Фотография с Усмивка
Един от най-честите въпроси, които получавам са “Какъв фотоапарат да си купя?”. Истината е, че най-важното нещо във фотографията е човекът, който стои зад обектива. Всичко друго са просто инструменти, които той използва, за да изрази себе си и своето творчество. В тази статия ще разберете как да предизвиквате усмивки по време на фотосесия и как да ги уловите. Преди да започна, искам да извадите от съзнанието си всички технически термини и похвати във фотографията. Те няма да са ви нужни, защото ще се концентрираме изцяло върху философската и психологическа част от това изкуство.


Независимо дали снимате хора, цветя, птички и пчелички, е важно да прескочите една много висока психологическа бариера в съзнанието си. Тази да бъдете уверени в способностите си и да не се притеснявате от непознатото. Това означава да се пречупите и да излезете от зоната си на комфорт. Чак когато го направите ще започнете да се радвате на резултати, които дори не сте очаквали. Казвам го от личен опит, защото след като се пречупих започнах да извличам максимума от всяка фотосесия.
В портретната фотография е изключително важно да бъдете уверени и това да ви личи от километри. Това е основополагащо, за да накарате човека пред обектива ви да се усмихне. Ако изпитвате затруднения в общуването с други хора, сега е моментът да се замислите сериозно дали наистина искате да практикувате фотография и по-конкретно да снимате портрети. Отговорихте ли с “Да искам!”? Щом сте стигнали до този момент, то съм убеден, че сте го направили и ви поздравявам за увереността! В следващите редове ще ви науча как лесно да топите ледовете с всеки човек и да превръщате всяка фотосесия в преживяване и най-важното, да предизвикате усмивки.

Като за начало винаги трябва да бъдете открити с ясни намерения. Забравете за недомлъвките и половинчати изказвания. Моделите ви трябва да са на 100% наясно какво ще се случва и да бъдат информирани за абсолютно всичко, дори на моменти да сте досадни. Обсъждайте с тях тоалети, място, опознайте ги, разпитайте какво ги вълнува, какво обичат, какво е последното хубаво нещо, което им се е случило, какво ги прави щастливи, каква музика обичат… Схванахте идеята, нали? Провеждайки такъв разговор, започвате да изграждате доверие, показвате, че сте заинтересовани и че имате лично отношение. Повярвайте ми, това ще ви бъде безценно по време на снимки.След като сте уточнили всички детайли по фотосесията идва време за реализирането ѝ. Норамално е преди всяка такава да изпитвате вълнение, притеснение и всякакви такива чувства. В мен винаги се появяват различни емоции, които са като сценична треска. За да ги преборя просто си повтарям, че знам какво правя, че ще се справя, каквото и да се случи, насочвам всичката си увереност в една точка. Срещайки се с модела, вие моментално трябва да покажете тази увереност, защото ако от вас струи притеснение, нищо хубаво не предстои. Поведението на модела е ваше отражение, така че винаги трябва да давате най-доброто от себе си, да се държите отпуснато, уверено, приятелски и никога, ама никога да не уронвате авторитета на другия.


След първите няколко мига от срещата, винаги правя кратка инструкция как ще протече фотосесията и какво да очаква модела. Обяснявам, че може да ми има доверие и е в сигурни ръце, ще се забавляваме, ще се смеем, през цялото време ще давам насоки и ще казавам какво да прави, ще си говорим през цялото време и че няма да усети как ще отлети времето. До тук вече сте стопили две-трети от огромния лед между вас и преминавате към снимане.


"Истинската фотографска стойност,

която носи един кадър, я създава

задапаратното устройство -

ВИЕ!"


Започвате с няколко тестови кадъра, които задължително показвате. Запомнете предишното изречение и никога не го пропускайте. Много начинаещи, а и професионални фотографи правят грешката да не показват кадри на модела по време на фотосесията. Това е нещото, което ще ви помогне адски много в портретната фотография. Не забравяйте, че снимате човек и той има коренно различно възприятие за себе си от вашето. Виждайки се отстрани, придобива много повече увереност.


Идва ред на усмивките и непринудените ситуации. Много е важно да не мълчите, защото гледката на човек, държащ голям черен фотоапарат, без да издава звуци е неловка и леко плашеща на моменти. Говорете, правете се на шут, пробвайте да разсмеете модела, предложете им да помислят за някаква приятна ситуация, направете комплимент за външния им вид, импровизирайте. Попитайте за някоя смешна случка, която са имали или ги накарайте да помислят за любимия си човек. Докато правите тези неща идва моментът, в който трябва да сте нащрек и да уловите точния момент и пика на емоцията - непринудената усмивка и изражение. Това отличава добрия от посредствения фотограф – умението да предизвика непринудена емоция и да я улови. Всичко останало е техника, която е важна до толкова, че да предоствите по-добро качество и да улесни работата ви.
Истинската фотографска стойност, която носи един кадър я създава задапаратното устройство - ВИЕ!


Кога е следващата ви портретна фотосесия?


Костадин Лопарски:


Подарявам усмивки и превръщам всяка фотосесия в преживяване. Роден и отраснал в Пловдив няма как да не съм колоритна личност. Ценител съм на истинските и непринудени емоции. Влагам цялото си сърце и душа във фотографията, защото тя ме кара да се чувствам значим. Обичам да разсмивам хората и да ги карам да се чувстват добре в кожата си. Животът е приключение, просто му се насладете.


Като ценител на истинските емоции създадох проекта 52 УСМИВКИ, с който имам за цел да покажа 52 уникални души, всяка със собствена история и послание. Освен че им подаравям усмивки и ги предизвиквам у тях, с всяка фотосесия се зареждам изключително много. Запознавам се с различни хора, създавам нови приятелства, развивам уменията си като фотограф и ми помага да поддържам творчеството си.


Instagram: @lensmind.loparski

Facebook: @LoparskiPhotography

84 views