top of page

Gap year: какво е нужно да знаем?

Текст: Десислава Петрова


Здравейте! Казвам се Десислава и в момента съм в средата на моята “gap year”. В днешната статия ще поясня какво означава това и какви са предимствата и недостатъците. Освен това ще дам няколко съвета за тези, които са решили да последват моите стъпки. Приятно четене! 


“Gap year” е едногодишно прекъсване на обучението след завършване на гимназия или университет, което може да бъде прекарано в безброй различни дейности, като например пътуване, работа, изкарване на допълнителни обучителни курсове или участие в различни проекти и семинари. 
Да вземете такова решение не е лесна задача и трябва да бъде добре обмислено. Моят съвет е да напишете на един лист всички неща, които бихте желали да направите преди започването на своето висше образование или кариера, и да помислите как бихте могли да ги осъществите. Не се притеснявайте, ако изглеждат твърде невъзможни – дайте си време и ще видите как вашата креативност ще ви помогне да намерите начин. 


Най-голямото предимство за мен е възможността за пътешествия. Те ни обогатяват културно, разширяват мирогледа ни и ни позволяват да открием нови наши качества, за които не сме подозирали. В днешно време да пътуваш безплатно е напълно възможно с програми като Еразъм+, ESC, Workaway и много много други. 


Същевременно можем да посветим свободното си време на изучаване на нов език или добиване на квалификация, която не е предлагана в бъдещия ни университет. От друга страна можем да направим стаж, в сферата, в която искаме да се развиваме, с цел да разберем дали специалността е за нас. 


Разбира се, вземането на година почивка има и своите недостатъци. За хората, които са сигурни за това, с което искат да се занимават и са нетърпеливи да започнат обучението или кариерата си, тази година би била загуба. Друг фактор е, че се изисква и голяма доза самодисциплина, тъй като ако мотивацията без външен натиск липсва, то това време може да бъде наистина пропиляно. 


За тези от вас, които са решили, че въпреки известните рискове, желаят да предприемат тази стъпка, съм приготвила няколко съвета за това как да използвате времето си най-ефективно:


  1. Започнете рано с планирането. Дори и вашият план да се промени, е изключително полезно да имате набелязани основни цели и да знаете как да ги осъществите. 


  1. Излезте от зоната си на комфорт. Да, знам, че е клиширано. Но повярвайте ми, точно това трябва да направите. Запишете се на уроци по пеене, въпреки че не пеете добре. Посетете йога клас или изкачете връх, който никога не сте предполагали че ще изкачите. Вашата “gap year” е перфектното време да предизвиквате себе си и да откриете нови страсти. Понякога това, което най-малко очакваме, е най-подходящото за нас. 


  1. Включете се в доброволчески каузи. Да направиш нещо за някого, който не може да се отплати, е не само от огромна значимост за обществото, но и за самите нас. Доброволчеството ни учи как да работим с хора и да поставяме техните нужди пред нашите, без финансови облаги. 


  1. Намерете перфектния баланс между забавление и развитие. Разбира се това, че личностното развитие трябва да бъде приоритет, не означава, че нямате право да правите „несериозни неща“. Ходете на кино с приятели, опитайте да карате кънки на лед или дори скочете с парашут. В разцвета на своята младост, човек трябва да създава незабравими спомени докато гради бъдещето си. 


Моите идеи са само малка част от нещата, от които можете да се възползвате преди да преминете към следващия етап от вашия живот. Аз взех решението за година почивка и го използвам по възможно най-обогатяващият начин. А вие готови ли сте за приключението наречено „gap year”?


Ако искате да разберете повече за свободната година на Деси и как я оползотворява тя, то тогава чуйте епизод #7 от рубриката “Младежите говорят”, в който ни гостува именно тя и разказва повече за своята страст към приключенията

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page