top of page

Историята за пътя ми към здравословния начин на живот

Актуализирано: 14.02.2022 г.

Гост-автор: Анна Стойкова


Здравей, драги читателю! Приятно ми е, казвам се Анна. Аз съм един огромен мечтател с бохемска душа, влюбен в света, обичащ живота и търсещ магията в малките неща всеки ден. Благодарна съм, че съм тук и имам възможността да се запознаем, макар и виртуално, за да ти споделя нещо, което преобърна живота ми в най-добрата посока, която някога съм си представяла, и в момента имам щастието да живея живота, който обичам, помагайки на много други хора да постигнат същото, работейки всеки ден над това да бъдат най-добрата версия на себе си.


Преди да започнем, първо бих искала да ти благодаря, че отделяш от своето ценно време, четейки тези редове и ти обещавам, че това няма да бъде напразно! Накрая на историята ми ще ти задам няколко въпроса, на които искам да си отговориш сам, за да достигнеш до някои важни изводи за себе си, но тъй като е неучтиво да започвам с тях още преди да сме се опознали, остани до края, за да разбереш какво имам предвид. Месецът на любовта е и този разказ идва при теб точно навреме, защото е история за ЛЮБОВТА КЪМ СЕБЕ СИ. Любовта е движещата сила на тази планета, но тя не се изразява само в обич към другите, а и към нас самите, защото, замисли се, ако ние не сме способни да обичаме СЕБЕ СИ, то тогава, как бихме могли да обичаме някой друг?


Снимки: @annas_wholesomeboholife
Тази история е свързана с извървяването на един житейски път от обикновеното съществуване, изключващо даряване с любов всекидневно, до момента, в който с гордост мога да заявя, че АЗ СЕ ОБИЧАМ такава, каквато съм и полагам усилия да БЪДА НАЙ-ДОБРАТА ВЕРСИЯ НА СЕБЕ СИ всеки ден. Но за да се достигне до този момент, пътят не е никак лек и се изисква много желание и всеотдайност. А веднъж достигнеш ли до това положение, няма нищо, което може да те върне назад и ще бъдеш истински щастлив, уверявам те! Нека ти разкажа…1-ВА СТЪПКА КЪМ ОБИЧТА КЪМ СЕБЕ СИ: РАЗБЕРИ КАКВО ТЕ ПРАВИ ЩАСТЛИВЗа да открия какво ме прави истински щастлива се наложи да премина през доста неща, но след няколко години търсене с увереност мога да заявя, че знам кои са те! Моята философия за здравословен и щастлив начин на живот е простичка:


ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И СПОРТ


ЛЮБОВ И ПЪТЕШЕСТВИЯ


ПРЕСЛЕДВАНЕ НА МЕЧТИТЕТова е. Точка.


Снимка: @annas_wholesomeboholife

Винаги съм обичала ХРАНАТА. Целият процес от купуването, през приготвянето, сервирането и до опитването на първата хапка е свещен за мен и освен че обожавам да я консумирам, аз обожавам да я приготвям и за най-любимите си хора, като по този начин им показвам своята ЛЮБОВ. Затова, освен че превърнах храната от мой враг в мой най-добър приятел, с времето започнах да споделям любимите си здравословни рецепти с колкото се може повече хора - за да ги вдъхновя и те да опитат и сами да се уверят, че здравословната храна е най-вкусна!

ПЪТЕШЕСТВИЯТА са това, което винаги ме е зареждало с нови идеи и са ми носели щастие, както и вдъхновение да не спирам да ПРЕСЛЕДВАМ МЕЧТИТЕ СИ. Затова си казах, че винаги ще пътувам колкото се може повече, за да откривам нови и красиви кътчета по света, да опознавам нови култури, да се запознавам с нови и интересни хора, както и разбира се, да опитвам местната кухня."Веднъж свикнала да живея по този начин,

не бих мога да си представя друг

или да се върна назад,

защото никога не съм се чувствала по-добре."СПОРТЪТ е нещо, без което не мога да си представя да живея на този етап. Обожавам ЙОГА, пилатес и катерене в планината. Постепенно с годините си създадох навици да правя йога всеки ден, упражнения и пилатес у дома поне 3 пъти седмично и колкото се може по-често да излизам сред природата и да спортувам навън, като обикновено това е тичане или катерене в планината, но когато времето го позволява, любимото ми занимание е йога на открито. Веднъж свикнала да живея по този начин, не бих могла да си представя друг или да се върна назад, защото никога не съм се чувствала по-добре.


Снимка: @annas_wholesomeboholife

2-РА СТЪПКА КЪМ ОБИЧТА КЪМ СЕБЕ СИ: ЗАПОЧНИ ДА ГО ПРАВИШКогато бях на около 10 години, рязко качих много килограми телесно тегло. Имах проблеми в училище, моите съученици се подиграваха с мен, казвайки ми, че съм дебела. Чувствах се много зле и неудобно в кожата си, бях тъжна през цялото време заради това. Нещо трябваше да се случи. Един ден татко ме записа на тенис училище близо до дома ни. ЗАПОЧНАХ ДА ИГРАЯ ТЕНИС ВСЕКИ ДЕН СЛЕД УЧИЛИЩНИТЕ ЗАНИМАНИЯ И ТОВА ПРОМЕНИ ВСИЧКО. Само за година вече не бях същото дете. Този нов начин на живот ми носеше толкова много удоволствие! Въвеждането на спорта в живота ми ме промени в толкова добра посока! Убедих се, че движението ни помага да изглеждаме и да се чувстваме превъзходно и колкото по-рано го осъзнаем и започнем да го прилагаме в живота си, толкова по-скоро ще бъдем все по-близо до най-добрата си версия.

На по-късен етап, когато бях вече тийнейджърка в училище, под влиянието на медиите и съучениците си започнах да правя всякакви налудничави диети, които никой не трябва да предприема. Понякога съм приемала само 2 яйца за целия ден и салата за вечерта, понякога една и съща храна всеки ден. Все още мога ясно да си спомня колко беше актуално тогава да бъдеш болезнено слаб. Толкова много момичета се бяха повлияли от тази тенденция и се бяха разболели от сериозни хранителни разстройства като булимия и анорексия, които се получават изцяло на психична основа. Иска ми се да можех да им помогна като им обясня, че това е грешно и че има много по-добро решение. Но тогава все още не знаех, защото аз самата извървявах този път към промяната и към здравословния начин на живот, но това, че мога да го споделя с теб сега е страхотно! След като осъзнах, че спорт + правилна здравословна диета могат да те предпазят от такива заболявания, както и да допринесат за това да изглеждаш добре и да се чувстваш страхотно, всичко започна! Така започна ПРОМЯНАТА. От тогава насам обожавам да приготвям храната си сама, защото знам точно какво слагам вътре, какви хранителни стойности съдържа ястието и какви са ползите, които тялото ми получава от храната, която му давам. А това е толкова важно, защото “ТИ СИ ТОВА, КОЕТО ЯДЕШ.”

"Надеждата ми е да вдъхновя колкото се може повече хора с общи интереси, да прекрачим заедно общоприетите норми, в името на това да бъдем

щастливи, да следваме смело мечтите си и да определяме сами

кое е правилно и хубаво за нас."

ЙОГА МЕ СПАСИ След като завърших университета се опитах да стартирам и управлявам собствен бизнес за първи път в живота си. Но както при всяко ново начало бях изправена пред много страхове и трудности и се чувствах ужасно напрегната, на моменти дори безсилна. Започнах да ставам лесно раздразнима, говорех на по-висок тон с хората, движенията ми бяха забързани и тромави и лека полека започвах да губя контрол. Всекидневно влизах в конфликти с приятеля ми, който беше до мен през цялото време и се опитваше само да помогне. Същото положение беше и в отношенията с родителите ми. Причината несъмнено бе стресът, който рано или късно навлиза в живота ни, без да ни пита дали сме готови да се справим с него, или не. Един ден, докато си говорех с татко, той ме попита следния въпрос:⁣ “Миличка, защо не опиташ йога? Чух, че наистина помага да се справиш със стреса и тревожността.“

Снимки: @annas_wholesomeboholife

Та кой ли не го е чувал, но колко от нас наистина дават шанс на това изкуство, за да разберат дали е така, или не? Все пак, след като йогата е известна в цял свят със силата да се бори със стреса, апатията, тревожността и потиснатостта, докато същевременно оформя тялото и изгражда здрав дух и съзнание, навярно това е истина и хората не го казват напразно!


Реших да дам шанс на това занимание и така започна всичко. От тогава практикувам йога всеки ден и навсякъде. Точка. Можеш да си представиш как тя ме промени. Оставих тогавашния си бизнес, който очевидно бе стартиран в неправилния момент. И не съжалявам изобщо за това, защото вярвам, че когато нещо, в което искаш да се развиваш, е ТВОЕТО, то тогава Вселената ти съдейства по най-прекрасния начин, премахвайки всички пречки по пътя ти.


ПЪТУВАНЕТО Е ДРУГАТА МИ СТРАСТ.⁣


Родителите ми до голяма степен са причината да съм запалена по пътешествията още от тийнейджър. Те ме заведоха на най-голямото Европейско пътешествие, което можех да си представя, още когато бях на 15 и прекарахме почти месец на път, посещавайки цели 8 държави. Беше невероятно изживяване. От тогава насам се стремя по всячески начин да пътувам възможно най-много и това ми носи безкрайно вдъхновение, зарежда ме с невероятни положителни емоции и ме кара да съм влюбена в живота. Мечтая си един ден да си купя ретро ван, да го обновя и направя красив и уютен отвътре и да замина на околосветско пътешествие с него.

3-ТА СТЪКПА КЪМ ОБИЧТА КЪМ СЕБЕ СИ: СПОДЕЛЯЙ ОПИТА СИ И ПОМАГАЙ И НА ДРУГИТЕ

И така, историята ми е към своя край, затова е време да обобщя докъде съм стигнала в своето личностно развитие и израстване. Страстта ми към готвенето става все по-силна с всеки изминал ден, а възможностите и разнообразните здравословни опции се показват “зад всеки ъгъл”, спортът, йогата и времето, прекарано на открито сред природата в движение, са неотменна част от всекидневието ми, а пътешествията са наградата ми за всичко това, като те самите ме вдъхновяват да продължавам да се развивам в тази насока. Но най-важното от всичко е, че се научих да ОБИЧАМ СЕБЕ СИ и да показвам тази огромна ЛЮБОВ чрез всекидневната грижа за тялото и ума си.

Снимка: @annas_wholesomeboholife

След тази невероятна трансформация започнах да изпитвам нужда да помагам и на околните, споделяйки наученото през годините. Така започнах и пътешествието си на блогър преди близо 4 години, а надеждата ми е да вдъхновя колкото се може повече хора с общи интереси, да прекрачим заедно общоприетите норми, в името на това да бъдем щастливи, да следваме смело мечтите си и да определяме сами кое е правилно и хубаво за нас, както и какво да правим с живота си, защото го искаме, а не защото трябва или родителите ни го очакват от нас.


Ето че дойде време и да ти задам въпросите, за които ти споменах още в самото начало на този разказ. Ще те помоля да отделиш 20-тина минути, в които да бъдеш изцяло насаме със себе си в тиха и спокойна обстановка (аз бих отишла някъде сред природата), където няма кой да те разсейва и съвсем сериозно да си помислиш върху отговорите им. Ето ги и тях:

  1. Обичам ли себе си достатъчно?

  2. Какво ме прави щастлив?

  3. За какво мечтая?

  4. Как мога да започна още днес да работя в полза на мечтите си и да правя това, което обичам?

  5. Как мога да бъда в полза на другите и на планетата?

Когато имаш време, отговори си на тях откровено и започни днес пътя към промяната за един невероятно щастлив и здравословен начин на живот, в който можеш спокойно да нашепваш на себе си всеки ден „ОБИЧАМ ТЕ, МОЯ НАЙ-ДОБРА ВЕРСИЯ!”.

Благодаря ти, че остана до края! А ако успя и да отговориш на въпросите по-горе, поздравления, ти вече направи първата стъпка към своя най-добър и щастлив начин на живот! Ако имаш каквито и да било въпроси, винаги можеш да се обърнеш към мен, а аз с радост ще направя всичко възможно, за да ти бъда от полза! Любов и Светлина ♥ Анна

....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................Казвам се Анна - лайфстайл блогър с бохемска душа, използващ дигиталното пространство с огромно желание да вдъхновява всеки, който срещне по пътя си, да следва своите мечти и да живее един по-прекрасен, здравословен и щастлив начин на живот. Мисията ми е да превърна света в едно по-добро място и да бъда по-добра версия на себе си. Амбицията ми е да вдъхновя всеки един да се стреми към същото чрез моите ежедневни блогове и влогове за пътешествия, йога и здравословно хранене. Желанието ми е всички да сме здрави, позитивни и щастливи, да обичаме и пазим планетата Земя и да се наслаждаваме на това приключение, наречено живот. Можеш да ме откриеш в следните социалните мрежи: Instagram здравословен начин на живот – www.instagram.com/annas_wholesomeboholife Instagram интернационален за пътешествия – www.instagram.com/wholesomeboholife YouTubewww.youtube.com/annastoykova90 Facebookwww.facebook.com/wholesomeboholife Блог здравословен начин на живот – www.zdravoslovenjivotsanna.com Блог интернационален за пътешествия – www.wholesomeboholife.com

1 коментар

Последни публикации

Виж всички