top of page

Историята на колажа

Текст: Мария Сомлева


Колажът изкуството на наслагване на отделни елементи в една и съща творба с цел създаване. Създаване на място, където погледът да се гмурне; място, което да преобрази, макар и за съвсем малка частица от времето, възприятията и дори света на своя наблюдател. Да го хване за ръка и да го отведе на някое далечно, фантастично място, до някоя къща, от чиято тераса се виждат планетите, или пък да го поведе на див танц около скалите.


Източник: Wikimedia Commons

И докато повечето колажи днес се правят дигитално – най-често, разбира се, посредством Photoshop, като елементите за създаваните изображения са намерени от различни дигитални снимки – то в миналото, в зародиша на колажа, това не е било така. Нека сега аз да ви хвана за ръка и да ви потопя в тази магическа история! Сигурна съм, че ще излезете обогатени и… различни.


***

Колажът, макар да е смятан за нещо изключително модерно, всъщност води началото си още отпреди Христа - по-точно 200 г. пр. Хр. в Китай. Магията на това изкуство обаче не е използвана често преди 10 век, когато в Япония магьосниците на красивото писане – калиграфите, започнали да използват залепена хартия в текстовете си. Макар за баща на колажа да се приема Пабло Пикасо, уви, това до голяма степен не е така – съществуват колажи още от Викторианската епоха.


Жените по време на Викторианската епоха са главните “виновници” за първите колажи, познати днес. Често дами от английската аристокрация създавали различни колажи с цел развлечение, като ги поставяли в албуми. Авторките на колажите от онова време днес не са ни известни, тъй като, смятайки това само и единствено за развлечение, те избирали да не пишат имената си. По-късно, през 30-те и 40-те години на миналия век, последователите на движенията кубизъм и дадаизъм засилено използвали техниката на колажа в своето изкуство.


Колаж "Las mariposas de la amistad" (Източник: Wikimedia Commons)

***

Но нека сега да си поговорим за историята на съвременните колажи – лично за мен те са изключително интересни и красиви. Както споменах по-рано, колажите имат тази невероятна способност да ни заведат в един нов, непознат за нас свят, да ни изкарат от реалността, да са малък, своебразен бунт в борбата ни срещу сивото, скучнновато ежедневие. Разбира се, освен естетическа стойност, те нерядко са свързани с онази функция на изкуството – да е бунтарско и да се противопоставя срещу утвърдените обществени норми, злобата и нечовечността на нашето съвремие.


Колажите до голяма степен черпят своето вдъхновение от сюрреализма. Нерядко ще видите несъществуващи в действителност същества, създадени от комбинацията на няколко съществуващи обекта.


Любими мои творци

Честно казано все още не познавам много хора, занимаващи се със създаването на колажи у нас. Един от любимите ми наши творци обаче със сигурност е Габриела. Първото ми вдъхновение да създавам колажи бе AMIO MON.


Ако пък си падате по по-традиционни неща, но въпреки това изключително интересни и способни да ви пренесат в един друг свят, горещо бих ви препоръчала творчеството на Хана Хох, което може да намерите в интернет.


Man and Machine by Hannah Hoch (Източник: Wikimedia Commons)


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page