top of page

Феминизмът – от миналото до днес


Първата ни асоциация, когато чуем думата феминизъм, често е “женско движение”, тъй като произхожда от думата “женски”. Истината е, че това е движение за равноправие – политическо, социално и икономическо, между половете. Важно е обаче да подчертаем факта, че основните жертви на патриархата и токсичната мъжественост често са именно жените.“Най-често срещаният начин хората

да се откажат от властта си,

е като мислят, че нямат такава.”

- Алис Уокър


Феминизмът е едно от най-старите движения в световната история, което е разделяно на така наречените “вълни”.В този пост бихме искали да ви ги припомним, защото темата е особено актуална и днес.


Първо движение

От края на 1700 г. до началото на 1900 г. писатели като Елизабет Блекуел, Джейн Адамс и Дороти Дей, бели дами от работническата класа по това време, започват да засягат темата за правото на глас при жените. Публикуван е революционният текст “Защита на правата на жената” през 1792 г. от Мери Уолстоункрафт. Правото на глас и репродуктивни права са това, за което се борят жените по това време.


Второ движение

То засяга ролята на жените в обществото през 1960-те и 70-те, част от което са вече и тъмнокожите жени. Традиционно възприеманите по това време родови и семейни роли биват поставени под въпрос. За едно от значимите събития във Върховния съд се счита законът за равното заплащане от 1963г. Феминизмът също така, започва да се разделя на либерален – насърчаване на равенството, радикален – цялостно прекрояване и премахване на патриархата, културен – женската същност е различна от мъжката.“Не се раждаш жена. Ставаш жена.”

– Симон Дьо Бовоар


Трето движение

Жените изразяват много по-свободно своята идентичност през 90-те години на 20 век. Те получават свободата да избират сами как да живеят живота си, начина си на обличане и общуване. Това движение повлиява значително и над расовите различия между половете. “Феминизъм от третата вълна” е фраза, представена от 23-годишната чернокожа и бисексуална жена, Ребека Уокът през 1992г.


Четвърто движение

Появата на интернет допринася значително за движения като Феминизъм да се разпространят и да достигнат до все повече хора. Смята се, че тази вълна не е до такава степен промяна, колкото продължаване на започнатото преди години движение. Нейните акценти са: борба срещу насилието върху жените, равноправие между половете и расовата дискриминация. #МеТоo движението полага основите си по време на тази вълна и продължава да се развива до днес.


В заключение, на днешния ден бихме искали да пожелаем честит празник на всяка една жена. Пожелаваме ви да правите това, което сърцето ви иска, и да се борите за каузите, в които вярвате. Продължавайте да бъдете светлината в живота на всеки ваш близък. Ние вярваме във вас и в това, на което сте способни. Вие сте важни!P.S: В допълнение, през остатъка от месец март всеки петък в Инстаграм акаунта ни ще споделяме повече за някоя жена, която е променила света, така че последвайте ни, ако още не сте го направили. Също така, можете да ни споделите историята на някоя жена, която ви е вдъхновила.


Източник: Britannica

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page