top of page

Ева Георгиева – ехото от Добруджа

Автор: Иван Иванов


"Музиката дава израз на онова, за което не могат да бъдат открити думи, но не може и да остане премълчано."

- Виктор Юго

Преди точно 97 години в моя град се случва едно събитие с огромна важност. Събитие, което променя хода на музикално-фолклорната ни история. Ражда се Ева Георгиева.
Йовка Петрова Стоянова, или както е по-позната на широката публика – Ева Георгиева, се ражда в гр. Осман Пазар, Царство България (днес гр. Омуртаг) през 1925 г. на 28 юли. Въпреки че е родена тук, съдбата я отвежда към майчините ѝ корени в село Рогозина – Добруджанския край. Там тя израства. Този факт оставя голям отпечатък в музикалната ѝ душевност и поради тази причина песните ѝ се леят като пресен мед в съзнанието на слушателите. В репертоара ѝ може да открием още и Жеравненски песни от родното село на баща ѝ, Петър. Къщата, в която той е роден, е била в съседство с тази на великия писател Йордан Йовков.


Още от малка, докато учи в град Добрич, Ева Георгиева си мечтае да изучава изкуството на музиката в столицата. С огромен хъс да изпълни желанието си, тя пътува през гръбнака на България, стигайки в София. Там пред комисия в Софийското Средно Музикално училище изпълнява песен, с която успешно преминава изпита, вземайки първо място. В ССМУ се записва в класа по оперно пеене, ръководен от проф. Георги Златев-Черкин и проф. Цветана Дякович.


Фотограф:Гергана Васева


Сърцето ѝ, изпълнено с любов и милеещо за родното, поема по пътя на фолклорната песен с помощта на проф. Дякович. Така тя завършва музикалното училище и обичната ѝ преподавателка я отвежда в Радио София. Там Ева изпълнява песни на живо и звънкият ѝ глас прозвучава през националния радиоефир. Тя е както участник, така и един от съоснователите на фолклорния радиохор, който е познат под името „Мистерията на българските гласове“.


След 23 години труд заедно с Янка Рупкина и Стоянка Бонева изграждат световно известното – „Трио Българка“ . Импресарио на триото става световноизвестният музикален продуцент Джо Бойд, известен с работата си над едни от най-великите музикални групи. Гласовете на триото отекват в множество държави и на няколко континента, пренасяйки с тях българската народна песен далеч от родните поля. Много световно признати музиканти остават удивени от работата на Ева Георгиева и колежките ѝ. Сред множеството имена се откроява Джордж Харисън – китарист на знаменитите „Бийтълс“. Триото работи и по два албума на Кейт Буш. За създаването на „Трио Българка“ Ева Георгиева споделя следното : „Голямо впечатление ми бе направила шведската група АББА. Казах си – защо и аз да не направя такава формация, но с народни песни. Така създадохме трио „Българка.“. В края на 90-те години триото се разпада, а окончателно се разделя през началото на 21 век.


Ева Георгиева създава и солов репертоар. Като нейни емблематични песни се открояват – „Трендафилкоразговорко“, „Пиленце пее“ и „Янко Конче реши“ .

Горещо препоръчвам да ги чуете, драги читатели, за да се върнете за миг на село, в скута на баба, докато старият радиоапарат разлива в пространството безкрайната сладост на фолклорната песен. Стоплете сърцето и душата си с величествения глас на Ева Георгиева – ехото от Добруджа.


Тази велика певица напуска този свят през 2004 година,за да пренесе шепотът на Добруджа из райските градини. Тогава окончателно се разпада и трио „Българка“ .

Със смъртта на Ева Георгиева си отива и една епоха от развитието на музикалното изкуство в България.


Част от изкуството Ева Георгиева може да чуете тук:

https://www.youtube.com/watch?v=BKMsAC6vaYI&list=RDEMiuL2uDjCFVZwZQmjykgSOQ&index=1&ab_channel=%D0%92%D0%95%D0%A7%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90%D0%9C%D0%A3%D0%97%D0%98%D0%9A%D0%90&fbclid=IwAR0ER9SRJc_nUWPLpQgU_7TSACkUYdh27c43l6C-ni5pHCWWIc3kw3jZmE8


Източници:

1. Ева Георгиева – Wikiwand , посетено на 21.12.2022 г. ,https://www.wikiwand.com/bg/%D0%95%D0%B2%D0%B0_%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0

2. Ева Георгиева - „Бялата лястовица“ на добруджанската песен , посетено на 21.12.2022 г. ,https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101325126

3. Легендите са живи – Ева Георгиева, https://youtu.be/jx4acZwRbzo , изгледано на 21.12.2022 г.

4. ДОБРИН ДОБРЕВ РАЗКАЗВА ЗА ДОБРУДЖАНСКАТА ПЕВИЦА ЕВА ГЕОРГИЕВА В "ПРИКАЗКИ ЗА ПЕСЕНТА", изслушано на 21.12.2022 г. ,https://youtu.be/UCZhb0wUN-Q

5. 10 изключителни цитата за музиката, посетено на 21.12.2022 г. ,https://www.radio1rock.bg/article/10-izklyuitelni-tsitata-na-tema-muzika

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page