но и към планетата. Искрено вярвам, че бъдещето на родината ни е по- светло и по- красиво, благодарение именно на тези млади хора, защото докато ги има тях, ще я има и България. Благодаря!

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page